Mülakat Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken 10 Nokta

0
21789

Her zaman söylediğim gibi ben bir İnsan Kaynakları uzmanı değilim ama belli bir tecrübeye sahip olduktan sonra çalıştığım iş yerlerinde birçok iş görüşmesi yapmak durumunda kaldım, bu yüzden de mülakat konularında ister istemez tecrübeli oldum. Bu tip görüşmeleri yaptıkça belli bir zaman sonra kimin ne kadar doğru bilgi verdiğini, kimin görüşme esnasında güvenilir olduğunu, kimin bu pozisyona uygun olup olmadığını rahatlıkla anlamaya başlıyorsunuz. Bugüne kadar herhalde 100’den fazla görüşme yapmışımdır ve bu görüşmeler esnasında benim de dikkat ettiğim bazı şeyler vardır.

Öncelikle gelen adayın kendisini rahat hissetmesi için ilk başta iş dışında konularla ilgili sohbete başlarım ve heyecanının geçmesini beklerim. Görüşme başında da bu görüşmenin bir mülakattan ziyade iki arkadaş arasında gerçekleşen bir sohbet gibi olacağını belirtirim ki aday kendisini en iyi şekilde ifade etsin. Adayın rahat olması hem kendisini iyi ifade etmesi için hem de benim karşı tarafı daha iyi anlamamı sağlar. Hatta aday o kadar rahatlar ki normal bir iş görüşmesinde alamayacağınız birçok bilgiyi rahatlıkla alırsınız. Mülakatlarda sadece bizim adayı beğenmemizin yeterli olmadığını onun da şirketi ve pozisyonu beğenmesi gerektiğini de mutlaka belirtirim çünkü maalesef şirketler yaptıkları iş görüşmeleri sonucunda genelde kendilerini düşünürler, bu doğru veya yanlış demiyorum, ama adayın da şirketi benimsemesi gerekir ki doğru bir ilişki başlasın.

Bugüne kadar yaptığım görüşmelerin neredeyse hepsinde adaylar bugüne kadar hiç böyle bir iş görüşmesi yapmadıklarını ve kendilerini inanılmaz rahat hissettiklerini söylediler. Bu tip geri bildirimler ve iş görüşmesi olumsuzlukla sonuçlanan adaylarla bile hala kontak halinde olmam bu anlamda hiç de fena olmadığımı bir şekilde kanıtlamış oluyor. Görüşmeye gelen adaylar öncesinde hazırlık yapıyorlar mı, yapıyorlarsa nelere dikkat etmeleri gerekiyor, aşağıda bununla ilgili 10 önemli noktayı belirtmek istedim.

Görüşme yapılacak firmanın açık adresini hatta gerekirse tarifini almak çok önemlidir. Şirketi bulamadığınız durumlarda bu sizde stres ve görüşmeye geç kaldım duygusuyla panik yaratabilir. Bu da ister istemez görüşme esnasında size olumsuz etki edebilir.

Görüşmeden en az 10 dakika önce orada olmak işverende olumlu bir iz bırakır derler, bu kişiden kişiye değişir, aslında bu daha çok sizin için önemlidir çünkü erken giderseniz işyerinde soluklanma şansı bulursunuz ve daha rahat bir şekilde görüşmeye girersiniz.

Görüşmeye giyeceğiniz kıyafeti 1 gün öncesinden seçmenizde her zaman fayda vardır, özellikle sabahları uyanmakta zorlananları yanlış kıyafeti seçimi yapmaktan kurtarır. Giydiğiniz kıyafetten ne kadar mutluysanız bu psikolojinizi o derece olumlu etkiler. Hala iş görüşmesine kot pantolonla gelenlerin olması, hatta bir görüşmeye çizgili gömlek üzerine komik bir papyon ile gelen bir adayın da olduğunu hatırladığımda bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

Görüşmeye adayın özgeçmişi ile gitmesi hem kendisi hem de işveren için kolaylık sağlayacaktır. İşveren sizi bir kariyer sitesinden bulmuş olabilir ve elinde sizin güncel bir özgeçmişi olmayabilir bu yüzden özgeçmişinizi yanınızda götürmek işverenin de işini kolaylaştıracağı gibi sizin de görüşme esnasında göz atıp konuşmanızı şekillendirmenizde faydalı olabilir.

Mülakat öncesi görüşmeye kimlerin katılacağını bilmenizde fayda vardır. İnternetten bu kişilerle ilgili ön araştırma yapmak görüşme esnasında sizin işinizi kolaylaştıracak bilgiler sağlayabilir. Mesela benimle görüşmeye gelenlerin çoğu web sayfamdaki yazılarımı okuduklarını söyleyerek yazdığım konularla ilgili sohbet ortamı yaratabiliyorlar.

İş görüşmesi yapacağınız şirketle ilgili araştırma yapmak çok önemlidir. Mesela firmanın büyüklüğü, sektör hakkında bilgi, firmanın tarihçesi, iş yapış şekli, borsaya açık bir şirket olup olmadığı kısacası bulabileceğiniz her şey sizin için artı puan katacaktır. Bu bilgiler sayesinde sizin için faydalı olacak şeylerden bahsedebilir ve sormak istediğiniz soruları oluşturabilirsiniz. İş görüşmesine gelen kişi şirket ile ilgili bir şey bilmiyorsa bu ister istemez işverende adayın çalışma isteği ile ilgili soru işareti yaratır. Aday başvuru yaptığı şirket hakkında bilgi sahibi değilse, başvurmak için başvurmuş izlenimi yaratabilir.

Mülakatta size sorulacak birçok soru olacaktır ve internette mülakat soruları yayınlanmaktadır. Buradan seçeceğiniz 10-15 soruya önceden hazırlamanız mülakatın rahat geçmesini sağlayacaktır.

Mülakat sonunda sizin de soracak sorularınızın olması çok önemlidir. Eskiden işverene soru sormak ayıp gibi algılanmaktayken şimdi ise sormamak garip karşılanıyor, hatta adayın sanki işe alsınlar da ne olursa olsun düşüncesinde olduğu izlenimi yaratabilir. Bu yüzden şirketle alakalı, pozisyondan beklentiler ve kariyer olanaklarıyla ilgili sorular sormanız sizin için artı bir puan olacağı gibi size de bu şirketi ve pozisyonu tekrardan değerlendirme şansı Eğer ilk görüşmenizse kesinlikle maaş konularından bahsetmemek gerekmektedir.

Mülakatlarda sıkça karşılaştığımız bir durum da adayın nefes almadan konuşması ve işverene soru sorması için fırsat vermemesidir. Sorulan sorulara yeterince net ve kısa cevaplar vermek yeterli olacaktır. Diğer türlü işveren sizin karşınızdakini dinlemiyor olduğu izlenimine varacaktır.

Yeni mezunsanız daha çok üniversite hayatınızda yaptığınız stajlar ve projeler konuşulacaktır. Bu sebepten dolayı nerede ne tip bir staj yaptığınızdan ziyade bu stajların size neler kazandırdığı ve neler öğrendiğiniz üzerinde durulacaktır. Sivil toplum kuruluşlarında eğer gönüllü olarak çalışmalarda bulunduysanız bunlardan bahsetmek de sizin için artı puan olacaktır çünkü çoğu şirket artık bu tip çalışmalarda bulunan mezunları tercih etmektedirler.

Aslında mülakatlar öncesi dikkat edilmesi gereken onlarca madde bulunmaktadır ama ben ilk etapta benim için önemli olan 10 maddenin altını çizmek istedim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here