Dolarla Maaş Alan El Kaldırsın!

0
563

Sevgili Dostlar,

Radarıma takılan haberleri özetlediğim bu bültende haftanın gelişmelerini aşağıda göreceksiniz, şimdiden iyi okumalar.

Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız lütfen bu linkten e-bültenimize üye olun.

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

Not 1: Haftaya Denizli’de olacağız, 19 Ekim Salı günü E-Ticaret Sohbetleri adlı etkinliği düzenleyeceğiz. O bölgede olan dostlarımızı ve arkadaşlarını bekleriz.

Not 2: İstanbul’da eğitim ve etkinliklere devam ediyoruz. 1-2 Kasım tarihlerinde yapacağımız E-Ticarete Başlıyorum adlı eğitim programında web sayfası yaptıracak, en iyi sayfayı yapana Ticimax e-ticaret altyapısını hediye edeceğiz.  2 Kasım akşamı ise E-Ticaret Sohbetlerinde gene birbirinden değerli konuklarla bol bol e-ticaret hakkında konuşacağız.

Haftanın Konuşulanları 

Bu haftanın gündeminde açık ara doların yükselişi vardı. Dışa bağımlı bir ülke olduğumuzdan dolayı dövizdeki en ufak artış bize maalesef zam olarak geri dönüyor. Ne zaman dolar yükselse konuyla alakalı bilen bilmeyen herkes yorum yapıyor, 20 sene öncesi ile bugün karşılaştırılıyor, sap ile saman birbirine karışıyor. Herkesin fiyatlarını yakından takip ettiği ürünler var, mesela ben Ready For Change adlı platformumda her ay kitap gönderiyorum ve onu çok şık bir kutuya koymakla kalmıyor, üzerine bir takım şeyler yapıştırıyor, içine de bir takım kartlar vs koyuyorum. 3 ayda bir matbaadan baskı için sipariş verdiğimde rakamların en az %15 civarında artması ile karşılaşıyor, maliyetleri kontrol altına almakta zorlanıyorum. Bu artışı fiyatlara yansıtmıyor, gidebildiği kadar bu şekilde ilerlemek istiyor, sonra aklıma benden 100 kat büyük iş yapanlar aklıma geliyor, halime şükrediyorum, yani çok büyük olmakta bazen kolay değil, yönetebildiğin kadar varsın sonuçta.

Ben birde kullandığım yabancı yazılımlara ödediğim rakamın TL cinsinden artışına odaklanıyor, hangi yazılımın ne muadili var bakmaya çalışıyorum. Kısacası bireysel olarak alabileceğim önlemleri almaya çalışıyor gerisini de herkes gibi izliyorum. Bu arada konuyla alakalı doğru ve bilgilendirici yazılar yazan ekonomi ile alakalı engin bilgilere sahip, insanları paniğe sevketmeden olabilecekleri basit bir dille aktaran Mahfi Eğilmez başta olmak üzere değerli insanları takip etmeye çalışıyorum. Bu tip zamanlarda ateşe körükle gitmek, gerekli gereksiz her şeyi eleştirmek çok fayda sağlamıyor, böyle olunca da zaten kutuplaşmış insanlar birbirine giriyor gene bir sonuca varılamıyor.

Ne zaman dolar yükselse eski maliye bakanımızın o efsane sorusu aklıma geliyor; maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz? Peki size de sorayım, maaşınızı nasıl alıyorsunuz? Şahsen ben artık kurumsal hayatta olmadığımdan maaş durumum yok, ne kadar iş yaparsam o kadar para kazanıyorum ama 2003 yılında çalıştığım yabancı bir firmada dolar ile maaş almıştım, o dönemlerde de döviz artmadığından birkaç sene boyunca TL bazında aynı maaşı almıştım, yani 40 yılın başında bir kez öyle bir deneyimimiz oldu ondan da çok hayır gelmedi. Maliye bakanı aslında konuşmasının devamında dolarla mı borcunuz var diye bir soru daha eklemişti, belki o daha mantıklıydı, dolarla kredi alıp çok sıkıntı çeken hatta devlete başvuran onbinlerce vatandaşı da hatırlıyoruz. Üniversite yıllarında öğrendiğimiz, kitaplardan okuduğumuz ve tartışma programlarında dinlediğimiz yorumculardan iki şey öne çıkıyor, birincisi Merkez Bankasının ana görevinin fiyat istikrarını sağlaması, ikincisi ise bağımsız olması. Özellikle bağımsız bir şekilde hareket etmediği sürece dövizde daha çok artışlar görürüz, umarım en kısa zamanda her şey yoluna girer, bekleyip göreceğiz.

