E-ticaret Türkiye’de hala yaygın görülmüyor? Sebepleri nedir?

Teknolojinin hızlı gelişimi, akıllı cihazların yükselişi, çoklu ekran dünyasına geçiş gibi birçok sebep tüketicileri eticarete kaydırıyor. Mobil cihazlardan gerçekleştirilen işlem oranında ciddi bir artış gözlemleniyor. Ancak internet kullanımının yakın zamanda yaygınlaşmaya başlaması, ekonomik süreçler, tüketicide yıllardır yerleşik olan perakende algısı, internet güvenliği gibi noktalar, e-ticaret kavramının henüz perakende tüketicisinin yüzde 2’sine dokunmasına neden oluyor. 

E-ticaretin yaygınlaşması için neler yapılmalı?

Dünya elektronik ticaret pazarının 2017’de 2 trilyon dolarlık rekor bir düzeye çıkacağı öngörülüyor ama ülkemizde henüz 19 milyar TL’lik bir hacimden bahsediliyor. Bu rakamın arzu edilen hızla büyümemesinin arkasında ise, öncelikle tüketicinin “güven” sorunu yatıyor. Ülkemizde tüketiciler her geçen gün daha fazla kendilerini anlayan, ihtiyaçlarına cevap veren ve özel çözümler geliştiren kısacası her anlamda güven sunan e-ticaret sitelerini tercih ediyor. 

Özellikle, geçen yıl yürürlüğe giren 6563 no’lu “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” sektörde birçok düzenlemeyi beraberinde getirdi. Yeni kanunla ürünün tedariği, sunumu, web sitesinin işlerliği, güvenli ödeme sistemlerinin kurulması, kampanya ve yarışma gibi pazarlama çalışmalarının tüketici odaklı hale gelmesi gibi birçok konudaki iyileşmenin, sektörün yükseliş ivmesini hızlandıracağını düşünüyoruz. 

İnsanlar internet üzerinden en çok ne satın alıyor?

Geride bıraktığımız yılın son aylarında kamuoyuna sunulan bir açıklamaya göre, 2015 yılın boyunca internet üzerinden en çok akıllı telefon, giyim ürünleri, oto lastiği, USB bellek, bebek bezi, televizyon, telefon hafıza kartı, tablet bilgisayar ve kişisel bakım ürünlerini tercih edildiğini görüyoruz. Ülkemizde e-ticaret sektöründe teknolojik ürünlerin yanı sıra giyim ve kişisel bakım ürünleri yoğun olarak tercih ediliyor.

İnternet alışverişinde güvenlik için neler yapılmalı? 

Türkiye’deki tüketicilerin büyük kısmı internet üzerinden yapılan alışverişe temkinli yaklaşıyor. Gönderim süresi, iade hakkı ve güvenlik gibi unsurlar tüketiciler için soru işareti taşıyan unsurların başında geliyor. 

Tüketicilerin yapması gereken en önemli şey, online alışveriş yapılacak sitenin güvencesini araştırmaktır. Kullanıcı; site kime ait, ne kadar süredir faaliyette gibi kısa bir araştırma yapılabilir. Ayrıca kullanıcı yorumları içeren fiyat karşılaştırma siteleri gibi kaynaklardan da alışveriş yapılacak siteye ait geçmiş deneyimler incelenebilir. İptal ve iade süreci sanıldığının aksine zor bir süreç değildir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre; online alışveriş yapan tüketici, satın aldığı ürünü 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin iade etme hakkına sahiptir. İnternetten alınacak ürünlerin teslimat süreleri e-ticaret siteleri arasında farklılık gösterebilir. Ancak ülkemizde ek bir ücret karşılığında aynı gün ürün gönderimi yapan ve gün içerisinde ürünlerin kullanıcıya ulaşmasını sağlayan e-ticaret siteleri de tüketicilere hizmet sunar.

Geçen seneki internet alışverişi ile ilgili elinizde enteresan bilgiler varsa bizimle paylaşır mısınız?

Geçen sene yapılan araştırmalar sonucunda paylaşılan verilere göre, online alışverişin %43’ünün Marmara Bölgesi’nde gerçekleştiğini görüyoruz. Marmara’yı %16 ile Akdeniz ve %15 ile İç Anadolu izliyor. 2014’te üçüncü sırada yer alan Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu’yu geçerek ikinci sıraya yükselmiş durumda. Marmara’da İstanbul, Akdeniz’de Antalya, İç Anadolu’da Ankara, Ege’de İzmir, Karadeniz’de Samsun, Doğu Anadolu’da Malatya, Güneydoğu Anadolu’da ise Gaziantep online alışverişte öne çıkan şehirler durumunda…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here