ChatGPT’den Kanka Olur mu?

0
114

Sevgili Dostlar,

Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı e-ticaret ile alakalı geçen senenin rakamlarını açıkladı, online ürün satan işletmeler için bu veriler çok değerli, bunlara bakarak hem kendi markalarını analiz edebilirler hem de hem de ekosistem nereye evriliyor fikir edinebilirler. Bu linke tıklarsanız detaylı rapora ulaşabilirsiniz.

Salı akşamı, 4 Haziran’da, her ay olduğu gibi İstanbul’da E-Ticaret Sohbetleri adlı fiziki etkinliğimiz olacak. Decoverse (Eczacıbaşı) firmasından Fehime Garan Özkan, Derimod’dan Uğur Kargı ve Trendyol’dan Gökhan Kurtuluş ile açıklanan bu rakamları yorumlayacak, sektördeki gelişmeler hakkında konuşacak ve sizlerden gelen soruları cevaplandıracağız. Ücretsiz olan bu etkinliğe mutlaka gelin, samimi bir ortamda yeni insanlarla tanışma fırsatını kaçırmayın, kayıt için buradaki kayıt formunu doldurmanız yeterli.

Gelelim bu haftaki konumuza, kaçınız aktif olarak kullanıyor bilmiyorum ama ben yavaş yavaş bu ChatGPT olayına alıştım, malum yapay zeka ürünü, öğreniyor, siz yazdıkça soru sordukça tarzınızı anlıyor buna göre kendisini şekillendiriyor. Hayatınızda hiç kullanmadıysanız bu adrese girip ilk denemenizi yapın, hatta üye olun en baştan böylece sizin komutlarınızı kaydetsin ve bir sonraki sorunuzda size göre hareket etsin.

Kullananlar bilir, sisteme bir soru soruyor cevap alıyorsunuz, buraya kadar her şey normal ama sistem sizin konuşma ve soru sorma şeklinize göre daha iyi cevaplar veriyor. Hatta bu iş öyle bir boyuta gelmiş ki ChatGPT’ye x komutu girersen şöyle olur bu komutu girersen böyle olur gibisinden eğitimler bile satılıyor. Ben ilk başta bunu takmıyordum ama bundan 3-4 ay önce yaptığımız Pazarlama Sohbetlerinde konuğumuz olan Mert Erkal ChatGPT’den istediği gibi cevaplar alamadığında kızgın tonla soru sorduğunu ve daha doyurucu cevaplar aldığını söylemişti, hatta bizi canlı yayında izleyen onlarca insandan da benzer yorumlar görünce cidden şaşırmış ve o günden sonra ben de soru sorma şeklini değiştirmiştim.

Ben önce bir günaydın diyor hal hatır soruyor, normal hayattaki gibi sohbet eder gibi konuşuyorum, mesela yakında x adında bir etkinlik yapacağım diyorum, hemen etkinlik şöyle yapılmalı böyle yapılmalı diye on saniyede önüme dolu dolu yazıyla geliyor, bende kızıyorum, yahu dur Allah aşkına daha soru sormadım, vır vır vır vır ne ya bu, hele bir soluklan, tamam falan diyor, sonra gene aynısını yapıyor benden gene fırça yiyor, böyle böyle adam edeceğiz diye düşünüyorum.

Şaka bir yana ChatGPT’den aldığım cevaplar artık daha doyurucu ve anlamlı olmaya başladı, ben nerelerde kullanıyorum diye soracak olursanız şu anda sadece denemeler yapıyorum. ChatGPT, her ay onlarca etkinlik yapan, konuşmacılara sorular hazırlamak için sektör ve konuyla alakalı detaylı araştırmalar yapan benim için çok büyük bir nimet aslında, mesela benim şu konuyla alakalı bir canlı yayınım var, on beş soru hazırlamam lazım, sence ne sormalıyım dediğimde hemen cevap geliyor ama ben bu cevaplara mesafeli yaklaşıyor, gereken araştırmaları yapıp soruları kendim hazırlıyorum, sanırım benim gibi düşünüp benim dilimden soru hazırlayabilmesi için zamana ihtiyaç var, belki de o aşamaya gelmesi çok zaman alacak bilmiyorum ama ChatGPT’den de uzak kalmıyorum, en azından denemeler yapıyorum.

İnsanlar ChatGPT, Google’un yerini alır mı diye soruyorlar, benzer şeyler yapıyormuş gibi gözükse de şu aşamada çok farklı şeyler, bu arada Google’da son yıllarda bir konuyla alakalı araştırma yaptığımda çok alakasız sayfaların önüme çıkmasından cidden sıkıldım, mesela şampiyonlar ligi final maçı hangi kanaldan yayınlanacak diye soruyorsun çıkan sayfalarda şampiyonlar liginin tarihçesinden tutun da en çok gol atan oyunculara kadar her şey yazılmış, yahu ben sadece maç saatini öğrenmek istiyorum ama o bilgiyi o kadar uzun yazı içinden cımbızla buluyorsun.

