Bu hafta merceğimizde büyük indirimler ile ses getiren Black Friday[1], Efsane Cuma ve 11.11 şeklinde bilinen fırsat günleri yer alıyor.

Konu bu kadar gündem olunca, bu haftaki anketimizde 11.11 ve Black Friday günlerinde bir şey satın aldınız mı? diye sorduk. Anket sonucunda %29’luk bir kesim Evet diyerek bu günlerden faydalanmışken %71’lik kesim ise Hayır yanıtı ile alışveriş yapmadığını belirtmiş.

Alışveriş yoğunluğu olsa da olmasa da bu tür indirim günleri, çeşitli konsept ve isimlerle sürekli karşımıza çıkıyor. Peki, bu indirimlerin anlamları ne ve neden bu kadar çok ses getiriyorlar? Bu tür indirimlerde gerçekten kârlı çıkıyor muyuz ya da bu indirimler ülkemize ne katıyor?

Sizler yarı fiyatına alışverişlerinizi yaparken bizde akılları kurcalayan bu soruların yanıtlarını bir arada bulabileceğiniz bir derleme gerçekleştirdik…

Neden Black Friday?

Black Friday, ABD’de Şükran Günü’nden sonraki ilk cuma için kullanılan bir tabirdir. Ülkemizde tasvip edilmeyen bir vasıf olmasından dolayı, Efsane Cuma, Muhteşem Cuma, Gülümseten Cuma ve 11.11 gibi isimlerle anılan bu indirim günlerinin gerçekte ülkemiz ile bir ilgisi bulunmadığını söyleyebiliriz.

Öyle ki ABD vatandaşları tarafından Noel alışverişi için bir başlangıç tarihi olarak kabul edilen cuma günü, ilk zamanlarda bir sıfata sahip değildi. Zamanla Noel kampanyalarının artması ve alışverişlerin yaygınlaşması ile birlikte, trafiğin adeta durma noktasına gelmesi ve insanların da neredeyse bir tüketim robotuna dönüşmesi ile kaosun baş göstermesi de doğru orantılı oluyor.

İnsanlardaki bu telaş halinin tavan noktasına ulaşması ile de bu zaman dilimine Black Friday adı veriliyor.

Amerikan Geleneğinin Türkiye’ye Katkısı Ne?

Ülkemizde Noel alışkanlığı yaygın olmadığından dolayı tüketim de yoğun olmuyor.

Türk menşeili markaların ön planda tutularak alışveriş yapılması ekonomiyi de haliyle canlandırıyor.

Yabancı markalardan alışveriş yapılması durumunda da aynı şekilde yurt dışı kazanmış oluyor. Fakat ülkemizin yabancı ürünler üzerinden aldığı ÖTV[2] ve KDV[3] payı ülkemizin geliri olarak kalıyor.

İndirim dönemlerinde yapılan analiz ışığında ise insanların, normal günlere oranla 7 kat daha fazla alışveriş yaptığı görülüyor.

Türkiye sınırlarında para sirkülasyonu olması ise ekonominin yüksek akışkanlığa sahip olmasını sağlar ve ekonomi kısa vadede de olsa nefes almış olur.

Neler Tüketiliyor?

Peki, indirim dönemlerinde en çok hangi alanlarda tüketim sağlıyoruz ve nelere ihtiyaç duyuyoruz?

  • Giyim
  • Kitap
  • Elektronik
  • Oyun
  • Beyaz Eşya
  • Kozmetik
  • Spor Ürünleri
  • Aksesuar

Akıllı Tüketici misiniz Yoksa Alışveriş Bağımlısı mısınız?

İndirim kelimesindeki o ahenge kapılıp “Nasıl olsa yarı fiyatına…” diyerek etiketlere bakmadan sepetimizi doldurabiliyoruz. Peki, bu indirimler gerçekleri yansıtıyor mu?

Markalar, indirim sezonundan önce normal fiyatları yükseltip, sezon geldiğinde ise ‘yarı fiyatına’ etiketini basabiliyor.

Bu handikaba düşmemek için öncelikle markalardaki indirim oranlarını karşılaştırmamız gerekiyor. Markalar, web sitelerinde ve mağazalarında yapacakları indirim tarihlerini ve oranlarını önceden bildirdiği için atik ve çevik olan tüketici de hesabını yapıp kazanıyor.

Öyle ki mağazaların artık bir indirim düzeni de var; belli bir ürün dizilimine gidildiğinde o mağazada bir indirim yaklaştığının da kokusu geliyor demektir.

[1] Kara Cuma

[2] Özel Tüketim Vergisi

[3] Katma Değer Vergisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here