Dünya Gazetesi ile Dijital Pazarlama Üzerine Sohbet

0
1860

Nasıl bir hizmet veriyorsunuz?

Emarsys, ilk olarak Avusturya’da, 2000 yılında faaliyetlerine başlayan ve e-posta, sosyal ve mobil pazarlama otomasyon çözümlerinde dünyanın lider hizmet sağlayıcılardan biri. Dünyada aralarında eBay, Volvo, Garmin A.S. Watson, Zurich Insurance ve TimeOut gibi şirketlerin bulunduğu 1000’den fazla kuruma müşteri zekası, tavsiye sistemleri, pazarlama otomasyonu, e-posta pazarlaması, mobil platformlarda e-posta gönderimi gibi farklı alanlarda müşteri bağlılığını artırmaya yönelik birçok çalışma sunuyoruz. Türkiye’deki faaliyetlerimiz ise 2009 yılında başladı. Müşteri sayımızın kısa bir süre içerisinde hızla artmasıyla birlikte 2012 yılında buradaki ofisimizi de açtık.

Tüm dünyada Emarsys teknolojilerini kullanan kurumlar, her yıl 60 milyardan fazla e-posta gönderimi yapıyorlar. Sektör lideri e-posta, mobil ve sosyal medya pazarlama otomasyonu çözümlerimiz, müşterilerimizin değişik ihtiyaçlarını karşılayarak çok kanallı pazarlamayı başarıya dönüştürmelerini ve yatırımdan geri dönüşlerini arttırmalarını sağlıyor.

2014 hedefleriniz nelerdi, yıl Emarsys Türkiye adına nasıl geçti?

2014 yılı tüm dünyada, hemen hemen tüm sektörlerde dijitalleşmenin çok hızlı şekilde arttığı ve kurumların tüm işleyiş süreçlerine adapte olduğu bir dönem oldu. Özellikle müşteri bağlılığı alanında yapılan çalışmalar ve büyük veri kavramının giderek yaygınlaşmasına şahit olduk. 2014’te e-posta pazarlamasının kişiselleşmesi, video pazarlama, tavsiye sistemleri, içerik pazarlaması ve mobil pazarlama gibi alanların yükselişi ile geçti. Biz de müşterilerimize sunduğumuz hizmetleri farklılaştırmaya, var olanları da daha iyi işler hale getirmeye gayret ettik. Bu anlamda da 3 ayda bir yaptığımız memnuniyet anketlerinden de yüksek puanlar almış olduk. Web sayfasındaki gezinmelerin takip edilmesini sağlayan Tavsiye Sistemleri adlı ürünümüz inanılmaz ilgi gördü çünkü firmalar müşterilerine çok niş e-postalar gönderme şansına sahip olup hem açılma oranlarını hem de geri dönüş oranlarını artırdılar. Sene içinde çalıştığımız 3 markanın başarı hikayelerini de hem ülkemizde hem de diğer ofislerimizin olduğu ülkelerde yayınlamış olduk. Her ay konusunda uzman kişileri davet ederek bir konu hakkında söyleşi yaptığımız Emarsys Academy de ülkemizde dijital pazarlama alanında her ay yapılan tek etkinlik olarak ön plana çıkmış oldu. Kısacası 2014 yılı tüm hedeflerimize ulaştığımız hatta ötesine geçtiğimiz bir yıl oldu diyebiliriz.

Emarsys Türkiye’nin 2015 hedefleri neler? Bu yıl neler olacak?

