Kısaca kendinizden bahsedermisiniz?
İTÜ İşletme Mühendisliği mezunuyum. Eczacıbaşı Vitra Karo Seramik ile başlayan iş hayatımda üretim planlama, bütçe planlama, stratejik planlama, pazarlama çalışmaları yürüttüm. Seramik sektöründen bilişim sektörüne geçiş yaparak sektörün öncü firmalarında pazarlama ve iletişim faaliyetlerini yönettim.
Ayrımcılık veya ötekileştirme yapmayan bir ailede büyüdüm. Annem ve babam da mühendis, onların görev yerlerinde Türkiye’nin farklı illerinde yaşadım.
Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz?
Topluma fayda sağlayan, sürdürülebilir bir iş kurmayı hayal ediyordum. İlk girişim denememizde, kız kardeşim Dr.Fulya Erman ile beraber yerimizden.com’u kurduk. Yerimizden.com, evde, bahçede veya atölyede üretilen eşsiz el emeği, doğa dostu ürünleri ve yöresel, sağlıklı gıdaları tüketiciyi buluşturmak üzere kuruldu. Kuruluşundan kapanışına kadar misyonunu gerçekleştirdi. Türkiye’nin dört bir yanından, ağırlıklı kadın tedarikçilerin ürettiği eşsiz ürünler ve organik sağlıklı yiyecekler tüketici ile buluştu. Tutku ve emek Yerimizden’in hikayesinde başrolde oldu. Ancak içtenlikle yapılan ticaret malesef sürdürülemez duruma geldi. Türkiye’nin ekonomik koşulları ve büyük e-ticaret firmalarının rekabeti nedeniyle Yerimizden.com kapandı. Bu süreçte Yerimizden bambaşka bir yeni işi doğurdu. Yerimizden.com’un tüketiciye ulaşmak için duyduğu ihtiyaçtan yola çıkarak e-ticaret dünyasını ilgilendirecek bir işe giriştik. Yerimizden sayesinde başka bir fırsatın, yeni bir girişimin kapıları açıldı. Bu sayede şu anda kurucu ortağı olduğum Winfluencer hayata geldi.
Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz? Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?
Winfluencer, mega influencerlarla marka iş birliği süreçlerini daha verimli hale getirirken, yüz binlerce nano ve mikro influencer’ın gücünü e-ticaret siteleriyle buluşturacak, ölçeklenebilir bir pazaryeri olarak kuruldu. Rakiplerden farklı olarak, anlık raporlamalarla izlenebilir, ölçümlenebilir bir sistem sunuyoruz, influencer pazarlaması işbirliklerini manuel yürütülen bir süreç olmaktan kurtararak yüz binlerce işbirliğine olanak tanıyoruz
Önceki işimizde web sitemize trafik yaratmak ve satışları arttırmak üzere Influencer’lar ile iş birliği yapmak istediğimizde, pazardaki büyük boşluğu gördük. Farklı markalar, e-ticaret siteleri ve Influencer’larla görüştüğümüzde pazarda bu alanda çözülememiş başka somut problemleri de gördük. Böylece, marka Influencer iş birliklerine teknolojik çözüm getiren Winfluencer’ı kurmaya karar verdik. Influencer marketing, e-ticaret pazarlama stratejisi içerisinde en üstlerde yer alıyor. Çözümümüzde e-ticaret siteleri satış olmadan ödeme yapmıyor. Harcamalarının geri dönüşünü ve kampanyalarının verimliliğini ölçebiliyor. Influencer’lar ise seçtikleri kampanyalardan sağladıkları kazançlarını anlık olarak takip edebiliyor. Sitelere entegre olarak, her iki taraf için de şeffaflık ve güvenilirlik sağlıyoruz.
Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?
Girişimciliğe adım atmadan önce, kurumsal hayatta iyi bir işim vardı, risk alarak bordrolu yaşamdan ayrıldım, Winfluencer’a odaklanmaya karar verdim. Adanmışlık olmadan, cesaretli ve kararlı olmadan başarı gelmiyor. Ekip ayrıca çok önemli. Beraber hayal kurduğumuz, zor zamanlarda birbirimizden güç aldığımız güzel bir ekiple yola devam ettik. Ekibimiz 5 kişiden oluşuyor. Dr.Fulya Erman, Osman Özsoy, Okan Tübek, Serdar Urçar ve ben. Şimdi de 9 harika iş insanı yatırımcı olarak ortağımız oldu. 2022 yılının Aralık ayında aralarında küresel teknoloji şirketlerinin yöneticilerinin de bulunduğu deneyimli iş insanlarından oluşan bir melek yatırımcı grubundan 2,5 milyon TL yatırım aldık. İTÜ Çekirdek Kuluçka girişimi olarak geleceği değiştirenlerin sahnesi Big Bang 2022’ye seçilen TOP 20 girişimden biri olduk.
İTÜ Çekirdek girişimcilerin yolunu aydınlatıyor. Ayrıca İTÜ Çekirdek paydaşlarından Petrol Ofisi’nin verdiği Kadın Girişimci Ödülü’nü alarak cesaretimize cesaret kattık.
İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?
İş hayatında kadın olmanın bir çok zorluğu var. Neyse ki ben bireysel olarak hayatımın hiç bir döneminde kadın olduğum için bir zorluk yaşamadım. Şanslıyım, içinde bulunacağım toplulukları seçebiliyorum.
Bir keresinde, bir iş görüşmesinde, kadın olduğum için, ekip yönetiminde dişlerimi göstermem gerektiği vurgulanmıştı. O işi kabul etmedim. Çünkü ben iş hayatında sert olmadan kararlı, somurtuk olmadan ciddi olabiliyorum. Kadın girişimcilerin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Ben de her iki girişimimde de kadın girişimcilere yönelik fırsatlar yaratmaya özen gösterdim.
Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?
Şirketimizi bu yıl kurduk. Kurumsal hayatta yöneticilikler yapmış, konusunda uzman, deneyimli bir ekibiz. Global oyuncu ve dünya markası olmak hedefini gerçekleştirmek üzere, ölçeklenebilir bir altyapı ile yola çıktık.
Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?
Tutku ile hedefe kilitlenmek gerekiyor. Karşılaşılan her kriz başka bir fırsata dönüşebilir. Asla pes etmemek gerekiyor. Pazarın dinamiklerini sürekli takip etmek, iş birlikleri yaparak dış dünyadan beslenmek gerekiyor. İTÜ Çekirdek Kuluçka şirketiyiz, bu gibi oluşumlar çok faydalı, biz de çok yararlandık.
İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi; teknolojik ve yenilikçi ürünlere veya iş fikirlerine sahip, ürününün inovatif ve ticari başarı yakalamaya uygun olduğuna inanan girişimciler için doğru adrestir.
Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?
Web: www.winfluencer.app
E-Posta: fundayener@winfluencer.app