Yeni Bir İsimle Yola Devam Etmek

0
383

Sevgili Dostlar,

Radarıma takılan haberleri özetlediğim bu bültende haftanın gelişmelerini aşağıda göreceksiniz, şimdiden iyi okumalar.

Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız lütfen bu linkten e-bültenimize üye olun.

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

Not 1: İstanbul’da eğitim ve etkinliklere devam ediyoruz. 1-2 Kasım tarihlerinde yapacağımız E-Ticarete Başlıyorum adlı eğitim programında web sayfası yaptıracak, en iyi sayfayı yapana Ticimax e-ticaret altyapısını hediye edeceğiz.  2 Kasım akşamı ise E-Ticaret Sohbetlerinde gene birbirinden değerli konuklarla bol bol e-ticaret hakkında konuşacağız.

Haftanın Konuşulanları 

Bu haftanın gündeminde yeni isimlerle hayatlarına devam etme kararı alan bir marka ve bir kişi vardı. Facebook‘un ismi uzun zamandan beri hep skandallar ile anıldı, Cambridge Analytica ile başlayan süreç sonrasında veri mahremiyeti konusu ile alakalı çokça yazılar yazıldı, konuşuldu ve marka oldukça yıprandı. Şirketin hem üzerinden bu olumsuz algıyı atmak hem de yeni başlayacak projelerine gölge düşürmemek için ismini değiştireceği konuşuluyor, teyit edilen bir şey değil ama ilerleyen günlerde ne olduğunu hep beraber öğreneceğiz.Diğer isim değişikliği ise zamanında ülkemizin ihracatına katkı sağladığından dolayı yere göğe sığdırılamayan Reza Zarrab‘tan, en son ABD’de hapiste diye biliyorduk ama çoktan yeni hayatına başlamış, Aaron Goldsmith adını almış ve Next Level adlı yeni bir firma kurmuş, gündeme bomba gibi düşen bu haberle alakalı bu videoya bakabilirsiniz. Logo değişikliğini vs anlıyorum da isim değişikliğine pek kafam basmıyor, isim değişince yapılan hatalar unutuluyor mu, itibar yeniden kazanılıyor mu, siz ne dersiniz?

Etkinlik dünyasına gelirsek herkes bu dönemde kim fiziki etkinliklere başlayacak diye birbirine bakarken biz İstanbul ve Denizli’de eğitim ve sohbet programlarına başladık. Eskiden olduğu gibi ayda bir İstanbul ve Anadolu’dan bir şehirde hem E-Ticaret Sohbetleri adlı etkinliğimizi yapıyor hem de E-Ticarete Başlıyorum adlı eğitim programına devam ediyoruz. Kaç kişi gelir, insanlar tedirgin olur mu, nasıl önlemler almalı, o mu olsun bu mu olsun derken şaka maka başladık ve beklediğimizden çok daha iyi geçti, sanırım yavaş yavaş insanlar maskelerle oturup mesafeli sosyalleşmeye alışacaklar.

Bu arada hafta içinde Webrazzi etkinliğine de gittim, burada birbirinden değerli konuklar vardı ama ben Acun Ilıcalı’yı dinlemek ve dijital ile alakalı ne düşündüğünü duymak istiyordum. NFT projesine gireceklerinden ve Exxen’in 1.5 milyon aboneye doğru gittiğinden bahsetti. Benim en çok dikketimi çeken şey ise “herşeye nasıl yetişiyorsunuz sorusuna” verdiği “5 cep telefonum var, binlerce mesaj geliyor, tahmin edersiniz ki çoğu da bir konuyla alakalı rica oluyor, uzun uçak yolculuklarında hepsini tel tek cevaplamaya çalışıyorum” cevabı oldu. E onlarca programın olsun, sosyal bir yapın olsun, eminim kimler kimler bir şey için ricada bulunuyordur, kimisi iş için, kimisi yaptığı programlarda yer almak için, kimisi stüdyoda seyirci olmak için, bunlar benim tahminlerim ama gerekli gereksiz binlerce mesaj. Dışarıdan TV dünyası göze hoş geliyor ama içi beni dışı seni yakar hesabı, zor işler…

