Clubhouse’da Hoşuma Gidenler, İlginç Gelenler, Beklentiler ve Geyikler

1
12292

Daha geçen hafta bizimde e-bültende duyurduğumuz ses tabanlı bir uygulama olan Clubhouse tahmin ettiğim gibi ülkemizde de çılgınca takipçi almaya başladı. Davet ile içeri girebildiğiniz bu platformu nasıl kullanabileceğiz hakkında birçok yazı yazılırken birde onlarca yorum yapıldı. Bende bir arkadaşımın daveti ile içeri girdim, ilk günler çok sarmadı hatta sıkıldım ama insan sayısı arttıkça ve farklı sohbet odalarına denk gelince benimde ilgimi çekti. Peki burada ne oluyor ve bir marka bundan nasıl fayda sağlayabilir derseniz ilk izlenimlerini paylaşmak isterim.

Hatırlarsınız, popüler bir mekan açıldığında ilk gün Vip konuklara özel davet gider ve açılış o kişilerle yapılır, hatırlarsınız dedim çünkü korona sonrası ne açılış kaldı ne de mekan. Herkes o yeri konuştuğundan benim buraya davetiyem var demek inanılmaz havalı oluyordu. Burada da bunun aynısı yaşanıyor, insanlar içerideki üyeden davet alırsa sisteme giriş sağlayabiliyor, bu da platformu daha gizemli ve havalı kılıyor. Tabi bir yandan da kontrollü giriş sayısı olduğundan uygulamanın yaratıcıları da olası hataları daha hızlı görüp önlemlerini daha kolay alabiliyor. Uygulamaya sadece cep telefonundan erişim var ve sadece IOS uygulamasında aktif, yakında Android bazlı uygulamalara da giriş sağlandığında üye sayısının çok hızlı bir şekilde artacağı konuşuluyor.

Platforma girdiğinizde sohbet odaları ve içinde kimler var gibi şeyleri görebiliyorsunuz, her odanın bir konu başlığı var, kimisinde iş hayatı, kimisinde sosyal hayat, kimisinde ise geyik muhabbeti dönüyor. İlginizi çeken odaya girip sohbeti dinliyor, söz almak isterseniz bunu o odanın moderatörüne iletiyor, izin verilirse sizde konuşma şansına sahip olabiliyorsunuz. Burada bazı gruplarda bu gayet profesyonel ilerlerken kişi sayısının fazla olduğu ve konuşmacı sayısının yüksek olduğu odalarda moderatör istediği kadar dikkat etse de herkes aynı anda konuştuğundan ses kirliliği oluşabiliyor. Herkes o kadar konuşmayı özlemiş ki doğal olarak yorum üstüne yorum gelebiliyor.

Benim hoşuma giden kısmı normal hayatta belki bir araya gelemediğiniz iş dünyasından insanlarla aynı çatı altında buluşup konuşma şansınız olabiliyor, burada birbirinize mesaj gönderme olayı olmadığından (olası tacizleri de engelliyor) sesli iletişim ve kendini ifade etme şekli önem kazanıyor. Belki aylardır iş fikrinizi anlatmak istediğiniz birisiyle bu platformda karşılaşabiliyorsun ya da merak ettiğin bir konu hakkında işin uzmanlarını ücretsiz olarak dinleyebiliyorsun. İnsanların farklı konulardaki deneyimlerini dinlemek ve onlara gelen yorumları duymak kendi kendinize de bazı şeyleri sorgulamanızı ve kendinizden bir şey bulduğunuzda da buraya daha fazla vakit ayırmanıza yol açıyor. İşin diğer güzel tarafı uygulama açıkken ve herkesi dinleyebilirken farklı platformlara aynı anda (whatsapp, sosyal medya kanallları vs) girme şansınız oluyor.