Madem dolar artıyor, önümüze fırsatlar da çıkıyor. Uzun zamandan beri e-ticaret ile alakalı eğitim ve etkinlikler düzenliyoruz, malum döviz kuru yükseldiğinden dolayı herkes ABD’ye ürün satmak istiyor ama bilemediğinden yapamıyor. Bu ihtiyacı gördüğümüzden ABD’de E-Ticaret ile alakalı bir program açtık ve harika bir içerik hazırladık.  ABD’den deneyimli kişilerin ve Türkiye’den uzmanların olduğu bu eğitim öncesinde sevgili Başak İlhan ile bir soru-cevap webinar’ı düzenlemeye karar verdik. Eğer Amerika’da marka olmak, uluslararası arenada e-ticaret yapmak istiyorsanız eğitim öncesi tanışma toplantısına sizi de bekleriz.

Bu haftaki bültene çok ciddi başladık, biraz magazindeki gelişmelere bakarsak 58’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüne layık görülen Nihal Yalçın’ın teşekkür konuşması yaparken ödülü verecek olan Tamer Karadağlı’nın mimikleri, tam konuşmasının ortasında ödülü vermesi, Yalçın’ın tepki vermesi derken gerilim dolu 45 saniye yaşadık. Kimisi Nihal’ci oldu kimisi Tamer’ci, kimisi saygılı olmalıydı dedi kimisi amma da konuştu dedi, kısacası herkes gene içini döktü, rahatladı, benim bu tip olaylarda hastası olduğum şey ise yurtdışından Oscar törenlerindeki konuşmalardan örnekler verilip dersler verilmesi kısmı oldu, malum ülkemizde herkes her konuda ahkam keser, seviyoruz böyle çok bilmişlikleri. Bir magazinsel haberide yurtdışından. Playboy dergisi, 70 yıla yaklaşan yayıncılık tarihinde ilk kez kapağına eşcinsel bir erkeği taşıdı. Bretman Rock, Playboy’a kapak olan ilk eşcinsel olarak tarihe geçti. Bundan 10-15 sene önce bunu söyleseler gülerdik ama bu hayatta artık herşey oluyor, normalleşiyor.

Geçen hafta bugün İstanbul’da çok özel bir yarışma vardı, Formula 1’de sezonun 16’ncı yarışı İstanbul Grand Prix’si tamamlandı. Mercedes takımından Valtteri Bottas kazandığı yarışmada uzun zamandan sonra ilk kez şampiyonlar şampanya patlattılar. Belki hatırlarsınız geçen sene yapılan seyircisiz yarışmada Lewis Hamilton 7’nci defa yarışmayı kazanıp Ferrari efsanesi Michael Schumacher’in rekorunu egale etti. Bütün dünyanın gözü Türkiye’deki ödül töreninde, herkes geleneksel şampanya patlatma seansını beklerken gazoz patlatılmıştı ve baya dalga konusu olmuştuk. Dostlarım beni bilir, herhangi bir konuda fanatikliğim ve alışkanlıklarım yoktur. Ben mesela çaycıyım ama alkol ile çay arasında benim için zerre kadar fark yok, yani o törende usül çay içmekse ve bu engellenirse bunu da yazardım. Bu açıklamayı yapmak bile garip ama yapalım gitsin, o kadar emek vererek yazdığımız yazılar yanlış yerlere çekilmesin.

Tebessüm ettiren bir haber ise basından geldi. Hayatım boyunca ilk kez gördüğüm kostümleri, dans stillerini ve  yaratıcı programları ile gönüllere taht kuran, 2019 senesinde kapanan Flash TV tekrardan açılıyor, umarım yayın ömrü bol olur ve gene evlere neşe saçmaya devam eder.

