Nihan Ece Ünal – Kadın Girişimci Hikayeleri

0
2757

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?  Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Nihan Ece Ünal 1981 İstanbul doğumluyum. Eskişehir Üniversitesi İşletme ve Marmara Üniversitesi dış ticaret eğitimi aldım ve profesyonel iş hayatıma dış ticaret ve operasyon müdürü olarak 12 yıl boyunca devam ettim. Girişimci değildim ama araştırmacı bir kişiydim, internete ve teknolojik ürünlere her zaman ilgim vardı. Kendi işimi yapacağım dediğim noktada bunun internet üzerinden olacağından emindim. En büyük destekçim tabi ki ailem oldu. Çünkü kendi işimi yapacağım dediğim de kucağımda 2,5 aylık bir bebek ve yanımda 4 yaşında bir çocuk daha vardı. En yakınımdakiler hariç herkes bana deli mi bu nasıl yapacak şimdi derken beni tanıyan kişiler yapabileceğime inanıyordu. Çünkü aynı Anadolu’da tarlada çalışan kadın misali biz kadın girişimcilerde aynı zamanda anne olanlar artık çocuklarını sırtlarına bağlamıyorlar ama onları büyütürken çok da güzel işlere imza atıyorlar. Biz kadınlar aynı anda birçok farklı işi yapabilecek yetenekle doğduğumuzu yaratıldığımızı görüyorum.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz?  Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

Türkiye de her yıl 1,5 milyon bebek doğuyor, bebek başına her sene yaklaşık 4000 TL para harcanıyor ve harcanan bu tutar her yıl %5 artıyor. Türkiye’de ki anne bebek pazarının sadece online kısmı 50 milyon doları geçti ve bende anne bebek pazarı araştırmalarım sonucu ve anne olmamın etkisiyle bu işi yapmaya karar verdim.

E-ticaret, dijital pazarlama ve reklamcılık üzerine eğitimler aldıktan sonra 2014 yılında bir ortakla birlikte farklı bir isimde bir anne bebek sitesi açarak işe başladım. Projemiz büyürken ortağım devam etmek istemedi ve ben bu işe tek başına kaldığım yerden devam ettim. Bu yıl Bebekekspres markasını oluşturdum ve Ataşehir’de ilk mağazam ve online satış yapan web sayfam ile faaliyete başladım.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Türkiye’de bildiğiniz gibi kadınların iş gücüne katılımları çok düşük, haliyle iş dünyası erkek egemen bir dünya. Biz kadın girişimciler nasıl pozitif ayrımcılık diyorsak gördüğüm kadarıyla erkeklerinde kendi aralarında hem cinslerine ayrımcılıklar yaptığını gözlemliyorum. Erkeklerle çalışmak kadın girişimcileri ve çalışanları biraz erkeksi tavırlar sergilemeye itiyor. Bu neden kaynaklanıyor onu açıklayamıyorum ama erkek egemen iş dünyasında sanırım kendilerini kabul ettirmek için bu zaman içinde doğal bir şekilde gelişiyor.

Kendi işini yapmak için öncelikle hem kendine hem yapacağınız işe güvenmeniz ve sonuna kadar inanmanız gerekiyor çünkü etrafınızdaki herkes size yapamazsın diyecek. Siz inanırsanız ve o inanç ne kadar güçlüyse önünüze çıkan engellerle zorluklarla o kadar kolay savaşırsınız ve ilerlersiniz. Şirketinizin motivasyon kaynağı sizsiniz. İnanmak çalışmayı ve çalışmanın da başarıyı getirdiğini görüyorum.

Bir şirket sahibi olmak şirketin her alanında bilgi sahibi olmayı gerektiriyor, uzmanı olmasanız da mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Bir şirket sahibi biraz muhasebe, fazlaca finans, insan kaynakları, satın alma, satış ve şirketin tüm departmanlarının kısacası yaptığı işin temelini yöntemini bilmeli.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Anne bebek pazarı lüks ürünler satan bir pazar değil ve sürekli büyüme gösteriyor. Ülkemizde bu pazardaki oyuncular bu pazarı doyuramıyorlar ve istekleri karşılayamıyorlar. Bu sebeple benim girmiş olduğum pazar itibariyle yaptığım iş iyi sonuçlarla ilerliyor. Hedefim şu an hayal gibi gelebilir sizlere ama Türkiye’deki anne bebek pazarında annelerin en çok tercih ettiği ve önerdiği firma olmak.

Yaptığım işin bir değer yaratmasını istediğimden ihtiyaç sahibi anne ve bebeklere yardım eden bebekekspres kumbarası oluşturdum ve sosyal sorumluluk anlamında da bir yerden başlamış oldum. İnşallah ileride bu kumbara ihtiyaç sahibi anneler ve bebeklere yardım eden büyük bir oluşumun parçası olacak.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?

Benim kendi işimi yapmaya karar vermem 3 yıl sürdü. Şu anda neden bu kadar düşündüm ki diyorum. Kendinize ve yapacağınız işe inanıyorsanız, yapacağınız iş konusunda bilgi ve beceriye sahipseniz kolları sıvayın ve başlayın. Zorluklar sadece başlayana kadar sonrası gelecek, göreceksiniz.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Nihan.unal@bebekekspres.com e-posta adresinden bana ulaşabilirler. Yaptığım işleri www.bebekekspres.com adlı sayfadan görebilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here