Üniversitede Okurken İş Hayatına Hazırlık Yapmak

0
19133

Bir insan kaynakları uzmanı değilim ama 12 senedir çalıştığımdan dolayı iş hayatının beklentilerini az çok bilen, şirketimde iş başvurularında ön görüşmeleri yapan, üniversiteli gençlerle zaman zaman biraraya gelen ve “İş Dünyası Hakkında Kimsenin Anlatmadıkları” adında bir eğitim veren birisi olmamdan dolayı konuyla ilgili birçok şey söyleyebileceğime inanıyorum.

Üniversitelerde faklı konularda seminer yaptıktan sonra genç arkadaşlarımızın sorularını cevaplamaya ve onlara olabildiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Amacım ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine sonsuz güvendiğim kardeşlerimizin zamanında bizlerinde yaptığı hataları yapmamaları ve kendilerini en iyi şekilde geliştirmeleridir. Bazı şeylerin kitaplarda yazmadığını, onlara tecrübeli birilerinin ışık tutması ve destek olması gerektiğini düşünüyorum.

İş hayatında rekabet gün geçtikçe arttığından dolayı işverenler üniversite yıllarında kendisine en iyi katkıyı sağlamış ve en iyi yetiştirmiş kişileri almaya özen göstermektedirler. Bu yüzden üniversite yıllarında aşağıdaki konularda öğrenci kardeşlerimiz ne kadar aktif olurlarsa onlar için o kadar artı puan olacaktır. Buna göre aklıma ilk gelenleri aşağıda paylaşıyorum, eklemeler yapıp zenginleştirirseniz çok mutlu olurum.

Sivil toplum kuruluşlarına üyelik : İş dünyasından çevre kazandırır, güzel bir deneyim ve özgeçmişinizde sizin için güzel bir referans olur.

Üniversite kulüplerinde aktif çalışma: Bölümünüzle alakalı veya ilginizi çeken konuyla ilgili bir kulüpte çalışmanız faydalı olacaktır.

Haftalık ve aylık dergileri takip etmek: Güncel konuları takip etmeniz çok önemlidir.

İlginizi çeken seminerlere katılım: Her üniversitede yapılan ücretsiz bir çok seminer düzenleniyor. Bunlara katılarak yeni bir şey öğrenebilir ve yeni insanlarla tanışırsınız.

Her yaz tatilinde farklı sektörlerde staj: Staj iş hayatını tanımak için önemli bir deneyimdir. Farklı sektörlerde/departmanlarda yaparsanız ileride ne istediğinizle ilgili fikir verir. Ayrıca staj yapılan yerde başarılıysanız mezun olduğunuzda çalışma imkanı yakalayabilirsiniz.

Bulabilirseniz part time çalışma: Derslerinizi ihmal etmeden haftanın belirli günleri çalışmak sizin için çok büyük bir deneyim olacaktır. İşveren firmadaki yöneticiler sizin için ileride referans olabileceği gibi burada iş hayatına da başlayabilirsiniz

Mümkünse kısa süreli yurtdışı deneyim

Yabancı dil konusunda ve bilgisayarda uzmanlaşmak: Yabancı dil artık olmazsa olmaz bir şart olmuştur ve buna hakim olmak günümüzde çok önemlidir. Ayrıca Microsoft programlarını iyi bilmek iş yaparken size zaman kazandırır.

Hobiler edinmek: İş hayatında her profesyonelin mutlaka bir hobisi vardır o yüzden ne kadar erken bir hobi edinirseniz sizin için o kadar iyi olur.

Bolca sunum yapmak ve bu konuda pişmek: İş hayatında birçok kere sunum yapacaksınız, buna şimdiden hazırlıklı olun.

Her konuda biraz bilgi sahibi olmak, bir konuda en iyi olmak: Her konuyu bilmenize gerek yok ama bir konuda herşeyi bilmelisiniz

Bir kariyer hedefi belirlemek: Hayata dair kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinizin mutlaka olması gerekmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here