Bu arada bizi gururlandıran  iki gelişme oldu. Çalışkanlığı ve mütevazi kişiliğiyle beğenerek takip ettiğim ve çok saygı duyduğum Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Nane, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) yönetim kurulu başkanlığına seçilen ilk Türk oldu. Hepsiburada’nın kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan ise Fortune dergisi tarafından “Dünyanın En Güçlü Kadınları” listesinde ülkemizden yer alan tek isim oldu. Umarım ülkemizdeki diğer değerli yöneticiler de uluslararası arenada daha fazla görünürlük sağlar ve bizleri gururlandırırlar.

Haftanın son haberini de teknolojinin güzel şeyler için kullanılmasına güzel bir örnek verelim. Kadın giyim markası NaraMaxx, Türkiye’de blok zinciri ve kripto para dünyasında kadınları desteklemek için faaliyet yürüten CryptoWomen oluşumuyla iş birliğine giderek sosyal farkındalık projesi kapsamında kendi NFT’sini piyasaya sürdü. Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenen Ekim ayında çıkarılan NFT, NaraMaxx’ın Sonbahar/Kış kreasyonu çekimine ait bir videodan oluşuyor. Popüler NFT pazar yeri OpenSea üzerinde İki hafta sürecek bir açık artırmayla satışa sunulan NFT’den elde edilecek gelirin %100’ü Memeder’e bağışlanacak. Ayrıca, videoda yer alan beş parçadan oluşan iki kombin, açık artırmanın kazanına hediye edilecek. Detaylar için bu linke bakabilirsiniz.

Keyif veren, içimizi ısıtan gelişmelerle karşılaşmak dileğiyle…
Türkiye’deki Gelişmeler
1) Toplu ulaşımda ortak kart hazırlığı
2) İstanbul’un taksi krizi The Guardian’da: ‘Savaş başladı
3) NASA’dan yeni Salda Gölü paylaşımı: Yaşamın sırrı burada olabilir.
4) IMF, Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti
5) Dünya Sefalet Endeksi: Türkiye 156 ülke içinde 21’inci sırada
6) Tıp dergisi ‘The Lancet’te yayınlanan bir araştırmaya göre Türkiye, Covid-19 kaynaklı depresyon ve anksiyete vakalarının artışında Avrupa’da ilk sırada yer aldı.
Dünyadaki Gelişmeler
1) ABD’de cinsiyetsiz çocuk reyonu zorunluluğu.
2) Squid Game gerçek oluyor: Abu Dabi’de düzenlenecek olan yarışma katılımcılarını bekliyor.
3) İran’da pizza yiyen kadınların televizyonda gösterilmesi yasaklandı.
4) AİHM Vatikan aleyhine açılan cinsel istismar davasını kabul etmedi
5) G7’den dijital para birimlerine yeşil ışık
6) Afrika’da hava kirliliği nedeniyle, 2019’da 1 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti.
7) Hakkında rüşvet ve yolsuzluktan soruşturma başlatılan Avusturya Başbakanı istifa etti.
8) Araştırma: İklim değişikliği, dünya nüfusunun en az yüzde 85’ini etkiledi.
9) 2021 Nobel Ekonomi Ödülü, David Card, Joshua D. Angrist ve Guido W. Imbens’e verildi.
Dijital Dünyadaki Gelişmeler
TÜRKİYE

1) BiTaksi, kendi uygulamasına ek olarak Getir’in servisleri arasına eklendi ve GetirBiTaksi hizmete başladı.

2) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobil TOGG için 2022 yılının sonunda seri üretim bandından çıkacak dedi.

3) Rekabet Kurumu, e-ticaret devi Trendyol için soruşturma açılmasına karar verdi. Rekabetin ihlal edilip edilmediğinin tespitini sağlayacak bu soruşturma, şirkete devasa para cezalarına yol açabilir gibi görünüyor.

