Black Friday’de Tüketiciler ve Markaların Durumu

0
152

Sevgili Dostlar,

Black Friday bu dönemin en sıcak konusu, her mecrada bununla alakalı haberlere denk geliyorum. E-ticaret yöneticilerinin yaptıkları başarılı kampanyalar sonrasındaki kutlama görüntülerine Instagram’da, markalara hizmet veren ajansların “x bütçeyle y geri dönüşümü nasıl başardık” içeriklerine LinkedIn’de, alışveriş yapanların görüntülerine ise YouTube’da sıkça denk geliyorum.

Önce markalarla başlayalım, Salı akşamı yaptığımız E-Ticaret Sohbetlerinde Ticaret Bakanlığı tarafından açıklananan 2022 yılı ilk 6 ay rakamlarını ve Black Friday dönemini konuştuk. Dışarıdan bakıldığında markaların bu dönemde inanılmaz cirolar elde ettiği izlenimi var ama her satıştan kar etme konusu soru işareti.

Black Friday’de markalar deli satış yapıyor, alan mutlu satan mutlu ama arka taraftaki operasyonu duyunca insan içinden “vay anasına arkadaş” diyor. Planlama yaz aylarında başlıyor, hangi ürünler bu dönemde daha çok öne çıkartılacak, hangi üründen kaç adet üretilecek/sipariş edilecek, ne tip pazarlama çalışmaları yapılacak gibi onlarca sorunun cevabı ilk başta veriliyor.

Web sayfasına veya mobil aplikasyona gelecek trafiğin yüzde kaçı nereden gelecek, hangi platforma ne kadar reklam verilecek, oradan tahmini ne kadar satış olacak, hangi pazaryerinden ne kadar satış olur gibi onlarca soru da cabası. Bazı satışların yukarıda saydığım detaylardan dolayı aslında kar getirmediğini de o akşam öğrenmiş oldum. Bilinmezliklerle dolu bir dönem, zor işler, bütün e-ticaret çalışanlarına kolaylıklar diliyorum.

Bu etkinlikler bizleri de son derece besliyor, gerek fiziki gerek online kanallardan satış yapan Türkiye’nin en büyük markalarının e-ticaret yöneticileri ile beraber olunca çok konuşulmayan ya da az bilinen şeyleri de öğrenme şansımız oluyor. Rapora göre mobilin e-ticaretteki oranı %70 olduğundan bunun hakkında konuştuk, gözüken o ki mobil sadece bu rakamdan ibaret değil, firmalar artık web sayfasından daha çok mobil tarafa yatırım yapmaya başlamış, geleceği orada görüyorlar.

Madem rakamlara geldik oradan devam edelim, benim hep şaşırdığım rakam peşin alışveriş oranı oluyor, bu dönemde de %86 olmuş. Ben insanların ağırlıklı olarak taksitli alışveriş yaptıklarını düşünürdüm ama öyle değilmiş. En çok alışveriş yapılan gün her sene değişiyor, bir Pazartesi oldu bir Cuma şimdi gene Pazartesi olmuş. Sanırım hafta sonu insanlar ürünleri inceleyip karar veriyor, kargo çalışmadığından siparişi haftanın ilk günü veriyor, birde Pazartesi sendromu da belki alışverişi tetikliyor. Ortalama sepet tutarı 99 TL’den 152 TL’ye yükselmiş, elbette bazı sektörlerde (tatil, konaklama, ulaşım) bu rakam daha yüksek ama genel ortalama bu olmuş, enflasyonu düşündüğümüzde sanki fazla artmamış gibi geldi.

Tüketici tarafına gelirsek, insanın cidden kafası karışıyor, her yerde indirim, acaba onu mu alsam bunu mu alsam derken günün sonunda olan oluyor ve bu görüntüler ortaya çıkıyor. İzdihamın içinde ürün seçen, kavga eden, cüzdanını çaldıran, şarkı söyleyen, ne ararsanız var, sizleri bilmem ama ben bu dönemde hiç alışveriş yapmadım. Bununla alakalı üç sene önce bir anket yapmış ve insanlara bu dönemde alışveriş yapıp yapmadıklarını sormuştuk, %71’lik kesim hayır cevabını vermişti, şimdi yapsak ne sonuç çıkar kimbilir. Bu arada ABD’den de Black Friday görüntüleri geldi, geçen sene çok kalabalık olan Walmart mağazaları bu sene oldukça sakin olmasına rağmen online tarafta 9 milyar $’lık bir ciro gerçeklemiş. Habere göre şimdi al sonra öde kampanyalarının bundan payı büyükmüş.

