Sene boyunca bana hep şu soru soruldu; neden sms, web push, mobil push değil de e-posta pazarlama kanalını ön plana çıkartıyorsunuz? Her kanalın kendine göre güçleri olduğuna inanıyorum ve müşterilere gönderilen mesajlarda mutlaka hepsinden faydanılması gerektiğini de hep söylüyorum ama e-posta pazarlama her zaman diğer kanallara göre bir tık daha önde çünkü düşük bütçeli, etkili, hızlı, kolay kullanımı olan, önceden kurulabilen ve ölçülebilir bir pazarlama kanalı. Sizde bu kanalda nasıl başarılı olunur öğrenmek istiyorsanız Sendpulse ile E-posta Pazarlama Sohbetleri adlı webinarda anlattıklarımın özetini aşağıda okuyabilirsiniz.

  • İş Planı Yapın 

Kimlere e-posta göndereceksiniz, haftada kaç kez göndereceksiniz, ne tip başlıklar kullanacaksınız, içerikte ne olacak, A/B testi yapacak mısınız, segmentasyonu hangi kritere göre yapacaksınız, data sayınızı nasıl artıracaksınız, bu işi kime yaptıracaksınız, analiz ederken hangi kriterlere odaklanacaksınız, beklediğiniz geri dönüş oranı ne gibi onlarca sorunun cevabının olduğu bir iş planı yapıp yola öyle çıkın.

  • Uygulamanız Gereken E-posta Kurguları 

Hoş Geldin, Seni Özledim, Doğumgünü, Sepet, Hatırlatma, Çapraz/Üst Satış, Yeniden Alışverişe Yönlendirme gibi birçok e-posta kurgusunu ilk günden ayarlamak çok önemlidir. Bu kurguları otomasyon sistemi sayesinde kurduğunuzda sistem otomatik olarak e-posta gönderimine başladığından firmanız da gelir elde eder. Bu kurgulardan alınan sonuçları belli dönemlerde analiz etmek, iyi sonuç almayanları yakın takibe alıp belki içeriği belki de kampanyayı değiştirmek gerekebilir. Hoş Geldin mesajında belli süreliğine indirim kuponu sunmak, seni özledim e-postasında vip müşteriye geri dönmesi için güzel imkanlar sağlamak, doğumgünü mesajlarında zaten mutlu olan müşteriyi süper bir kampanya ile mutlu etmek, sepet e-posta mesajında müşterinin geri dönüp alışverişi tamamlamasını sağlayacak stratejiler geliştirmek, hatırlatma mesajlarında özellikle başlığa iyi çalışmak, çapraz satış e-postalarında diğer ürünü iyi belirlemek ve yeniden alışverişe yönlendirebilmek için akıllıca düşünmek çok önemlidir. Bunların yanısıra içeriğin samimi olması ve karşınızdakinin makina değil insan olduğunu unutmadan gönderilecek mesajlar geri dönüşleri artıracaktır. 

Segmentasyon konusuna önem verilmesi, data üzerinde detaylı inceleme yapılması, tüketiciyi daha iyi tanımak için A/B testinin yapılması ve sosyal medya kanallarında e-postanın paylaşılmasını sağlayacak şekilde tasarlanabilmesi de diğer önemli hususlardır.

  • Sık Sorulan Sorular

Yaptığım seminerlerde genelde belli sorular sıkça sorulur. Bunların cevaplarını bilmek de sizin başarılı olmanıza katkı sağlayacaktır. Özetlersek izinsiz pazarlama yapılmaması, bir tane e-posta olsa bile mesaj gönderimi yapılması, ücretsiz pazarlama olarak blog yazılması, içeriğin olabildiğince kısa tutulması, ürün sayısı artana kadar haftada 1 veya 2 e-posta gönderilmesi sorulan soruların neler olduğu hakkında sizlere de ipucu vermiştir sanırım.  

  • Analiz 

E-posta gönderimi sonrası belli rakamlara bakılması bir sonraki kampanyanın daha sağlıklı yapılmasını sağlayacaktır. Burada bakılacak bir çok rakam vardır ama genelde 5 şeye bakılması sizlere bir fikir verecektir. Açılma, tıklanma, bounce, üyelikten çıkma ve geri dönüş oranları. Açılma oranının iyi olması için başlıkta titiz davranılması gerekmektedir. Tıklanma oranı içinde e-posta içinde kullanılan içeriğin ve sunulan fırsatın iyi olması yeterlidir. Bounce oranlarının düşük olması isteniyorsa datanın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Abonelikten çıkma oranlarının yüksek olması istenmiyorsa tüketiciyi sıkmayan mesajları çok sık göndermemeniz gerekmektedir. Geri dönüş oranlarının yüksek olması içinde web sayfanıza gelen tüketicinin alışveriş deneyimini en iyi şekilde yaşaması gerekmektedir.  Bu rakamların daha iyi olması için burada yazılanların dışında kime ne zaman hangi mesajı göndereceğinizi bilmek, gönderim sıklığında ayarı tutturabilmek ve ilgi çekici bir içeriğe sahip olmak her zaman önemlidir.

Bu yazı E-Ticaret Çağı Dergisinde yer almıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here