Büyük veri tam olarak ne anlama gelmektedir?

Teknolojinin son 15 yılına hızla bir göz attığınızda dünyayı da değiştirebilecek ölçekte olan büyük bir devrimin izlerini görebilirsiniz, internet. İnternetin, ardından internetin en çok vakit geçirilen alanı olan sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle fikirlerimizin, alışkanlıklarımızın ve satın alma davranışlarımızın baştan aşağı değiştiği yeni bir dönemin başladığına tanık olduk. Bir başka deyişle teknoloji, günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğinden beri, alışkanlıklarımız da kökten değişti, neredeyse her anımız 7/24 online hale geldi. Bu dijital mecralarda gerçekleştirdiğimiz tüm eylemler neticesinde kendimiz ile ilgili birçok veriyi farkında olmadan ardımızda bırakmaya başladık.

Küresel çapta geride bırakılan bu verinin çapı o kadar büyük durumda ki, otoriteler tarafından bu durumu tanımlamak için “Big Data” yani büyük veri terimi kullanılıyor. Farklı bir tanımlamayla ise büyük veri, sosyal medya paylaşımlarımız, görsel arşivler, internet istatistikleri, bloglar, forum alanları, yorumlar kısacası dijital alandaki tüm bu verilerin anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş biçimi.

Büyük veri son yıllarda neden bu kadar önemli hale gelmiştir? 

İnternet üzerinde ve sosyal medyada bıraktığımız tüm dijital izler, zamanla birçok kurumun bizim hakkımızda bilgi sahibi olmasına neden oldu. Arkamızda bıraktığımız tüm bu veriler, “Bu firmalar sizi sokakta görse bile tanımazken nasıl oluyor da sizin neye tepki vereceğinizi bu kadar iyi biliyorlar?” sorusuna verilebilecek yanıtın kaynağını oluşturdu. Artık sahip oldukları büyük veriyi yönetebilen oteller de, topladıkları ve anlamlandırdıkları verilerle kim olduğumuzu, nelerden hoşlandığımızı, hoşlanmadığımızı, neye tepki verdiğimizi, neler beklediğimizi çok iyi biliyorlar. 

Büyük verinin etkin kullanılması durumunda oteller ne kazançlar elde ederler?

Türkiye’de oteller yavaş yavaş ellerindeki veriyi doğru şekilde kullanmanın ne kadar önemli olduğunu anlamaya başladılar. Topladıkları veriler içerisinden anlamlı sonuçlar çıkararak çok farklı kazanımlar elde edebiliyorlar. Pazarlama ve satış başta olmak üzere tüm stratejilerini veri odaklı yapan oteller, rekabette bir adım öne geçerek hem verimliliklerini ve karlılıklarını artırıyorlar, hem de kişiye özel mesaj gönderdikleri için farkındalık yaratıyorlar. 

Oteller, yalnızca gecelik oda satışlarıyla karlılık sağlayamayacaklarından, gelir yaratacak ürünleri ve hizmetleri de otelde konaklayan müşterilere sunmalıdırlar. Ve bunu yaparken de hangi müşterinin neden keyif aldığına, otelde geçmiş yıllarda konaklama sağladıysa müşterinin hangi hizmetleri talep ettiğine dair detaylar da otelin bilgi havuzunda olmalıdır. Oteller ekstra kazanç elde edebilmek için bu bilgileri anlamlı ve kullanılabilir hale getirmelidir. 

Türkiye’de otellerde büyük verinin kullanımı… Oteller bu yeni kavramı ne kadar iyi tanıyor?

Tüm dünyada dijital anlamda büyük bir değişimden ve yenilenmeden söz ediyoruz. Artık mobilite her yerde, sosyal medya hayatımızın her anında yanımızda. Satış kanalları çeşitlendi, lokasyon bazlı veriler çığ gibi büyüyor. Artık makinalar diğer makinalarla konuşuyor. Bu da ortalıkla dolaşan verinin son yıllarda katlanarak artmasına yol açtı. Türkiye’de faaliyet gösteren yerel ya da küresel oteller de sahip oldukları ve her geçen gün artan bu veriyi değerlendirmek için çeşitli adımlar atmaya başladılar. Oteller ellerindeki gereksiz verilerden kurtulmaya, kullanacakları verileri de detaylandırmaya başladılar. Bu dönemde yeni yasanın da etkisiyle izinli pazarlama ön plana çıkacağından, otellerin ellerindeki verileri daha dikkatli şekilde konumlandıracaklarını düşünüyoruz.

Büyük veri yolculuğunda otellerin göz önünde bulundurması gereken kriterler nelerdir? 

Büyük verinin toplanması, anlamlı hale getirilmesi ve değerlendirilmesi için en önemli aşama otellerin bu çalışmayla öncelikli olarak nereye varmak istediklerini belirlemesidir. Büyük veri kullanımında öncelikli olarak datanın kaynağının bilinmesi ve verilerin nereden geldiğinin iyi anlaşılması önemlidir. Herhangi bir datadan sonuç alındığında, kurum o verinin hangi kaynaktan geldiğine bakıp uzun dönemli projelerine yön verebilir. Örneğin Facebook’tan gelen kişilerden çok verim alınırsa kurum bir sonraki yıl yine bu mecrada reklam çalışması yapabilir.

Eskiden megabyte, gigabyte, terabyte gibi büyüklük belirten kavramları konuşurken günümüzde petabyte, exabyte, zettabyte, yottaybyte gibi dehşet büyüklüklerden bahsediyoruz. Bu kadar büyük verilerin saklanması, büyük enerji ve kaynak gerektirdiğinden otellerin veri saklarken gerçekten ileride işlerine yarayacak bilgileri saklamasında fayda var. 

Elde edilen verilerin hangi yöntemlerle işleneceği de önemli. Doğru şekilde verilerin işlenmesi ve anlamlı hale getirilmesi sonuca giden en önemli yol olacaktır. Veriler anlamlı hale getirilip kullanılamazsa harcanan zaman ve para çöp olacaktır.

Dikkat edilmesi gereken son şey ise, anlamdırılan bu verilerin nasıl kullanılacağıdır. En başta da belirttiğim üzere oteller bu veriler ile neye varmak istediğini net şekilde belirlemişse, sıra bu verilerin değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve geri dönüş oranlarının artırılmasına gelmektedir. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here