İki hafta önce Bursa’da Ticimax, Sipay, Uyumsoft, Mobildev ve Comio markaları ile birlikte E-Ticaret Sohbetleri Anadolu adlı programdaydık. Orada da ilginç bilgiler edindik, mesela yurtdışına ürün satmayı sağlayan e-ticaret altyapısı taleplerinde artış olduğunu, insanların ödeme sistemlerine artık alıştıklarını, e-faturaya zorunluluktan ziyade ihtiyaçtan dolayı gelenlerin olduğunu, sms sayesinde sadece pazarlama değil aynı zamanda mevcut müşterilere anket yaparak etkileşimi artıran marka sayısının arttığını, video üretimi konusunda markaların eskisine göre daha fazla istekli olduğunu öğrenmiş olduk.

Trendyol ile Bursa’da yaptığımız Kobi Sohbetlerinde ise Trendyol’un sadece bir pazaryeri olmadığını daha iyi anlamış oldum. Yüzbinlerce satıcıya yapılan eğitimler, web sayfasına gelen milyonlarca trafiğin doğru yönetilmesi için yapılan yatırımlar, insan kaynaklarına verilen önem, Trendyol Sanat ile destek verilen yüzlerce sanatçı ve ilginç satıcı hikayeleri. Mesela bir bisiklet tamircisinin Trendyol ile yolları kesiştikten sonra kirasını ödemekte zorlandığı dükkanı satın alması çok hoşuma gitti. Diyarbakır’da bir girişimci ürünlerinin Türkiye’nin farklı illerine satılmasından dolayı burasının insanları buluşturduğunu söylemiş, e haksız sayılmaz.

Türkiye turumuz bu arada devam ediyor, iki hafta sonra Ankara’da 6 Aralık akşamı Ticimax E-Ticaret Sohbetleri adlı bir etkinlikte birbirinden değerli konuklarla 2023 yılında e-ticaret ve e-ihracata ilişkin beklentileri konuşacak, 7 Aralık akşamı ise Trendyol Kobi Sohbetlerinde Trendyol Pazaryeri Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygi ile e-ticaret trendlerini ve Trendyol’un girişimcilere verdiği destekler hakkında sohbet edeceğiz.

Bu arada web sayfası yapmak ve e-ticarete başlamak isteyenlere özel harika bir eğitim programımız var. 6 Aralık Salı günü CoZone Ankara’da sabah 09.00’da başlayacak E-Ticarete Başlıyorum adlı eğitim programında herkese bir web sayfası yaptıracağız. Bütün bu etkinliklerimiz ve eğitim programımız ücretsiz, ilginizi çekiyorsa lütfen şimdiden kaydınızı yapın.

Bitirmeden sizlere güzel bir paneli duyurmak istiyorum. E-ticarete girdiniz ama nakit akışınız düşündüğünüz gibi olmadı mı? Pazar yerleri ile rekabet etmek sizi zorladı mı? Teknolojinin nimetlerinden faydalanıp az insan ile her şeyi hızla halledeceğiz dediniz ama zamanınızın çoğunu müşterilerle iletişim kurarak mı geçirdiniz? Değişimi fırsata dönüştürmek isteyen işletme sahipleri; ekonomik gelişmeleri, e-ticarette yaşanacakları, farklılaşan çalışan dinamiklerini uzmanlarından öğrenmek ve işletme koçları eşliğinde 1 yıllık ana hedeflerini belirlemenin ardından 90 günlük yazılı iş planlarını yapmak için buluşuyorlar. Panel konuşmacılarını, planlama sürecini ve etkinliğin detaylarını buradan inceleyin, formu doldurun, sizi arasınlar.

Haftanın etkinliklerine buradan bakabilir, istediğinize kayıt olabilirsiniz.

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör
PS: Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız bu linkten e-bültenimize üye olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here