İş dünyasının aranan yüzleri olacaklar: “Kişisel IoT uzmanları” 

Internet of Things (IoT) ya da diğer adıyla nesnelerin interneti, yaşanan dijitalleşme süreci içerisinde en fazla yatırım alan ve değer gören alanlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Teknolojik altyapı ve donanımlara sahip cihazların birbiri ile veri alışverişi yapmasını ve organize bir biçimde çalışmasını sağlayan nesnelerin interneti, son 20 yıl içerisinde büyük gelişim gösterdi ve teknoloji dünyası bu alanda inanılmaz bir ilerleme kat etti. Uzmanlar 2020 yılı ile birlikte IoT teknolojisi ile donatılmış cihazların sayısının 50 milyarı aşacağını öngörüyor. Dolayısıyla rakamlar göz önüne alındığında önümüzdeki yıllarda IoT ile ilgili tüm işlemlerin ve mesleklerin de değerli olacağı aşikâr. Kısa süre içerisinde iş dünyasında önemli bir konumda kendisine yer bulacak kişisel IoT onarım personelleri-uzmanları, çağın gereksinimlerini karşılayacak ve iş dünyasının aranan yüzler haline gelecek. 

Dijital güvenliği “Dijital Dedektifler” sağlayacak  

Tüm dünyayı etkisi altına alan dijital dönüşümün avantajları kadar dezavantajları da mevcut. Dijital sistemler ile birlikte gündelik yaşamlarımızı daha pratik ve kolay bir biçimde idame ettirebiliyoruz. Ancak bu sistemlerin aynı zamanda büyük bir veri havuzu olduğunu unutmamak gerekiyor. Neredeyse üye olduğumuz tüm dijital platformlarla; kişisel veya kurumsal bilgilerimizi, işletme ve ödeme bilgilerimizi ile özel yaşamımızı paylaşıyoruz. Tüm bu bilgileri işleyen algoritmalar bizleri kişiselleştiriyor ve tamamıyla kişiye yönelik stratejiler geliştiriyor. Gerçekleştirilen bu bilgi paylaşımı ise şahıs, kurum ve işletmeler adına büyük riskler taşıyor. İnterneti dünyasında belirli bir potansiyele ve dijital yeteneklere sahip bazı kişiler, kötü amaçlı kullanım ile bu bilgilere ulaşabiliyor ve kişi adına olumsuz sonuçların doğmasına sebep oluyor. İlerleyen yıllardan daha fazla veri kaynağının, daha fazla siber saldırıyı da beraberinde getireceği tahmin ediliyor. Bundan dolayı bizleri, kurumlarımızı, işletmelerimizi ve ödeme sistemlerimizi koruyacak dijital dedektiflere ihtiyacımız olacak. 

Yeni nesil pazarlama uzmanlarına ihtiyaç artacak

Günümüzde yapay zeka çalışmaları, dijitalleşme sürecinin en vazgeçilmez alanlarından birisi olarak öne çıkıyor. Devletler, işletmeler, kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan yapay zeka çalışmaları ve yatırımları ise son dönemlerde olağanüstü derecede artmaya başladı. Yapay zekanın önlenemez yükselişi ve vazgeçilmez bir trend haline gelmesi, yeni meslek gruplarının oluşacağının da habercisi niteliğinde. Gelişen yapay zeka teknolojisi ile birlikte ürün çeşitliliği artacak ve bu ürünler gündelik hayatta kullanılmaya başlanacak. Bundan dolayı ilerleyen yıllarda iş dünyası içerisinde yapay zeka pazarlama uzmanlarıyla karşılaşacağız. Teknik ve donanım bilgisi yüksek olacak bu kişiler, gelecekte hem iş dünyasında çok hızlı bir şekilde yükselecek hem de çok iyi paralar kazanabilecek. 

Yatırım uzmanları da dijitalleşecek

Dijitalleşme süreci ile birlikte yeni bir para birimi ve ekonomik kaynaktan bahsediyoruz. Kripto paralar ya da diğer adıyla dijital para birimleri önemli konularda birisi olmayı başardı. Kripto para milyarderlerinin ortaya çıkması, dijital paraların borsa hisselerinde önem kazanması ve giderek büyüyen bir yatırım hacmine ulaşması sonucunda dikkatleri üzerine toplayan bu alan, gelecekte de ilgi görmeye devam edecek. İş dünyası ve bireyler, dijital para birimleriyle dengeli yatırımlar yapmak ve belirlenen hedeflere ulaşmak için bu alanda yetkin kişilere yani dijital yatırım uzmanlarına ihtiyaç duyacak. Günümüzde finansal teknolojilerin gelişim göstermesi ve e-ticaret işlemlerinin giderek yükselmesi de dijital yatırımların önünü açacak ve dijital yatırım uzmanları gelecekte iş dünyasında daha fazla yer kaplayacak. 

Farklı boyuta geçişin mimarları: “Sanal gerçeklik mühendisleri” 

2020 yılında 5. jenerasyon kablosuz ağ teknolojisi 5G ile birlikte videonun farklı bir boyutuna geçiş yapacağız ve sanal gerçeklik dünya çapında inanılmaz bir ilerleme kaydedecek. Başta eğitim ve eğlence sektörü için talep gören sanal gerçeklik, diğer iş sektörleri için de önemli bir konuma gelecek. Ayrıca büyüyen oyun pazarı için de 5G ile birlikte bir devrim yaşanacak. Öte yandan 5G teknolojisinin sunduğu yüksek veri hızı ile sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik birleştirilebilecek. Gelişen altyapı sistemleri ve internet hızı sayesinde sinema sektörü ve dijital içerik sağlayıcılar sanal gerçeklik teknolojisine uygun filmler üretebilecek. Kısacası sanal gerçeklik sayesinde kişi ile dijital ortamlar arasında bir köprü kurulacak. Gelecekte sanal gerçeklik teknolojisini daha da ileriye götürecek ve bu alanda çalışmalar yürütecek mühendisler, iş dünyasının vazgeçilmezleri olacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here