Haftanın magazin haberi ise yurtdışından, Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in kızı Jennifer, profesyonel at binicisi Nayel Nassar ile evlenmiş, e ne var bunda diyeceksiniz ama evlendiği kişi Nayel Nassar adlı genç Mısırlı bir Müslüman olunca, hele bir de imam nikahı kıyıldığı haberleri paylaşılınca bir anda gündem oldu. Bana sorarsanız garip bir şey yok, iki genç birbirini sevmiş, evlenmiş, birisi a dininden diğeri b dininden çok önemli değil ama maalesef dinle alakalı konularda dünyadaki insanlar o kadar kutuplaşmış ki basit bir mesele bile bu kadar büyüyebiliyor, hatta komplo teorileri bile kurulabiliyor. Bize mutluluk dilemekten başka bir şey düşmez, sanki bu satırları okuyacaklarmış gibi iyi dileklerimizi yollayalım.

Geçtiğimiz haftalarda yazmıştım, belki de diziyle alakalı ilk yazı yazanlardan birisi bendim, Netflix’de yayınlanan Squid Game adlı dizi dünya genelinde 111 milyon seyirciye ulaşarak Netflix’in en popüler içeriği hâline gelmiş. Diziyi bende izledim, ilk 2-3 bölüm cidden ilgimi çekti ama çok aman aman bir dizi değil, hatta sonradan düşündüğümde bazı yerleri saçma ama izleniyor işte, senaryosu ilginç, belki oradaki karakterlerin hayatlarına biraz daha girse daha da ilginç olurdu ama konu o değil. Dizinin çocuklar tarafından izlenmemesi ile alakalı son zamanlarda yazılar yazılıyor, en son Belçika’da bir okulda buradan türetilen oyunları oynayan çocuklar kaybedeni dövüyormuş, haberi okuyunca cidden komik geldi, bir dizi bu kadar mı etkiler, demek ki oluyormuş ne diyeyim.

Keyif veren, içimizi ısıtan gelişmelerle karşılaşmak dileğiyle…

Türkiye’deki Gelişmeler
1) Prof. Ceyhan: Corona virüsünü soğuk algınlığından ayırmanın tek yolu test.
2) TTB, “COVID-19 Pandemisi 18 Ay Değerlendirme Raporu” yayımlandı.
3) Türkiye Uzay Ajansı’nın bütçesi yüzde 60 artırıldı: Ay’a iniş için hedeflenen tarih açıklandı.
4) Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük asgari ücrete sahip ülke oldu.
5) Tüketici güven endeksi ekim ayında yüzde 3,6 azaldı.
Dünyadaki Gelişmeler
1) NASA, Ay’da Wi-Fi ağının nasıl kurulacağını araştırıyor.
2) ABD’de 2024 seçimlerinin favorisi Donald Trump oldu.
3) Rusya NATO temsilciliğini askıya aldığını duyurdu.
4) NASA, otobüs büyüklüğünde bir göktaşının Dünya’yı sıyırıp geçtiğini açıkladı.
5) ABD 5-11 yaş grubu için aşılama planını açıkladı.
6) Avrupa’da son bir haftada Covid-19 vakalarının yüzde 7 arttığını açıkladı.
7) DSÖ’den endişe verici açıklama: Salgın 2022’de de devam edecek.
8) Barbados, ilk devlet başkanını seçerek resmen bağımsızlığını kazandı.
9) Kaliforniya’da kuraklık nedeniyle acil durum ilan edildi.
Dijital Dünyadaki Gelişmeler

TÜRKİYE1) Bugün elinde en fazla Bitcoin bulunduran şirket olan MicroStrategy’nin kurucusu Michael Saylor, yaptığı bir röportajda Türkiye’ye bir örnek üzerinden tavsiye verdi. Saylor, Türkiye’nin bugün 5 milyar dolarlık Bitcoin alması durumunda 5 sene içinde 50 milyar dolara sahip olacağını açıkladı.

2) Amazon Türkiye, görme engellilerin online alışveriş yaparken yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırmaya yardımcı olmak amacıyla, görme engelliler için özgürlük teknolojileri geliştiren Türkiye merkezli bir sosyal girişim olan BlindLook ile işbirliği gerçekleştirdi.