4) Ticimax’tan iki yeni özellik: Canlı Yayında Satış ve Bulut Tabanlı Depo Yönetim Sistemi (WMS). Online ürün satmak isteyen firmalar için bulut tabanlı e-ticaret ve e-ihracat altyapısı sunan Ticimax, iki yeni özelliğini yayına aldı

5) Yemeksepeti, Yemeksepeti Mahalle’yi yayına aldı. Kullanıcılar, Yemeksepeti Mahalle üzerinden mahallelerindeki esnaflardan ve yerel market zincirlerinden istedikleri her ürünü anında sipariş edebiliyor

6) Türkiye’de drone kargo sisteminin güzergahı belli oldu. İlk etapta, İstanbul-Eskişehir-Ankara hattı için “Drone taşımacılığı hava koridoru güzergâhı”  belirlendi. Artık belirlenen bu güzergâhta pilot uygulama olarak drone ile kargo taşımacılığı denenecek. Sivil Havacılık Kurumundan yapılan açıklamalara göre bunun için tüm sistem hazır

7) Startup Ekosistemi 3. çeyrek yatırım raporu yayınlandı. 2021-3. Çeyrek Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu’nda, Türkiye’de yapılan yatırımlar birçok açıdan ele alınmış, bununla birlikte yatırım alan girişimlerin şehirleri, sektörleri ve müşteri odağı gibi birçok detaylı bilgiye de yer verilmiştir
YURTDIŞI

1) Yakın zamanda hacklenen yayın platformu Twitch’e bir saldırı daha gerçekleşti. Saldırıda bu sefer bir sürü arka plan resmi, Twitch’in sahibi olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un fotoğrafıyla değiştirildi.

2) Google artık gitar akordu da yapıyor.Yeni sağlanan araç ile artık Google Arama kullanılarak gitar veya herhangi başka bir enstrümanın ses akordunu yapabilmek de mümkün oluyor.

3) İnsansı robot Sophia, bugün yaptığı bir açıklamada herkesin aile sahibi olması gerektiğini açıkladı. Sophia ayrıca kendisinin de anne olmak istediğini ama şu anda bunun için erken olduğunu söyledi.

4) FourFront isimli sosyal medya ve eğlence şirketi, 22 aktöre para vererek onların gerçekte var olmayan kişiler gibi davranmalarını istedi. Bunun sonucunda ise bu aktörler toplamda 1.93 milyon takipçi ve yüz milyonlarca izlenme kazandı ancak takipçilerinden bir tanesi bile onların gerçek olmadığını fark etmedi

5) Coinbase, kendi NFT platformunu kuracağını açıkladı. Popüler kripto para borsaları arasında yer alan Coinbase, Coinbase NFT adını verdiği yeni pazar yerini duyurdu. Platform bu yıl sonunda hizmet vermeye başlayacak.

6) Binance’tan BSC’yi desteklemek için 1 milyar dolarlık fon. Binance tarafından kurulan 1 milyar dolarlık fonun ismi Binance Smart Chain (BSC). Binance’in paylaştığı bilgilere göre Binance Smart Chain fonu dijital varlıkların ve blockchain teknolojisinin benimsenmesini ve kullanımını hızlandırmak için kuruldu. Fonun temel amacı ise dünya genelinde kripto kullanıcılarının sayısını 1 milyara çıkarmak.

Yatırım ve Satın Alma Haberleri 

1) Yeni nesil yerli harçlık sistemi Manibux, APY Ventures Fintech GSYF liderliğinde 2 milyon TL yatırım aldı. Manibux aldığı bu yatırımla; Çocuklar ve ailelerinin finansal okuryazarlık eğitimlerinde davranış temelli sosyal etki yaratarak, Türkiye’de ilk ve tek olan uygulamasını daha da geliştirmeyi ve yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.

2) Akıllı telefonları kullanarak mobil sürüş analizi ve sürücü davranışı analizleri sunan Drive Buddy, İtalya merkezli Volvero tarafından satın alındı.

3) Geçtiğimiz aylarda 7.5 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım alan yerli girişim Bren, İsveç ortaklı Munters ile partnerlik anlaşmasını resmi olarak duyurdu.

4) İstanbul merkezli Ludus Girişim Stüdyosu, geçtiğimiz günlerde 3. çeyrekte ülkemizde 3 farklı erken aşama oyun stüdyosuna, yurt dışında ise 2 girişime yatırım yaptıklarını duyurdu.

5) YTÜ Yıldız Teknopark çatısı altında bulunan Türkiye’nin en büyük yazılım şirketi Etiya, Kanadalı telekom ve medya grubu Ouebecor Media Inc.’den yatırım aldı. Kurumsal yazılımda ihracat şampiyonu olarak adını duyuran Etiya; kendi alanında en iyi müşteri deneyimi sunan SaaS şirketi olmayı hedefliyor.

