Yapay Zeka Yaratıcı Sektörlerde Devrim Yaratacak

0
445

Birçok sektörü kökünden değiştirerek devrimler yaratan yapay zeka uygulamaları, en büyük etkilerinden birini de yaratıcılığın ve tasarımın temel işlev olarak yer aldığı reklamcılık sektöründe göstereceğe benziyor. İnsana ait yetenek ve davranışları taklit etmeye programlanmış donanımlar ve yazılımlarla, tasarımla alakalı üretim alışkanlıklarımızı temelden sarsan yapay zeka, kişiselleştirilmiş reklamlar, satın alma kararlarını doğrudan etkileyen chatbotlar, yaratıcı görsel uygulama programları gibi birçok alanda hızlı bir dönüşüme neden oluyor.

Yapay zeka tabanlı programların kendi kendilerini geliştirmeye devam ettiklerini ve ortaya çıkan sonuçların da giderek mükemmelleştirdiğini ifade eden HEZZ Reklam Ajansı Kurucu Ortağı S.Mehmet Çağlar, yakın gelecekte bu gelişmelerin reklamcılık ve benzeri birçok sektör üzerinde devrim niteliği taşıyan sonuçları olacağını söyledi. Reklam yaratıcıları için hayallerindekinin çok ötesinde sonuçlar elde edecekleri bu sürecin pozitif çıktıları olacağını açıklayan S.Mehmet Çağlar, aynı zamanda yapay zekanın güzel sanatlar, mimarlık, yazarlık, sinema, müzik gibi birçok sektörün yaratıcılarını derinden etkileyeceğini vurguladı.

HEZZ Reklam Ajansı Kurucu Ortağı S.Mehmet Çağlar, yapay zekanın reklam sektörü üzerindeki etkilerine dair görüşlerini şu şekilde paylaştı:

Tüm yaratıcı sektörlerde yeni iş tanımları göreceğiz

Reklamcılık başta olmak üzere yaratıcı çalışmaların yapıldığı tüm sektörlerde çalışan kişileri derinden etkileyecek bu sürecin, insanların görev tanımlarını değiştireceğini ifade eden Çağlar: “Yapay zeka normalde bireylerin yaptıkları işleri yapar hale geldikçe, reklam, sinema, animasyon gibi belirli sektörlerde daha hızlı gözlemleyeceğimiz bir kayma göreceğiz. Bu erozyon sonucunda, üretim hızlancak ama halihazırda bu işleri yapan insanlar mecburen farklı görev tanımlarına ulaşacaklar. Örneğin, gelecekte bir animatör artık animasyon prompt mühendisi olarak ya da bir sanat yönetmeni, görsel reklam prompterı olarak anılabilir.”

Yaratıcı süreçlerdeki işleri yapay zekanın yapması durumunda ajanslarda görevli yazar, stratejist gibi pek çok iş tanımının da kökünden değişebileceğini düşünen Çağlar; “Örneğin yapay zeka bir markanın ihtiyaç duyduğu sloganın metnini, internette olan tüm örnekleri araştırıp, markanın rakiplerini inceleyip, olmayan düzinelerce örneği bir anda bize yazılı olarak sunarsa ne yapacağız? Peki o zaman geldiğinde, bu işleri yapan insanlar ne iş yapmaya başlayacaklar?’’

Büyük veriyi analiz edip daha doğru kararlar verilebilir

Reklamcıların temel amaçlarının tüketicilerin sağ duyusuna hitap ederek algılarını değiştirmek ve bu yolla da satın alma davranışlarını etkilemek olduğunu vurgulayan Çağlar, insan zihnine giden bu süreçte yapay zekanın çok daha etkili sonuçları olabileceğini söylüyor. Yapay zekanın geçmiş dönemdeki verilerden ve istatistiklerden yola çıkarak yeni reklamları tasarlarken tüketicilerin güncel algılarına dair kararları daha doğru analiz edebileceğini ifade ederken,  büyük veri çağında bu çalışma sisteminin hem daha hızlı, hem de pazarlamacılar için daha iştah açıcı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Yakın zamanda birbiriyle seri çalışan programlara, gitmek istediğimiz yöne dair sufleleri verip, önce stratejisini yazdırıp, sonra metnini ürettirip, görseline karar verebilir, akabinde müziğinden, çekimine, medya planlamasına kadar her şeyi ama her şeyi tek bir yerden üretebilir hale gelebiliriz. Bu basamaklardan bazılarını yapay zeka şu an bile yapabiliyor. Bir reklam kampanyasının A’dan Z’ye tüm aşamaları yapay zeka tarafından planlandığında, pazarlama departmanları için bütçesel ve stratejik olarak daha hedefe yönelik sonuçlar çıkarması olasılığı ise çok kuvvetli”.

Reklam stratejisini de yapay zeka yazacak

Dünyanın en büyük reklam networklerinden biri olan Publicis Group’un 2018’de dünya genelindeki tüm grup çalışanlarının girebildiği, daha önceden yapılmış kampanyaların verilerinin, stratejilerinin, markalarının içgörü analizlerinin ve daha birçok datanın bulunduğu, büyük veriyi analiz edebilen Marcel adındaki yapay zeka platformunu hayata geçirdiğini hatırlatan Çağlar, bu teknolojinin ileride reklam stratejileri üretmemiz yolunda daha sık gördüğümüz bir hal alarak birçok ajans tarafında da benimseneceğini belirtti.

Sektörde etik sorunlara neden olabilir

Farklı yazılımlar ve ilerleyen dönemde ortaya çıkacak yeni donanımlarla reklamcılık sektöründe önemli değişimler yaratacak yapay zeka, aynı zamanda etik konusunu da tekrar gündeme getirdi. Colorado Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yapılan bir yarışmaya dijital illüstrasyon kategorisinde, en ufak sanatsal beceriye sahip olmadan Midjourney AI Botu ile yaratılmış dijital bir imajla katılan bireyin, yarışmada dijital illüstrasyon dalında birinci olması ve büyük para ödülünü almasına dikkat çeken Çağlar, yetenek, etik ve telifle ilgili büyük sorunların da kapıda olduğunu söyledi: “Shutterstock, Freepik vb. stock imaj sitelerine üreticilerin AI botu ile ürettikleri imajları sanki kendi üretimleri gibi yüklemeleri yazılımın yanlış amaçlı kullanımına dair bence güzel ve güncel bir örnek.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here