Dilara Akyürek – Kadın Girişimci Hikayeleri

0
1704

 Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1992 senesinde İstanbul’da doğdum. Çocukluğumdan itibaren bana yol gösterenlerin ve ışık tutanların en başında annemin geldiğini söyleyebilirim. Çocukluğumda buna istemeyerek sürüklendiğimi düşünsemde, annemin yoğun iş hayatı nedeniyle kıyısından köşesinden onun temposuna dahil olmamın bugünkü bene katkısı büyüktür. Kendimi tanımak, hayallerimi ve hedeflerimi belirlemek, bu hayallere ve hedeflere giden yoldaki engelleri tanımak, bu engellerle mücadele etmek, karar vermek, sorunlara çözüm üretmek ve daha pek çok konuda annemin beni geliştirdiğine inanıyorum.

2011 senesinde VKV Koç Özel Lisesi’ndeki eğitimimi tamamladıktan sonra, 2015 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldum. Bu süreç içerisinde mimarlık alanında; Evrenol Architects’te ofis, Antre Design Mimarlık ve Eyüp Belediyesi’nde şantiye stajları yaptım. TMMOB Mimarlar Odası’nda atölye çalışmalarına katıldım. 2016 senesinin aralık ayında şirketim Moiva’yı kurdum.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Uzun staj dönemlerim sonucunda neyi isteyip neyi istemediğimi fark ettim. Kendimi daha iyi ifade edebileceğimi düşündüğüm bir alanda çalışmak istediğime karar verdim. Geliştirmek istediğim bir iş fikrim vardı. Bu iş fikrini geliştirmek için, belirli bir bilgi birikimini ve beceriyi bir araya getirmeliydim. Aynı dönemde babam emekliliğe ayrıldı. Babamın emekliliğe ayrılması benim için bir fırsat doğurdu. 29 senelik iş deneyimi olan ve bu 29 yılın 25 yılı kendi işini yapmış babam, bana bilgi birikimi ile destek verebileceğini söyledi. Bana sunulan bu desteği bir kazanıma çevirebileceğimi düşündüm ve kendi işimi kurmaya karar verdim.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz?  Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

Şirketim Moiva; yaklaşık 11-52 yaş aralığındaki genç kızlara ve kadınlara, regl dönemlerinde ihtiyaç duydukları ürünleri içinde barındıran paketlerin sunulduğu bir e-ticaret sitesidir.

Her sene en az 12 defa adet gören bir genç kız ve kadın için her 7-10 gün gibi sıkıntılı bir dönem yılda toplam 3-4 ay sıkıntılı geçen dönemi ifade eder. Yılın 3-4 ayının sıkıntılı geçmesi kişinin hayat kalitesini oldukça düşürür. Genç kızların ve kadınların ruhsal, fiziksel anlamda zorluklarla karşılaştıkları regl dönemlerinde ihtiyaç duyduklarını sunarak, bu dönemi daha rahat ve mutlu geçirmelerine yardımcı olmak. Bunun geliştirilebilecek bir iş fikri olduğunu düşündüm.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Eğitimini aldığım, deneyimlediğim alanın dışına çıkmam ile, kendimi bu alanın dışındaki bazı konularda geliştirmem gerekti. E-Ticaret sektörünü ilgi ile takip etsem de işin içinde olmanın bambaşka gereklilikleri vardı. Kendimi geliştirmek için Idea Akademi’de e-ticaret ile ilgili süreçleri ve uygulamaları ayrıntılı bir şekilde öğrenebileceğim ve etkin bir şekilde kullanabileceğim eğitimlere katıldım. Uzman konuşmacılar ile ve sektör profesyonelleriyle bir araya gelmemin sorularıma yanıt vermemde yardımcı olduğuna inanıyorum. İşimi kurarken yaşadığım sıkıntılardan bir diğeri, hatta belki en büyüğü de sermaye kaynağını belirlemekti. Kısa bir araştırma süreci sonrasında KOSGEB’in Yeni Girişimci Desteği Programı’na başvuru yaptım. Bu başvuru sürecinin de çok kolay geçtiğini söyleyemem, kararlı olmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Değer yaratmanın ve kalkınmanın kadınların ve erkeklerin birlikte yürümesi ile olabileceğini düşünüyorum. Yenilenmek ve değiştirmek, dönüştürmek çözüm olabilir. Kadınların ne istediklerini bilmesi, kararlı ve cesaretli olması bu değişime hız kazandırabilir. Konfor alanlarımızdan çıkıp, hayallerimiz için bir yol çizmek ve bu yolda “kadın olmak” engellerden biri ise bununla da mücadele etmek bizi güçlü kılar.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Moiva’nın hedefleri doğrultusunda bir yol çizdim. Bu benim iş planım, rehberim. Bu kılavuz doğru adımları atmam ve doğru kararları almam konusunda bana yardımcı oldu, oluyor ve olumlu sonuçları da beraberinde getirdi, getirmeye devam ediyor. Kişisel gelişimim için hedeflediklerimi de adım adım gerçekleştiriyorum. Kendi işini kurmanın kişiye çok şey kattığını düşünüyorum.

Kısa vadeli hedeflerim arasında; sunduğumuz hizmeti geliştirmeye olanak veren, Moiva için özelleşmiş bir web ve mobil tabanlı yazılım çözümü kazanma, yine sunduğumuz hizmeti geliştirmeye olanak veren, Moiva için özelleşmiş bir site tasarımı çözümü kazanma, tanıtım bütçesini arttırma sayılabilir.

Uzun vadeli hedeflerim ise; kurumsallaşma, daha geniş istihdam yaratma, Moiva’nın bilinen, tercih edilen ve önerilen bir marka olması.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?

Kendini tanı. Hayallerini ve hedeflerini belirle. Araştır ve analiz et. Planla. Girdileri bir araya getir. Engelleri ve fırsatları ayırt edip, hepsini kazanıma çevirmeye çabala. Özgür ve yaratıcı ol. Değer kat.

Kendini tanımak, zayıf ve güçlü olduğun yönlerin farkına varmak hangi adımları atacağına karar verirken sana yardımcı olur. Adımları atabilmek için kararlı olmak, çabalamak ve çalışmak gerekir.

İnançların düşünceye dönüşmesi çok önemlidir. Araştırmak, analiz etmek, planlamak, girdileri bir araya getirmek inançları düşünceye dönüştürür.

Farklı bakış açılarına kulak vermek, bu bakış açılarını kendi süzgecinden geçirip üzerine bir şeyler kattığında değerlidir. Özgür, özgün ve yaratıcı olmak gerekir.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?  

Konuyla ilgili fikir almak isteyenler ile iletisim@moiva.com.tr mail adresi üzerinden iletişim kurmaktan mutluluk duyarım. Yaptığım işi, Moiva’nın regl kitlerini incelemek ve gelişmelerden haberdar olmak isteyenler de www.moiva.com.tr adresini ve Moiva sosyal medya hesaplarını takip edebilirler.

Editör not: moiva.com.tr sitesi maalesef kapanmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here