3) Türkiye’de en çok kullanılan teknolojik ürünlerin hangileri olduğu araştırıldı. 1.000’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, katılımcıların yüzde 83’ünün televizyon, yüzde 31’inin masaüstü bilgisayar, yüzde 28’inin akıllı saat, yüzde 21’inin ise akıllı bileklik kullandığı ortaya çıktı

4) Türkiye bankacılık sektöründe sanal asistan kullanımı 3 yılda yüzde 250 oranında arttı. CBOT, 2021 yılına ilişkin Türkiye’deki bankacılık sektöründe sanal asistan kullanımı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

5) Hizmet macerasına Türkiye’de başlayıp Avrupa’da ülke ülke gezmeye başlayan Getir, bugün yeni bir ülkede daha hizmet vermeye başladığını açıkladı. Portekiz’de faaliyete başladığını resmen duyuran şirketin ülkedeki ilk durağı ise başkent Lizbon

6) Türkiye Rekabet Kurumu, Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticaret Şirketi hakkında soruşturma açtı. Kurum, soruşturma kararını resmi internet sitesinde duyurdu.

7) Tarkan ile Trendyol arasında uzun soluklu bir anlaşma yapıldı. Tarkan, bu anlaşma kapsamında Trendyol’un yeni reklam yüzü oldu. Her iki taraf, söz konusu iş birliğini yapılan ortak bir paylaşımla duyurdu)

8) Elektrikli bisiklet ve moped kiralama girişimi Go Sharing, İstanbul’da hizmet vermek için çalışmalara başladığını duyurdu. Avrupa’nın 30 şehrinde hizmet vermekte olan Hollanda merkezli girişim, yakında İstanbul’da da hizmet vereceğini duyurarak Türk kullanıcılarını heyecanlandırdı.

YURTDIŞI

1) Twitter yanıtların arasına reklam yerleştirmeye başlayacak. Bundan böyle reklamlar,  tweetler altında gerçekleşen konuşmaların arasında gösterilebilecek. Reklamlar, bir tweet’in altındaki ilk, üçüncü ya da sekizinci yanıttan sonra kendini gösteriyor.

2)  Google’ın mobildeki Pocket Gallery özelliği, sanat sergilerini şimdi de web üzerinden herkese açıyor. Google, sergileri tüm web kullanıcılarına açıyor ve bunların AR yetenekleri olan veya olmayan masaüstü veya mobil cihazlarda keşfedilmesine izin veriyor.

3) Teknolojinin önde gelen isimleri, gözlerini gerçekçi bir kurgusal sanal evren yaratmaya dikmiş durumda. Kurgusal bir evren yaratmak için sıkı bir çalışma içerisinde olanlardan Facebook, şimdi de bu proje kapsamında 10 bin kişiyi işe alacağını duyurdu.

4) Snap Inc yaptığı açıklamada, markaların artırılmış gerçeklik reklamları ve deneyimleri oluşturmasına yardımcı olmak için bir stüdyo başlattığını duyurdu. Şirket, bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüleri bir kişinin gerçek dünyaya bakış açısına yerleştirebilen teknolojinin kullanımını yaygınlaştırma hareketinin bir parçası olduğunu söyledi.

5) ABD’de insanların el yazısını taklit eden Hemingway isimli robot, hızlı yazma özelliğiyle dikkat çekiyor. İnsanların ortalama 15 dakikada yazdığı metni bu robot hata yapmadan 2 dakika içinde tamamlayabiliyor. İnsanların el yazı stilini de taklit ediyor.

6) Google Rusya’da para cezası ile karşı karşıya. Reuters’in paylaştığı bilgilere göre Rusya, yasa dışı sayılan içeriği tekrar tekrar silmediği için yıllık Rus cirosunun bir yüzdesini Google’a cezalandırmaya çalışacak.

7) Dünyanın en popüler ikinci kripto para birimi olan Ethereum, 4.366 dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüş oldu.

8) Yemeksepeti’ni 2015 yılında satın alan Delivery Hero, Getir’in Avrupa’daki en büyük rakibi olarak nitelendirilen Gorillas’a yatırım yapmaya karar verdi. Gorillas’ın fon turuna katılan şirketin yatırdığı para ise tam tamına 235 milyon dolar.

Yatırım ve Satın Alma Haberleri 

1) Otomatikleştirilmiş uçak sistemlerinde lider isimlerden biri olan Reliable Robotics, Coatue Management tarafından yönetilen C Serisi finansman turunda 100 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu.

2) Yeni nesil mobil banka olarak faaliyet gösteren N26, Third Point Ventures ve Coatue Management’ın liderliği üstlendiği E Serisi yatırım turunda 900 milyon dolar yatırım aldı.

