Hedeflediğiniz kitle için, uzun mesailer ve beyin fırtınaları eşliğinde oluşturduğunuz kampanyanızı e-posta pazarlama ve diğer pazarlama kanallarınız ile duyurdunuz. Uğraşlarınız yanıt verdi, iyi bir dönüşüm oranı yakaladınız, tebrikler. Ancak zaman, arkanıza yaslanıp kahvenizi yudumlama zamanı değil. Eğer sadık müşterileriniz olsun istiyorsanız, siz de onlara sadık olmalısınız.

Satın alma sonrasında müşterileriniz ile kuracağınız iletişim, müşteri memnuniyeti ve marka bağlılığına fayda sağladığı gibi, upsell ve cross-sell olanakları da sağlayacaktır. Satın alma sonrası iletişimizde kullanacağınız en uygun kanal e-posta’dır. “Neden e-posta?” sorunuzu satın alma sonrası senaryolarınızda kullanılabilecek bir kaç örnek paylaşarak yanıtlamak istiyorum:

1. Sipariş tamamlandı e-postası – Bu e-posta genellikle “Siparişiniz oluşturuldu” konu başlığı ile gönderilir, sipariş detayları bulunur. Bu e-postanın gönderilmesi çok önemlidir, kullanıcı tarafında “gönül rahatlığı” sağlar. Ancak bu sıkıcı işlemsel e-postayı bir adım ileriye taşıyarak, satın alınan ile birlikte alınabilecek ürünlerin olduğu bir fırsat e-postasına dönüştürebilirsiniz. Bir sonraki alışveriş için indirim sunabilirsiniz, aciliyet duygusu yaratmak için 48 saat gibi limitli bir süre tanıyabilirsiniz. Unutmayın, işlemsel e-postaların açılma oranları yüksektir, müşterilerinizin dikkati sizdeyken onlara iyi bir fırsat sunmak çok önemlidir.

2.Ürün kullanımı&bilgilendirme kampanyaları – Satın alınan ürün kategorisine göre kullanım talimatları ya da ürün bilgilendirme e-postaları gönderebilirsiniz. Örneğin, spor ürünleri satan e-ticaret siteleri için spor ayakkabı kullanımı/temizleme önerileri ile birlikte sağlıklı yaşam için spor önerileri gibi sadece müşteri faydası odaklı e-posta gönderimleri yapılabilirsiniz.

3. Satın alma süreci değerlendirme anketi – Müşterilerinize satın alma sürecini değerlendirmesi için kısa sorulardan oluşan anket gönderimi yapabilirsiniz. Bu anketlerden alacağınız her türlü bilgi çok değerlidir, soyut olan müşteri kavramını anlamanıza, empati kurmanıza fırsat verir. Bu sebeple anket bilgilerini iyi analiz etmelisiniz, mümkünse değerlendirmeler üzerinden müşterileriniz ile irtibata geçmelisiniz.

4. Ürün değerlendirme daveti – Siz de satın alma yaparken müşteri yorumlarını okumak istersiniz değil mi? Satın alma yapmış kullanıcılarınızdan hangileri web sitenizde aldıkları ürünlere yorum yapıyor? Peki onlardan bunu istediniz mi? Müşterilerinize satın alma sonrası web sitesinde ürün değerlendirme daveti gönderebilirsiniz, yorum bırakmayan müşterilerinize hatırlatma yaparak  özel fırsat sunabilirsiniz.

5. Yenileme kampanyaları – Severek kullandığımız ürünlerin eskidiğini kabul etmek istemeyiz. Ancak iyi bir fırsatla sunulduğunda memnun kaldığımız ürünün yenisini almaktan çekinmeyiz. Satın alınan ürünün tahmini kullanım süresine göre kuracağınız otomasyon programları ile ürün yenileme için özel kampanyalar oluşturabilirsiniz.

 İstediğini elde edince aramayan sormayan insanlardan kimse haz etmez. Her marka bir insandır, hatta marka pazarlamacıların evladı gibidir. Herkes evladını vefakâr yetiştirmek ister. O yüzden siz siz olun, satın alma sonrasında da müşterileriniz ile irtibatı kesmeyin, emin olum onlar da bu sadakati karşılıksız bırakmayacaklardır.

 Elif Göktaş

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here