Paym.es’den Şehlem Akbulut ile Röportaj

0
2281

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, ben Şehlem Akbulut. Paym.es Elektronik Ticaret ve Bilişim Teknolojileri A.Ş.‘de Pazarlama ve Operasyondan Sorumlu Kurucu Ortağım. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümünden mezun oldum. Daha sonra sosyal medya ve ‘influencer marketing’ alanında çeşitli markalarla çalıştım. 2014 – 2016 yılları arasında Avrupa’nın ilk Instagram Martketplace’i Shopinstar.com ‘da Kurucu Ortak olarak yer aldım. Ardından da Sabrican Zaim ve de Hasan Jabbarov ile Paym.es’i kurduk.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Günümüzde elektronik ticaret kolay kullanım ve hızlı müşteri etkileşimi sağlaması nedeniyle çoğunlukla sosyal medya üzerinden yürütülüyor. Ancak sosyal ağlarda güvenli ödeme ve e-ticaret fonksiyonları pek de yeterli değil. Pazar yerleri ise karmaşık yapıları, kötü kullanıcı deneyimleri ve yüksek komisyon oranları nedeniyle pek çok kullanıcı tarafından tercih edilmiyor. Örneğin kayıt sayfasını gördükten sonra pazar yerlerini terk eden kullanıcı oranı Avrupa’da %75 seviyesindeyken Türkiye’de bu oran %95’lere çıkıyor.

Paym.es’de ise bir arkadaşınız ile sohbet eder gibi, mesajlaşma uygulamaları üzerinden ürünlerinizi satabilir ve güvenli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. Ürünlerle ilgili sıkça sorular için geliştirdiğimiz chatbot sizin yerinize bazı soruları cevaplayarak süreci hızlandırıyor.

Paymes mecralardan bağımsızdır. Letgo, Etsy, Instagram, Facebook üzerinden satışlarınızı Paymes ile kolay ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz ve dünyanın her yerinden güvenli ödeme alabilirsiniz.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Sosyal ağlar üzerinde ciddi bir ticaret hacmi var. Instagram’da #Sale hashtag’inin altında 37 milyon içerik listeleniyor. Sosyal ağlarda gerçekleşen bu ticaret son derece güvensiz.

Paym.es ise doğrudan bu duruma çözüm üretiyor. Kullanıcılara hali hazırda kullandıkları, mesajlaşma aplikasyonları ile elektronik ticaret yapma olanağı sağlıyor. Üstelik bu imkanı sağlarken herhangi bir elektronik ticaret bilgisine ve bir bütçeye ihtiyaç duymalarına gerek kalmıyor.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

StartersHub’ın yürüttüğü StartersHub XO girişim geliştirme programına seçilerek, çekirdek yatırım aldık. Startup Chile’nin S Factory programında yer aldık ve Seedstars Istanbul’u kazandık. Şimdilerde ise $1M’lık ödül için İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 20 girişim arasında Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanıyoruz. Ayrıca İhracatçılar Meclisi ve Türkiye Ekonomi Bankası Girişim Bankacılığı tarafından 2017 yılında desteklenecek girişimler arasında da bulunuyoruz.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Günümüzde bloggerlar ve influencerlar oldukça yüksek etkileşim sağlayabiliyorlar. Bu yüzden birlikte özel projeler gerçekleştiriyoruz. Örneğin ilk lansmanımızı ünlü moda blogger’ı Tuğba Tunçkaya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdik. StartersHub ise basın kanalında bize oldukça destek sağlıyor. Dönemsel olarak da bankalar ve ödeme sistem sağlayıcıları ile kampanyalar yapıyoruz.Tüm bu çalışmalarımız doğrultusunda güncel kullanıcı sayımız sadece iki haftada 2000’e ulaştı.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘kendin yap’ (do it yourself) trendi artan ivmeyle büyüyor. Küçük üreticiler yaptıkları bu tasarım ürünlerini sosyal medya üzerinden alıcılarına sunuyor. Görünürde ufak gibi görünen bu ticaret toplamda çok büyük hacimlere ulaşıyor. Bizim ana amacımız, daha güvenli ve kolay e-ticaret yapılmasını ve yaş, cinsiyet, cihaz farklılığı olmaksızın herkesin varlık göstermesini desteklemek. Böylelikle de ekonomimize katkıda bulunmak.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Online iş yaparken iyi bir servis sağlayıcısına, özellikle bizim gibi e-ticaret temelli bir projede de iyi bir ödeme çözümüne ve hızlı aksiyon alabilen bir ekibe sahip olmak gerekiyor.

Öncelikli olarak en hızlı haliyle ürünlerinin mvp’sini ortaya çıkarsınlar, kullanıcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda, kullanıcı deneyimini önemseyerek ürünlerini geliştirmeye devam etsinler.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir site var mı?

info@paym.es , http://Paym.es üzerinden bize ulaşabilirler. http://m.me/paywithmessenger adresi üzerinden de direk Paym.es ile konuşmaya başlayabilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here