Türkiye’nin artan e-ticaret hacmi ve pazarın büyümesi ile bir çok global pazarlama teknolojisi, e-ticaret firmalar tarafından kullanılmaya başlandı. Bu yeni teknolojilerin temel amacı ya da bu tip teknolojilerin tercih edilmesinin temel nedeni müşteriyi daha iyi tanımaktır.  Bu teknolojilerin yardımı ile e-ticaret yetkilileri, sitelerine üye olmuş kişilerin davranışlarına bağlı olarak aksiyon alıp doğru kişiye, doğru zamanda, doğru içerikle ulaşmanın yollarını aramaktadırlar.

Bu yazımda, satış odaklı e-posta pazarlama taktiklerinden örnekler vermeye çalışacağım. Eğer teknolojik altyapınız müsait ise, bu senaryoları kolaylıkla ve otomatik bir şekilde uygulayarak, müşteri bağlılık değerlerinize katkı sağlayabilir, aktif alışveriş yapan müşteri sayısını ve buna bağlı olarak ortalama sepet tutarlarını arttırabilirsiniz.

  • Potansiyel Müşteri Geri Kazanım: Sitenizde belli bir süre vakit geçirmiş, fakat sepete ürün eklememiş ya da satın alma yapmamış üye kitlenize yönelik, satın alma sürecini tamamlaması için çalışma yapabilirsiniz. Kampanyanızı, son gezilen kategori, son gezinme tarihi ya da son gezinme esnasında sitede geçirilen süreyi temel alarak oluşturabilirsiniz.
  • Stok Yenileme Kampanyası: Stokunuzda birikmiş ve elde çıkarmak istediğiniz ürünler için uygulabileceğiniz bir e-posta pazarlama taktiği olarak düşünebilirsiniz. Limitli sayıda stok durumlarında, tüm müşterilerinize iyi bir teklif ile gitmenizin sakıncaları vardır. Aşırı talep ile karşılaşırsanız, satın almayı gerçekleştiremeyen üyelerinizde memnuniyetsizlik yaratma olasılığınız oldukça fazladır. Bu yüzden sitede, ilgili ürünü incelemiş kitleye segment olarak çekip bu kitleye yönelik bir çalışma yapmak gerekir. Bir adım daha ilerlersek uzun süredir satın alma yapmamış fakat yakın zamanda bu ürünü ziyaret etmiş pasif üyelere iyi bir içerik ile ulaştığınız takdirde hem bu kitleyi tekrar geri kazanmış olacaksınız, hem de eritmek istediğiniz stoku verimli bir şekilde tüketmiş olacaksınız.
  • Sepet Hatırlatma: Çok klasik bir uygulama ama Türkiye’de çoğu e-ticaret sitesi bu çalışmayı gerçekleştirmemek için direniş gösteriyor. Araştırmalara göre sepete atılan ürünlerin en az %70’i sepette bırakılıyor ya da unutuluyor. İyi bir sepet çalışması yapıldığı takdirde %20’lere varan geri dönüş oranları yakalanıyor.  Sadece bir hatırlatma gönderebilirsiniz, sepeti tamamlaması için bir teklif sunabilirsiniz, ya da sepette niye ürün bıraktığına dair bir anket ile müşteri geribildirimi toplayarak sitedeki sepet süreçlerinizi optimize edebilirsiniz.
  • Satınalma sonrası anket/çapraz satış: Türkiye’de ne kadar iyi ürün satarsanız satın, ya da çok kaliteli hizmet verin, en ufak bir hatanızda müşteri, bu hatayı çeşitli mecralarda duyurur ve yaşadığı problemi her fırsatta dile getirir. Bunun önüne geçmek için her satın alma sonrası ürün, lojistik, ambalaj gibi kıstas konular ile ilgili bir anket formu, dilek ve şikâyet bildirim formu gibi formları otomatik olarak gönderilmesi, mutsuz müşterinizin ateşini biraz olsun alacaktır. Bu formlardan gelen bildirime göre siz de bu memnuniyetsizliği gidermeye yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.

Gelişmiş e-posta teknolojileriyle, bahsettiğim bu kampanya kurgularını bir kere kurup tasarlayıp başlattığınız takdirde sistem otomatik olarak bu kampanyaları yürütecektir. Bu kampanya otomasyonları, pazarlama kalitenizi ve müşteri ile olan bağlılığınızı arttıracaktır. İş ve zaman tasarrufu sağlanacak, verimlilik artacaktır.  

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here