Nihal Gezer Taşçı – Kadın Girişimci Hikayeleri

0
11925

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?  

Merhaba, ismim Nihal, Çanakkale’de yaşıyorum. Çalışma hayatım üniversite hayatımla birlikte başladı, lisansımı Dokuz Eylül Üniversitesi Maliye bölümünde tamamladıktan sonra ABD’de 1 yıl dil eğitimi aldım. Yüksek lisansımı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi bölümünde tamamladım. Ayrıca bir dönem Açık Öğretim Dış Ticaret bölümünü de okudum.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Evet, artık uygun şartlarım oluşmuştu ve denemeden ölmek istemedim. Hem ailemden hem çevremden  destek aldım.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz?  Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

Çanakkale yöresinde üretilen gıda ürünlerini direk tüketiciyle buluşmasını sağlayan gurme kalem adında bir dijital pazaryerini kurduk. Böylelikle Çanakkale’nin muhteşem domatesinden yapılmış salça ve soslarını, Kuzey Ege’nin zeytin ve zeytinyağını, Ezine peynirini, Peynir helvasını, Gelibolu’nun kızlı sardalyasını, Kaz dağlarının balını Türkiye’de her eve girmesini sağlamak, haftasonu kahvaltılarını evlerimizde şölen haline getirmek  için yola çıktık. Bu yöre sit alanı olarak geçtiğinden büyük sanayi kuruluşları bölgemizde yer alamıyor, böylece tertemiz doğası ve endüstriyel ürün üretmeyen butik üreticileri var, peynirlerimiz sütün tamamıyla yapılıyor,  ne kalsiyumu ne yağı ayrılıyor , üreticinin bu işlemleri yapmak için büyük makinaları fabrikası yok, koyundan süt nasıl geliyorsa peynir de o sütten yapılıyor.

Zeytin ağaçlarımız yetişirken ve meyve verirken herhangi bir kimyasala maruz kalmadığı gibi, sofralarınıza gelinceye kadar da geleneksel yöntemler ne ise öyle yapılıyor. Sadece tuz ve azıcık sirke kullanılıyor.

Sitemizdeki tüm üreticiler butik üretim merkezlerinde ürünlerini geleneksel yöntemlerle üretiyor ve denetleniyor. Yani tozun toprağın içinde bahçesinde alüminyum tencerelerde belli standartlara uymayan gıda üretimi yapan firmalar aramızda yer almıyor. Hem butik, hem geleneksel hem de güvenli yöresel lezzetleri insanlara sunmaya çalışıyoruz.

Evlere giren gıdaların temiz ve kaliteli olmasında ve yöremizdeki butik üreticilerin dijital pazarlama yeteneklerine olumlu katkımız olsun istedik. Dünyanın en mükemmel ürününü üretiyor da olsanız başkaları bunu bilmiyorsa nasıl satabilirsiniz ki? Biz daha çok satılması ve tanınması için kurduğumuz dijital pazaryeri ile buna aracı olmak istedik.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Dijital pazarlama geleneksel pazarlamadan daha çok vakit istiyor, işlek bir caddede bir dükkan açmışsanız şayet, önünden geçenler merak edip girerler ve genelde boş çıkmamak için küçük bir şey de olsa satın alırlar. Müşteri mağaza adının üzerinde olduğu poşet ile çıkar ve çarşıda yürümeye devam ettikçe sizin de reklamınızı yapar. Sağınızdaki solunuzdaki dükkan sahipleri, çalışanları hayırlı olsun der esnaf geleneği icabı bir kez bile olsa sizden alışveriş yapar ki genelde sürekli sizden alırlar. Dijital dünyada ise sitenize çok paralar harcamış olsanız dahi hiç satış yapamayabilirsiniz. Uzun süredir varsanız iyi yorumlar müşteriyi size yönlendirebilir, ya da reklam bütçenizin sağlam olması gerekir. Başlangıçta sosyal medyada sadece paylaşım yapardık, ama artık daha fazla kişiye görünebilmek için sponsorlu paylaşımlar yapıyoruz, Google reklamları veriyoruz. Bu da bizi daha tanınır kıldı.

Kendi işimizi kurarken devletin hibe ve teşviklerini de araştırmak iyi olur. İşimizi kurmadan önce SWOT analizi sonucunda tespit ettiğimiz fırsatları nasıl yakalayabiliriz ve tehditleri nasıl bertaraf edebiliriz, bu sorulara cevap vermeden başlamamalıyız.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Zaman! Kadınların birden fazla rolleri var ve kadınlar genelde mükemmelliyetçi oluyorlar. Yani anne olarak iyi bir anne ve çalışan olarak iyi bir çalışan olmak bizi keskin kılmakla birlikte yıpratıcı da olabiliyor.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Evet, şimdilik yöremizin güzelliklerini herkesle paylaşabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz, önümüzdeki yıl e-ihracat ile bu güzel ürünleri yurtdışında yaşayan Türklerle paylaşmayı hedefliyoruz.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?

Hemen başlamak için uygun zamanda değillerse, ilgili oldukları alanda online seminerlere katılmalarını , online eğitimler almalarını, konuyla alakalı belli gruplara katılmalarını tavsiye ederim. Bu sayede henüz işe başlamadan kendilerini bekleyen olası tehlikeleri ya da olumsuzlukları başkalarının tecrübelerinden öğrenebilir, olası vakit ve nakit kaybı riskini en aza indirgeyebilirler. Ben on yıldan fazla zamandır bu işi yapan kişileri takip ediyorum ve hala onlardan çok şey öğreniyorum.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

nihaltasci@gurmekale.com e-posta adresinden, www.gurmekale.com web sayfasından veya @gurmekale Instagram hesabından bize ulaşabilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here