Yapay zekayı nasıl tanımlarsınız?

Basit bir tanımla başlayalım ve ardından yapay zeka teknolojisinin dünya için ne anlama geldiğini irdeleyelim. Kısaca yapay zeka, çeşitli kodlarla bir veya birden fazla bilgisayar üzerinden oluşturulmuş bir ürüne çeşitli faaliyetleri gerçekleştirme kabiliyeti sunan sayısal bir akıl sistemidir. Buradaki bir diğer önemli nokta ise bu ürünlerin; var olan sorunu tespit etme ve sorunu çözme, öğrenme ve bulunduğu ortamı algılama gibi insana benzer özelliklerinin olmasıdır. Dünya henüz yapay zeka çalışmalarının çok başında. Ancak teknolojinin hızı ile birlikte büyük bir ivme kazanarak önümüzdeki yıllarda farklı bir boyuta geçecek.  

Yapay zeka insanların her alanında var mı? Biz bunun ne kadar farkındayız?

Yapay zeka çalışmaları gündelik hayatımıza henüz çok fazla dokunmadı. Ancak ilerleyen yıllarda insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olacak. Teknolojik gelişmelerin hızı ve dijital dönüşümün etkisi yapay zekayı sosyal yaşamda ve iş yaşamında bir gereklilik haline getirecek. Dolayısıyla bizler henüz yapılan çalışmaların faydalarını tam anlamıyla hissetmiş değiliz. Bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var. 

Yapay zeka sizce ne yönde fayda sağlar ve nasıl tehdit oluşturur?

Bu konuda dünyanın önde gelen bazı isimleri büyük ölçekli tartışmaların içerisine giriyor. Bir kesim yapay zekanın geleceğe olumlu bir şekilde etki edeceğini ifade ederken, diğer bir kesim de Yapay Zeka teknolojisinin geliştirilmesine karşı çıkıyor. Hatta Mark Zuckerberg ve Elon Musk’ın sosyal medya üzerinden giriştiği tartışma tüm dünyada gündem olmayı başarmıştı. Dolayısıyla bu konudaki görüş ayrılıklarına insanlarda taraf olmaya başladılar. Kişisel düşüncelerime gelince yapay zekanın sosyal yaşamı ve iş hayatını çok büyük ölçüde kolaylaştıracağını ifade edebilirim. Öte yandan medyaya olumsuz olarak yansıyan başarısız yapay zeka çalışmaları ve marka değeri yüksek olan teknoloji firmalarının açıklamalarının tatmin edici olmaması dolayısıyla yapay zekayı tehdit unsuru olarak gören kesime de hak veriyorum. 

Gelecekte bizi neler bekliyor? Yapay zeka insanlığın önüne geçebilir mi?

Biraz öncede belirttiğim gibi yapay zeka çalışmalarının henüz başındayız. Ancak devlet teşvikleri ile özel sektör yatırımlarını göz önüne aldığımızda bu alana verilen önemin giderek artacağı aşikar. Öte yandan teknoloji çok hızlı bir biçimde ilerliyor. Gelecekte yapay zeka teknolojileri günümüze oranla çok daha fazla insan hayatına nüfuz edecek. Yapay zeka insanlığın önüne geçebilir ya da geçemez demek için şu an çok erken olduğunu düşünüyorum. Ancak yapay zeka ürünlerinin insan eliyle oluşturulduğunu ve yalnızca kodlamalar bağlı olduğunu unutmamanız gerekiyor.

Ülke olarak yapay zekanın neresindeyiz? 

Öncelikle dünyadan birkaç farklı örnek vermek istiyorum. Boston Dynamics’in ürettiği Atlas Robot’un dengede kurma kabiliyeti oldukça etkili. Bunun yanında Rusya’nın ürettiği Rus Asker Fedor’un bir çok özelliği bulunuyor. İki eliyle silah kullanabilen Fedor, aynı zamanda araba sürebiliyor ve matkap kullanabiliyor. Sophia’yı bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Jest ve mimikleriyle dikkat çeken Sophia dünyada vatandaşlık verilen ilk yapay zeka ürünü olarak tarihe geçti. Ülkemizde ise yerli Sosyal Robot Nely oldukça popüler. Türkiye bu alanda diğer dünya ülkelerine nazaran biraz daha ağır ilerliyor. Öte yandan ülkemizde bulunan teknokentler, ar-ge ve inovasyon merkezleri ve devlet teşebbüsleri girişimcilere ve yazılımcılara yapay zeka çalışmaları için gerekli olanakları sağlıyor. İlerleyen yıllarda ülke olarak yapay zeka konularında daha fazla önem vereceğimizi düşünüyorum. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here