Kültür, Sanat ve Eğlence Dünyasındaki Gelişmeler
TÜRKİYE

1) İstanbul bu hafta geniş bir yelpazede, birbirinden farklı etkinliklerle yerli ve yabancı sanatçıların katıldığı konser, sergi, tiyatro ve performanslara ev sahipliği yapacak.

2) Fatih Sultan Mehmet’in Hicri 866 tarihli (1462) fermanı, Londra’da müzayedeye çıkacak. Fermanın açılış fiyatının 80 bin pound olması bekleniyor.

3) Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü, Ferit Karahan’ın yönettiği “Okul Tıraşı” filmine gitti. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi Tarhan Karagöz, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi ise Nihal Yalçın oldu.

4) La Casa de Papel dizisindeki “Berlin” karakteriyle tüm dünyada tanınan sinema ve dizi oyuncusu İspanyol Pedro Alonso O’choro, kitabının tanıtımı için Türkiye’ye geldi.

5) Caz müzisyenlerinden, Grammy ödüllü ünlü trompet sanatçısı Chris Botti, kendi topluluğu ile ilk defa Ankara’da sahne alacak. CSO ADA ANKARA’da gerçekleşecek konser 31 Ekim tarihinde gerçekleşecek.

6) 4-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 32. Ankara Film Festivali’nde Ulusal Uzun Film, Belgesel Film ve Kısa Film dallarında yarışma heyecanı yaşayacak filmler belli oldu.

YURTDIŞI

1) Somalili yönetmen Khadar Ayderus Ahmed’in “Mezarcının Karısı” (The Gravedigger’s Wife) isimli filmi, ülkesinin ilk Oscar adayı oldu.

2) İngiliz şarkıcı Amy Winehouse‘un aralarında kıyafetlerinin de bulunduğu eşyaları açık artırmaya çıkıyor. Elde edilen gelir, uyuşturucu ve alkol bağımlısı gençlere yardım için faaliyetler yürüten Amy Winehouse Vakfı’na bağışlanacak.

3) Ajans Press, İngiltere merkezli Global English Editing verilerinden elde edilen bilgilere göre, dünyada en çok kitap okuyan ülkeleri açıkladı. Türkiye’nin de sıralamadaki yeri belli oldu.

4) Elton John, Dua Lipa ile yaptığı son tekli “Cold Heart”ın listelerde üst sırada yer almasıyla birlikte 6 farklı on yıllık dönemde İngiltere müzik listelerinde ilk ona giren ilk sanatçı oldu.

Magazin, Sağlık, Spor ve Sinema Dünyasındaki Gelişmeler
  • Bunlarla alakalı güncel haberlere bugünkü Sadece 5 Dakika bülteninden ulaşabilirsiniz.
Kitap Önerisi 
  • Finansal piyasaları daha iyi anlamak gün geçtikçe daha da önem kazanıyor. Bazı terimleri anlamak neyin ne olduğunu kavramak bazen zor ama bunu hepimizin anlayacağı basitlikte anlatan, Ready For Change olarak üyelerimize de gönderdiğimiz kitaplardan birisi olan “Saçmalama! Davranışsal Finans” adlı kitap çok beğeni aldı, bakmanızı öneririm.
Yogh Artık Dedirten Olaylar  
  • İstanbul’da bir adam yolcusu olduğu taksiyi çalarak 3 gün boyunca taksicilik yaptı. Yogh Artık dedirten olayın detayları için lütfen tıklayınız.
Haftanın Web Sayfası   
  • Her gün attığı e-postalar ile ilginç girişimleri duyuran, bir dönem Webrazzi’de çalışmış sevgili Fırat Demirel‘in bütün bunları topladığı sayfasına bakmanızı tavsiye ederim. Benim en çok hoşuma giden kısmı ise takipçilerine indirim kodu sağlayan, belli süre yazılımı yakından tanımamız için ücretsiz kullanım sağlayan girişimlerin haberleri, mesela bu hafta Linkedin‘den gelen 50 dolar değerindeki ücretsiz reklam kredisi haberi, tıklayın sizde bundan faydalanın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here