Peki hoşuma gitmeyen kısımları ne oldu derseniz, birincisi moderatör insanları konuşturmak yerine kendisi nefes almadan konuşuyorsa bu cidden çok sıkıcı hale geliyor, tam bir şey anlatmaya başlıyorsun zırt bir şey diyor bir süre sonra konuşma iştahın kalmıyor. İkincisi, ses kaydı almak yasak, zaten uygulama bunu anında tespit edebiliyor ve sizi uyarıyor, üçüncü uyarıda da sizi buradan çıkartıyor ancak bazı kişiler ikinci bir telefon ile görüntü ve ses kaydı alıyormuş, e insanlar burada rahat rahat konuşurken birisinin bunları kayıta alma ihtimali bence işin kalitesini düşürüyor. Üçüncüsü de, TV ekranlarından gördüğümüz şarkıcı ve oyuncuların burada fazla mütevazi takılıp insanların arasına katılıp normal birisiymiş gibi davranma çabaları. Diyeceksiniz ki, e ne var bunda, ne güzel işte ama bunu kelimlerle anlatmam zor, buradaki gereksiz çabayı hissediyorsunuz, sanırım yanlış bir laf edersem linç yerim korkusundan konuşmalarına aşırı dikkat etmeler, olduğu gibi davranmayanlar. Bence TV ekranlarında nasıl davranıyorsan burada da bu şekilde takıl ama buradaki kitlenin eğitim seviyesi, bilgisi, kimseyi tınmaması gibi sebeplerden dolayı dünyanın en ünlü adamı da olsan dikkat etmek zorunda kalabiliyorsun, en azından ben öyle bir izlenim elde ettim.

Gözlemlediğim ilginç şeyler ne dersiniz, sadece 2 gün boyunca belli saat aralıklarında farklı odalarda takılmama rağmen çok değişik şeylere şahit oldum ve duydum. Mesela ABD’de yaşayan ve son zamanlarda YouTube’da açtığı kanalıyla buraya yatırım yapan yılların gazetecisi bir abimizin çok acayip şeyler olacak diye açıkladığı bir diziye başlayacağını açıklaması mı, gene TV ekranlarından aşina olduğumuz bir kadın gazetecinin garip konuşması sonrasında yayının anında kesilmesi mi, gençlerin sevdiği bir kadın şarkıcının odalarla küfürlü konuşmasından dolayı birisinden uyarı alması sonrasında kavga çıkması mı, başka bir kızın gene aynı şarkıcıya “erkek arkadaşım beni sizinle aldattı o yüzden sizi sevmiyorum” demesi sonrası tansiyonun yükselmesi mi, ülkemizde en fazla takipçisi olan bir fenomen arkadaşa birisinin hakaretler etmesi mi, burayı iyi algılamak adına oda oda gezen bir kadın fenomenden rahatsız olan bir kitlenin onu girdiği odadan çıkartması mı, herkesin sırayla başkasına bir soru sorup cevap aldığı bazı odalarda en mahrem şeylerin mi konuşulması, say say bitmez ama sanırım magazin haberleri yakında buradan beslenecek gibime geliyor, cidden çok malzeme var.

Peki markalar burada nasıl etkili olabilir ve bu platformdan nasıl para kazanılır diye soracak olursanız bunun çeşitli cevapları var. Herkes bununla alakalı tahminlerde bulunuyor, platformun nereye evrileceği hakkında kendi görüşlerini belirtiyor. Yurtdışından ve ülkemizden takip ettiğim haberlere göre burada içerik üreticisi olan kişiler ön plana çıkacak. Kendilerine açtıkları özel odalarda sadece abonelere özel programlar yapacaklar ve buraya Patreon ve benzeri yerlerden bağış yapanlar o kişileri dinleme şansına sahip olacaklar. Bu arada abonelik modelleri de konuşulan konulardan birisi, yani siz Clubhouse’a ayda x TL ödeyerek özel üye statüsüne kavuşacak ve böylece sadece üyelere açık odalara girip o kişileri dinleme şansına sahip olacaksınız. Burada kesin olan birşey yok, sanırım platformun kurucuları da bir yandan işin nereye doğru gittiğini izleyip belki de akıllarındaki fikirlerden en mantıklısını devreye sokacaklar. Milyonlarca kişinin üye olduğu bu platformu finanse etmek kolay değil, gelir modeli olmadan da bu tip uygulamaların ömrü uzun soluklu olmaz bu yüzden hem kendisine hem de içerik üreticisine gelir yaratacak modelleri yakında devreye sokacaklarını düşünüyorum. Görünen o ki senelerdir buraya yatırım yapın dediğimiz abonelik modeli kavramı ilerleyen günlerde çok büyüyecek, insanların bir topluluğa ait olma hissinin önem kazandığı bugünlerde kısa süre önce hayata geçen Ready For Change gibi platformlar daha da önem kazanacak.

