Yeni Fikirlere Fon Sağlayan Fongogo.com ile Röportaj

0
1407

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Kurucu ortaklar (Ali Çebi, Ali Tirkeş, Louise U. Westerlind) da dahil olmak üzere 6 kişilik dinamik bir ekibe sahibiz. Merkezi İstanbul’da bulunan bir şirketiz. Yaptığımız ise kitlesel destek, daha çok bilinen adıyla “crowdfunding”. Ekibimizin dışında, kitlesel desteğin bilinirliğini artırmak ve yayılmasını sağlamak amacıyla hem Türkiye’de hem de yurt dışında bu kavrama inanmış Fongogo elçilerimiz var.  Bunun yanı sıra sivil toplum kuruluşları, girişimci kuluçka merkezleri ve melek yatırımcı ağları olmak üzere birçok çözüm ortağımızla birlikte hareket ediyoruz. Bütün bu ortaklıklar, Fongogo’nun kaliteli ve güvenilir projeler bulmasına ve aynı zamanda proje sahiplerini ilgili destek ağı ile buluşturmasına olanak sağlıyor.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Fongogo.com’da verdiğimiz hizmet, girişimcilere, küçük-büyük şirketlere, hayalinin peşinden koşan bireylere ve sivil toplum kuruluşlarına projelerini hayata geçirmek için alternatif bir yöntem sunmak. Bu yönteme kitlesel destek, yani crowdfunding deniyor. Şu şekilde çalışıyor: Projeler sayfalarını yaratıyor, sistemimizde yer alıyor, duyuruluyor, ilgilenenler destek veriyor, ufak desteklerle büyük fonlar elde ediliyor ve projenin de tanıtımı yapılmış oluyor. Her destek miktarına karşılık bir ödül var. Proje bitiminde o ödüller destekçilere gönderiliyor.

Fongogo, bu portalı sunmak dışında proje sahipleriyle birebir çalışıyor ve proje geliştirme aşamasında yakın destek veriyor. Proje sırasında pazarlama stratejileri veriyor, sonrasında ödüller gönderilene kadar takibini yapıyor. Basın ve duyuru desteği veriyor.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz? Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Kitlesel destek, çok sayıda insanın küçük miktarlarla destek olması fikri üzerine kurulu. Projelerin geniş kitlelere duyurulması içinse sosyal medya çok kritik. Özellikle yeni nesile sosyal medya aracılığıyla ulaşıyoruz. Destek olmak isteyenler de online ödeme sistemi sayesinde kolayca destekte bulunabiliyorlar. Havale, eft, kredi kartı numarası verme gibi dertleri olmuyor. Aynı zamanda internet üzerinden proje hakkında istedikleri detayı edinip, proje güncellemelerini kolayca görebiliyorlar.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Bahsettiğimiz gibi üç ortağımız var. Ortaklar, karar vermeden uzun bir araştırma, soruşturma sürecinden geçerek bu fikre inandılar. Her biri ayrı bir boyutta kitlesel desteğe tüm kalbiyle inanıyor.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Öncelikle tabii ki geniş kitlelere sitenizi duyurmak. Sonrasında ise sistemin anlaşılmasını ve güvenle kullanılmasını sağlamak. Tabi bir de hedef kitlenin internet kullanıcısı ile uyumlu olması. Ancak bizim önümüzdeki en önemli zorluk kitlesel desteğin ne olduğunu mümkün olduğunca anlaşılır kılmak ve mümkün olduğunca yaymak.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Bizim iş modelimizde sosyal medya çok büyük bir yer kaplıyor. Projelerimizi sosyal medyanın en etkili platformlarından duyurarak, ayrıca proje sahiplerimizle, temsilcilerimizle ve çözüm ortaklarımızla bir araya gelmek için offline etkinlikler düzenleyerek ilerliyoruz. Mümkün olduğunca basını kullanıyoruz. Zaman ilerledikçe devreye sokacağımız birçok pazarlama planımız mevcut.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Türkiye’de online anlamda büyük bir potansiyel var. Her yıl hatırı sayılır büyümeler gerçekleşiyor. Ancak yine de ülkemizin online iş modelini bütün sektörler için tam anlamıyla benimsediğini söylemek zor. Globaldeki örneklere bakınca, hala gidilecek çok yol var. Bununla beraber biz çok umutluyuz. Doğru zamanda doğru kitleyle buluşabilen her online iş modeli bu büyümeden nasibini alıyor, alacaktır.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Türkiye’deki potansiyeli çok iyi anlamaları gerekiyor. Her yıl bir çok start-up bir çok nedenden ötürü büyüyemeden şirketlerini kapatmak zorunda kalıyor. Türkiye online satış anlamında çok hızlı büyüyor ama bu durum her türlü online işin tutacağı anlamına da gelmiyor. Sektörü çok iyi analiz edip, araştırmalarını yapıp doğru stratejiyi geliştirip, sonrasında ise esnek olup verilerle beraber kendilerini hemen değiştirebilmeleri gerekiyor.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Her türlü soru ve yorum için bize info@fongogo.com adresinden ulaşabilirler. Web adresimiz Fongogo.com. Ayrıca bizi takip etmeleri için blog.fongogo.com, Facebook.com/Fongogo, Twitter.com/Fongogo_ sayfalarını ziyaret edebilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here