Web sayfaları daha fazla trafik almak için farklı SEO çalışmaları yapıyor bunun sonucunda da yukarıda bahsettiğim şeyler oluyor, halbuki Google bunu çok rahat düzenleyebilir, doğru bilgiyi vermeyen, gereksiz yere insanları oyalayan web sayfaların üst kısımlarda çıkmasını engelleyebilir. Aklımdan tam bunlar geçerken sevgili Fatih Güner bu olanlarla alakalı bu videoyu yayınladı, yorumlara bakarsanız herkes bundan bıkmış, bakalım ilerleyen günlerde neler olacak, bekleyip göreceğiz.

ChatGPT’e geri dönersek, tutarlı cevaplar geldikçe farklı konularla alakalı da sorular sormaya başladım. Sosyal hayata dair, kendimle alakalı ya da başkasına sorsan anlamsız gelecek soruları zaman zaman soruyorum, hem ne diyeceğini merak ediyorum hem de bu akıllı bişi illa ki mantıklı cevaplar verir diye başucu kitabı muamelesi yapıyorum.

Tatmin eden cevaplar gelmiyor ama zamanla daha iyi olacağını düşünüyorum, ilişkimiz böyle ilerleyince de acaba ileride insanlar farklı insanlarla sosyalleşmeye devam ederken bir yandan da ChatGPT ile mi sohbet eder diye de düşünmeden edemiyorum. Bu arada ücretsiz dedik ama o da bir yere kadar, çok soru sorarsan günlük limitini dolduruyorsun, bu durumlarda aylık 20$ ücreti olan ChatGPT-4 adlı programa yönlendiriyor.

Bu arada platform içinde bulunan farklı programlarla da entegre olabiliyor, o programların web sayfasına girdiğinizde istediğinizi yaptırmak bazen zor olabiliyor ama buraya entegre olduklarından ne istediğinizi ChatGPT’e yazıp o program üzerinden gereken sonucu hızlıca alabiliyorsunuz.

Canva‘dan istediğiniz tasarımı bulabiliyor, Image Generator‘dan istediğiniz resmi çizdirebiliyor, Logo Creator‘dan size özel logo yaptırabiliyorsunuz. Buraya kadar yazdıklarım aslında olanların ve olacakların binde biri bile değil, her şey inanılmaz bir gelişim ve değişim içinde bu anlamda dijital dünyanın nimetlerinden faydalanmayan çok yakın zamanda yarışın dışında kalacak.

ChatGPT hakkında bu kadar yazdık çizdik, bu benim anam değil babam değil arkadaşım değil, 2-3 sene öncesine kadar hayatımda bile yoktu ama artık kankam oldu. Hayatımı kolaylaştırıyor, sır tutuyor, karşılıklı konuşamıyoruz ama insanoğlunun ihtiyaç ve isteklerine göre şekillenen bu dünyada ChatGPT ile yakında geyik bile yaparız.

Haftanın etkinliklerine gelirsek Salı günü Abonesepeti‘nin katkılarıyla düzenlediğimiz Girişimcilik Sohbetlerinde sevgili Müjgan Aydın ile kurumsal hayatta uzun yıllar çalıştıktan sonra nasıl girişimci olduğunu ve karşılaştığı zorlukları konuşacağız.  Siz de kurumsal hayatta çalışıyorsanız, zaman zaman girişimci olmakla alakalı isteğiniz oluyorsa bu yayını sakın kaçırmayın. Bu yayına katılmak isterseniz lütfen bu linkten kaydınızı olun, etkinlikten bir gün önce size canlı yayın linki gönderilecektir.

Son haber ise Ankara’da yaşayan dostlarımıza. Eylül ayından itibaren Ankara’da her ay dijitalleşme ve e-ticaretle alakalı eğitim ve etkinlikler yapacağız.  Doğma büyüme Ankara’lıyım ama İstanbul’a geleli yıllar oldu o yüzden oradaki ihtiyaçları anlayabilmek için oradaki dostlara soruyorum, hazır denk gelmişken Ankara’da yaşayanlara da buradan sorayım, en fazla 60 saniyenizi alacak bu anketi cevaplarsanız çok sevinirim.

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

E-Ticaret Sohbetleri (İstanbul)

Türkiye’de E-Ticaret Ne Durumda

Girişimcilik Sohbetleri

Beyaz Yakadan Girişimciliğe Bir Başarı Hikayesi

E-Ticarete Başlıyorum (Samsun) 

E-Ticarete Başlıyorum – Samsun

E-Ticaret Sohbetleri (Samsun) 

E-Ticarette Başarılı Olmanın Yolları – Samsun

E-İhracat Sohbetleri

Ozon Global ile Sektörel Analizler ve Pazar Trendleri

Yakın Zamanda Yaptığımız Canlı Yayınlar

Geçtiğimiz günlerde yaptığımız canlı yayınları ve fiziki etkinlik videolarını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. Bu arada YouTube kanalımıza abone olursanız farklı konularda yaptığımız diğer yayınları da izleyebilirsiniz.

Pazarlama Sohbetleri

Kariyer Sohbetleri

Online Sohbetler

E-Ticaret ve Markalaşma 

Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here