Bu arada dün akşam ilk kez Türkiye’den bir marka TV ekranlarından tanıdığımız bir dizi ve sinema oyuncusunun (aynı zamanda tiyatro oyuncusu) açtığı odaya sponsor oldu. Popüler birisi olduğundan binlerce kişi içerideydi ve çok güzel bir sohbet dönüyordu. Birde bu tip sponsorluklar olacak, burada da görünür olmak isteyen markalar güvendikleri kişilere sponsor olacaklar. Bakalım nitelik nicelik meselesi burada ne kadar ön plana çıkacak, odalarda bugüne kadar en fazla gördüğüm kişi sayısı 5000 kişi idi, burada markanız gözüküyor güzel ama YouTube’da olduğu gibi bir dijital iz kalmıyor, odalarda sohbet ediliyor ve bitiminde ortada ne bir konuşma kaydı ne de başka bir şey kalıyor. Markalar 1-2 saat bu şekilde görünür olmanın karşılığını alabilecekler mi yakında bunu da göreceğiz.

Bende dün akşam deneyimlemek için sektörden sevdiğim bir arkadaşımın davetiyle korona sonrası trendler ve e-ticaret adlı bir canlı yayın yaptık, biz en fazla 1 saat sürer diye düşünürken katılım sayısı oldukça fazla oldu. 2.5 saat süren programda hem konuştuk hem networking yaptık hem de birbiriyle iş yapmak isteyenlerin tanışmalarına vesile olduk. Sadece sektörden değil her kesimden bu konuya ilgi duyanların gelmesi, bolca sorunun sorulması, herkesin bilgisi çerçevesinde bunları cevaplaması ve katılanların kendi aralarında sohbet etmeye başlaması benim çok ama çok hoşuma gitti. Sanırım bu platformda da bundan önce hiç ulaşamadığımız kitlelere ulaşacağımızdan dolayı burada da güzel içerikler üretmek gerekecek.

Sade vatandaş işin keyfini çıkartıp odadan odaya girip çıkarken içerik üreterek para kazanan fenomenler bu dönemde burayı daha iyi anlamak için fazlasıyla mesai vermeye başladılar. Onların bu dönem işi zor, belki markalarla olan işbirlikleri mutlaka devam edecek ama onları takip eden kitle Clubhouse’a kayarsa burada da olma zorunlulukları olacak. Her an yeni içerik üretmek hele de sunulan herşeyi beğenmeyen bir kitle olunca daha da zorlaşacak. Bence, herhangi birisi düzgün konuşabiliyorsa, içerik üretebilecek kapasitesi, bir konuda uzmanlığı, azcık mizah kabiliyeti ve hikayeleştirme becerisi varsa YouTube’da veya Instagram’da milyonlarca takipçisi olan kişilere bu platform sayesinde rakip olabilecek. Görüntüsüyle değil konuşmasıyla, makyaj yapış şekliyle değil bilgisiyle, çalışılmış kurgularla değil doğal hali ve espri yeteneğiyle binlerce yeni fenomeni bu platformda göreceğiz. Belki milyonlarca takipçileri olmayacak ama o konuyla alakalı uzmanlaşmak ve bilgi sahibi olmak isteyenlerin takip edeceği kişiler olarak fenomen, ismine ne derseniz, veya bu uzmanlık alanında yer alacaklar.

Bu arada FOMO (Fear of Missing Out) denen kavram gene sıkça konuşulmaya başlandı. Gelişmeleri kaçırma korkusu diye de ifade edilen bu his özellikle de Clubhouse gibi herkesin takip ettiği ve konuştuğu yeni platformlar hayatımıza girince daha da artıyor. Kim ne yapmış, nasıl bir platformuş, nasıl girilirmiş, neler oluyormuş vs gibi onlarca soru, gerçekten kopuş ve insanın gereksiz yere kendini yıpratması. Her şeye yetişmenin ve her şeyi bilmenin imkansız olduğu bu dönemde aman dikkat, çok da kasmamak lazım, ne dersiniz?

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here