Öznur Özçelik – Kadın Girişimci Hikayeleri

0
11370

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1987 İstanbul doğumluyum. 2006 Anadolu Mahalli idareler Meslek Lisesi mezunuyum. İlk işim ve stajım İstanbul Büyük Şehir Belediyesi olmuştu. 2011 MEB Şişli Bilgi Teknolojileri Bilgi Eğitim Kursu 8 ay örgün web arayüz tasarım ve Kodlama eğitimi aldım. 2012 Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Uzmanı, Google partner Sertifikalı eğitimini tamamladım. 2013 Nativa Walt Disney Kişisel Gelişim ve Liderlik Programını tamamladım. 2016 da Yönetim Bilişim Sistemleri Fakültesi start -2020 mezun adayıyım.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz? 

Erkek giyim, yani tekstil ürünleri perakende e-ticaret yapıyoruz.

Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

9 yıldır e-ticaret sektöründeyim ve sanırım ben garanticiyim. Hep giyim sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılar ve markalarda yöneticilik yaptım ve bu işi bildiğimi düşündüğüm için yola çıkmaya bildiğim bir güzergahtan çıkmaya karar verdim.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Son 3 yıldır kendi e-ticaret sitemi kurma hedefim için yatırımcı arayışım vardı ve bir gün kardeşim “eve geldi hadi yapalım” dedi. Patuli Turizm olarak faaliyet gösteren deniz turizmi acentesi ile tanıştık. Projemizi hazırladık ve hep birlikte yola koyulduk.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Bu benim ikinci denememdi, ilkinde yatırımcı desteğinden vazgeçince yarı yolda kalmış ve yöneticiliğe geri dönmek zorunda kalmıştım. Son 5 yıldır iş sektöründe büyüklerimden kendi işimi yapmam konusunda çok fazla destek aldım ama doğru ekibi bulmak ve inanmış bir yatırımcı bulmanız gerekiyor. Benim yaşadığım zorluk doğru ekibi ve yatırımcıyı bulmak oldu.

Kendi işinizin başına geçmeye karar verdiğinizde birçok konuda ne kadar prensipleriniz olsa da hep öğrenci kalmaya karar vermeniz gerekiyor. Muhasebe, finans, kaynak ve sermaye yönetimi, pazarlama hedefleri, satış döngüleri, insan kaynakları gibi başından sonuna tüm alanlarda sorumlu siz oluyorsunuz. Çünkü her gün ve her an yeni bir şeyler öğreniyor bunları kendinize eklemeniz köklerinizi güçlendiriyor. Kökünüz güçlü olursa zorlukları aşıp çiçekleniyor ve meyve vermeye başlıyorsunuz.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Aslında çok fazla var, erkek egemen bir toplumda, yaşadığınız coğrafyanın alıştığı kabul görme kültürüne farklı geliyorsunuz doğal olarak, ben bunun yaradılış hükmünden geldiğine inandığım için sanırım bu zorlukları aşma yollarını keşfeden şanslı kadınlardan biri oldum. İnsanı anlamak, insanla iş yaptığının farkında olmak, teknik ve etik kavramları birbirinden ayrı yürütmek konusunda yol gösteren, büyük ölçüde destek gördüğüm değerli büyüklerim oldu.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi?

Teknik kısımlardan her zaman “evet” diyebiliriz, çünkü kitaplardan ve eğitim organizasyonlarından faydalanarak, biraz da alt yapınız varsa, zaman alsa da sonuca ulaşırsınız. İş ticari faaliyetlere gelince ekosistemin pek çok parçasına bağlı bir yürütme programı çıkarıyorsunuz kendinize, son 11 yıldır dünyada ve ülkemizde doğal afetler, salgın hastalıklar, ithalat – ihracat faaliyetlerini derinden etkileyen savaşlar oldu ve bunlar iç ve dış pazarda pazarlama ve satın alma faaliyetlerini ekonomi, finans gibi kaynak planlamalarını etkiliyor.  A planı işe yaramazsa B planına hatta C planına geçmek gerekiyor. Sürdürülebilir kaynak ve sermaye için birçok etkeni göz önünde bulundurmak ve ekibinizi güncel beslemek, hızlı aksiyon almak için birbirine bağlı sıcak bir aile olmanız gerekiyor.

İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Biz daha çok minik bir aileyiz, 5 aylık bir startup ve henüz 5 kişilik bir ekibiz. Hedeflerimiz ve hayallerimiz ortak, erkek giyim de yola çıktığımız markamızın, kadın ve çocuk giyim, ayakkabı, aksesuar gibi tamamlayıcı kaynaklara da yatırımda bulunma hedefleri var. Hali hazırda , elektrikli scooterlar, hobi ürünleri, outdoor spor malzemeleri ekipmanları (dizlik, kask) gibi alanlarda yaptığımız farklı yatırımlar mevcut. Online satışlarımızı artırmakla beraber, ülke istihdamına, yaşadığımız yeşerdiğimiz topraklara faydalı sosyal sorumluluk projelerine girişebilen bir kurum çatısı altında, kocaman bir aile olmayı hedefliyoruz.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?

Asla ama asla denemekten vazgeçmesinler, çünkü istikrarlı olmak başarmak için ilk anahtar.

Şunu yaşadıklarımdan yola çıkarak belirtmek isterim ki başlamak bitirmenin yarısı değilmiş maalesef, bir yerden başlamak elbette kıymetli fakat, dijital dünyanın bir bitirme noktası yok. Siz hayallerinizi gerçeğe dökmeye başladığınızda dahi dijital dünya durup sizi beklemiyor, koşmaya devam ediyor. Bu sektörde başarılı olmak için güncel olmak gerekiyor ve istikrarı kararlılıkla birlikte elden bırakmamak ilk şart.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Web Sitemiz: www.patuliavm.com

Mailimiz: info@patuliavm.com

Cinsiyet farkı gözetmeden, destek bulmayı umut eden herkesin sorusunu bekleriz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here