Tüm dünyada değişen iş yapış biçimleri ve trendleri göz önüne aldığınızda bugün geldiğimiz nokta itibariyle artık pazarlamanın çok ötesinde kavramlar üzerinde konuşuyoruz. Klasik anlamdaki pazarlama araçlarının yerini dijitalleşme ile birlikte çok farklı uygulamalar almakta. Artık basitçe e-posta ya da sosyal medya pazarlaması yerine kurumların tüm stratejilerine yansıyacak şekilde bir müşteri bağlılığı kavramından söz etmek mümkün. Biz de tüm hedeflerimizde ve yol haritamızda, birlikte çalıştığımız kurumların müşteri bağlılığını artırmaya yönelik projelere odaklanıyoruz. Uzun zamandan bu yana kurumlara kişiselleştirilmiş mesaj göndermeleri halinde, geri dönüş oranlarının artacağını söylüyoruz ve bu yönde çalışmalar öneriyoruz. Özellikle Mayıs ayında hayatımıza girecek olan yeni e-ticaret yasası ile birlikte de artık kurumların ellerindeki dataları daha verimli kullanacağını düşünürsek, tüm stratejilerin ve kampanyaların buna göre düzenleneceğini öngörüyoruz. Bizim açımızdan baktığınızda web sayfasındaki müşteri gezinmelerinin takip edilmesini sağlayan Tavsiye Sistemleri ve müşterilerin ne durumda olduğunu çok net bir şekilde gösteren Müşteri Zekası gibi ürünler bu yıl da en çok talep edilen ürünlerimiz olacaklar. Bunların dışında 2015 yılında hizmete girecek Facebook Ad hizmetimiz sayesinde firmalar e-posta ile ulaşamadıkları kişilere istedikleri mesajları Facebook üzerinden gösterebilecekler. Aynı şekilde gene 2015 senesinde hizmete girecek SMS hizmetimiz sayesinde de firmalar e-postasını açmayan kişilere bu kanaldan da ulaşma şansına sahip olacaklar. Özellikle mevcut müşteriyi korumak artık dünyada da ön plana çıktığından kurumların bu konuya daha fazla eğileceğini, ellerindeki müşterileri eskisine göre daha fazla mutlu etmeye yönelik kampanyalar yapacağını düşünüyoruz.

Yenilikler ya da yeni yatırımlar düşünüyor musunuz?

Emarsys’in müşterilerine sunduğu tüm hizmetlerde esas olarak aldığı temel, müşteri bağımlılığına yönelik yaptıkları çalışmaları nasıl optimize ettikleridir. Bu amaçla onlara 4 soru sorarız; müşteriniz kim, müşteriniz için en uygun içerik/ürün ne, müşterilerinize ne zaman ulaşmalısınız ve müşterilerinize hangi kanaldan ulaşmalısınız? Bu soruların cevaplarına göre kurumlara müşteri sadakatlerini ve bağlılıklarını artıracakları projeler sunarız. Önümüzdeki dönemde de bu bakış açısıyla çalışmalarımızı çeşitlendirmeye ve büyütmeye devam edeceğiz. Çoklu kanal, dijital pazarlama, e-posta pazarlaması, entegrasyon, segmentasyon ve hedefleme, içerik, iletebilirlik, müşteri zekası, SMS, sosyal medya, tavsiye sistemleri, veritabanı yönetimi gibi alanlarda yeni yatırımlarımız devam edecek.

Sektörünüz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Son dönemde Türkiye’deki teknolojik altyapıya yapılan yatırımların çoğalması, bu alanda yapılan yasal düzenlemeler ve hizmet sunan kurumların yeni nesil çözüm ve uygulamaları, kurumların sektörümüze olan bakış açısını değiştirdi. Ülkemizdeki birçok kurumun yeni nesil pazarlama çözümlerine doğru adım attığına şahit oluyoruz. Bugün, tüm dünyada dijital anlamda büyük bir değişimden ve yenilenmeden söz ediyoruz. Özellikle son dönemde akıllı telefonlar ve tabletler ile birlikte mobilitenin artması, teknolojinin günlük hayatımızın her alanına hızlı bir şekilde girmesine neden oldu. Artık insanlar arasındaki iletişimin ötesinde, makinelerin diğer makinelerle konuştuğu bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye bu değişimin içerisinde yer alan, hatta bazı alanlarda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Birçok kurum, teknolojik altyapısını günün şartlarına göre güncelleyerek tüm pazarlama ve satış stratejilerini buna göre oluşturuyor. Bu alanda kuvvetli olan kurumlar, geleneksel süreçte e-mail marketing ancak günümüzde “müşteri bağlılığı” olarak ifade edilen yapıyı güçlendirmek amacıyla e-posta pazarlama çözümlerini, mobil, web ve sosyal medya uygulamaları ile tavsiye sistemlerini iş akışlarına adapte ediyor. Tüm bu gelişmeler var olan sektörün büyümesine öncülük ediyor.

Emarsys Türkiye ne kadarlık bir büyüklüğe sahip?

2012 yılında Türkiye’deki ofisimizi açmamızın ardından, artan müşteri sayımızla birlikte Emarsys e-posta pazarlama, müşteri bağlılığı ve tavsiye sistemleri denince akla gelen ilk markalardan birisi haline geldi. Bugün aralarında Gittigidiyor, Markafoni, Lidyana, Çiçeksepeti, Avon, Avansas, Kiğılı, Teknosa, Tekzen, Kahve Dünyası gibi kurumların bulunduğu 100’e yakın markaya hizmet sunuyoruz.

Dünyada bu alanda trendler neler?

Son dönemde tüm dünyada akıl almaz hızlarla değişen teknoloji, kurumların kendi altyapılarına yaptıkları yatırımlar, ulusal ve uluslararası düzenlemeler, bu alana hizmet sunan kurumların yeni ve yaratıcı çözümleri, dijital pazarlama uygulamalarının çoğalmasına neden oluyor. Birçok kurum, farklı kanallardan uzun yıllardır topladığı müşteri verilerini gözden geçirerek, kendisi için daha verimli çalışmalar yapmaya, müşterilerine bir kitle olarak değil de sanki bir tek kişiymiş gibi bakmaya ve pazarlama elementlerini bu gözle kullanmaya başlıyor. Artık tam anlamıyla müşteri sadakati ve bağlılığından söz eder hale geliyoruz. Müşteri neredeyse, kurumlar orada bulunup, aynı alanda pazarlama çalışmaları yapmaya başladılar. Mobilitenin artması, sosyal medyanın hayatımıza girmesi, satış kanallarının çeşitlenmesi, lokasyon bazlı bilginin çığ gibi büyümesi ve makinaların başka bir makina ile konuşmasının (machine to machine) başlaması sonucunda yeni dönemde de bu alana yapılacak yatırımların artacağını öngörüyoruz. Teknolojik olanaklar çeşitlendikçe, altyapılar kuvvetlenip bu çözümlere daha kolay adapte edilebilir hale geldikçe kurumların ilgisi de artacak.

Yeni dönemin trendlerine yakından göz attığımızda, öne çıkacak 5 trendin:

Büyük verinin (Big Data) doğru kullanımı: Pazarlama ve satış başta olmak üzere tüm stratejilerini veri odaklı yapan şirketler, rekabette bir adım öne geçerek hem verimliliklerini ve karlılıklarını artıracak, hem de kişiye özel mesaj gönderdikleri için farkındalık yaratacak.

Mobil optimizasyon: Mobil cihazlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmeye devam ederken, mobil e-posta kullanımı da artıyor. Kampanya içeriklerini hedef kitlelerinin kullandığı cihazlarla uyumlu tasarlayan kurumlar, müşterilerine mobil cihazlar üzerinden de ulaşabilecek.

Tavsiye sistemleri: Tavsiye sistemleri, her gün e-posta kutularına gönderilen e-postalar arasından sıyrılmayı ve en ilgili müşterilerin aksiyon almalarını sağlayacak.

Pazarlama otomasyonu: Tek tip ve rastgele gönderilen e-postalar geçmişte kalacak. Hedef kitlelerin beklentilerine ve isteklerine uygun süreçler değer kazanacak.

İçerik pazarlaması: Ürün, hizmet veya şirket felsefesiyle ilgili detaylı bilgiler ve ilgi çekici içerikler her zamanki gibi değerli olacak ve fark yaratacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here