3) Türkiye’de doğan ve dünya genelinde istikrarlı büyümesini sürdüren Picus Security, B Serisi finansman turunu 24 milyon dolar fonlama ile kapattı. Yeni yatırım uluslararası pazarlardaki konumu güçlendirmek ve genişletmek için kullanılacak.

4) Sigorta firmaları için yapay zeka ile araç hasar tespiti yapan ve araç eksperlerinin operasyonel yönetim yazılımı hizmeti sunan yerli girişim Archmir, 2.4 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı.

Kültür, Sanat ve Eğlence Dünyasındaki Gelişmeler

 

TÜRKİYE

1) İstanbul bu hafta geniş bir yelpazede birbirinden farklı etkinliklerle yerli ve yabancı sanatçıların katıldığı konser, sergi, tiyatro ve performanslara sahne olacak.

2) Dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Güler, geride bıraktığı birbirinden renkli fotoğraf kareleri ve zamana meydan okuyan arşiviyle vefatının üçüncü yılında, İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde bulunan Ara Güler Sokağında anıldı.

3) 9. Boğaziçi Film Festivali 23 Ekim’de başlıyor. Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen festivalin açılışı, Bosnalı yönetmen Danis Tanoviç’in “Not So Friendly Neighbourhood Affair” filmiyle yapılacak.

4) Squid Game dizisi, Şanlıurfa Belediyesi’ne de ilham oldu. Dizideki kartlar Şanlıurfa Belediyesi tarafından dağıtılmaya başlandı. Dağıtılan kartın arka yüzünde, “Sıkıntın olduğunda başka yollar arama bizi ara” notu yer aldı

YURTDIŞI

1) İngiltere’deki Doğa Tarih Müzesi, Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçıları yarışmasının kazananlarını açıkladı. Bu yıl 57’ncisi düzenlenen yarışma için 95 ülkeden 50 bin başvuru yapıldı. İşte 2021’in en iyi vahşi yaşam fotoğrafları.

2) İngiltere’de öğretmenler en küçükleri altı yaşında olmak üzere çocukların Netflix dizisi Squid Game‘i taklit eden oyunlar oynamaya başladıkları uyarısında bulundu.

3) NASA 12 yıl sürecek olan Jüpiter görevini başlattı. NASA’nın Jüpiter gezegenine yolladığı uzay aracı Lucy’e aralarında Orhan Pamuk’un da olduğu önemli yazarlar, bilim insanları ve düşünürlerden alıntılar içeren bir plaka yerleştirdi. Plakada bir de Türk atasözü yer aldı.

4) 2022 Eurovision Yarışması’na dair ayrıntılar belli oluyor. Her yıl geleneksel olarak şarkıların yarıştığı Eurovision, bu yıl kazanan İtalya’dan Måneskin grubu olduğu için gelecek yıl yarışma, İtalya’nın Torino kentinde yapılacak.

5) BBC, 43 ülkeden 206 televizyon eleştirmeni gazeteci, akademisyen ve dizi sektörü çalışanıyla anket yaparak 21. yüzyılın en iyi 100 dizisini belirledi: 3- Breaking Bad 2- Mad Men 1- The Wire.

6) Şarkıcı Michael Jackson‘ın kaybettiği pasaportunun yenisini almak üzere doldurduğu başvuru formu, şarkıcının ölümünden 12 yıl sonra 75 bin dolara satışa çıkarıldı.

Magazin, Sağlık, Spor ve Sinema Dünyasındaki Gelişmeler
  • Bunlarla alakalı güncel haberlere bugünkü Sadece 5 Dakika bülteninden ulaşabilirsiniz.
Kitap Önerisi 
  • E-ticarete başlarken nelerle karşılaşabilirsiniz? E-ticarette nelere dikkat edilmelidir? En hızlı ve en kolay e-ticaret yöntemi nelerdir? E-ticaret sektöründe çok deneyimi olan sevgili Mehmet Türkel’in bu ve buna benzer sorulara cevap verdiği kitabına buradan bakabilirsiniz.
Yogh Artık Dedirten Olaylar  
Haftanın Web Sayfası   
  • Sağlıklı beslenme gün geçtikçe önem kazanıyor, uzmanlar zeytinyağı kullanımı konusunda öneriler yapıyor. Piyasada onlarca marka varken hangisini seçeceksiniz bilemiyorsunuz bu anlamda çok kaliteli ve kendini ispat etmiş bir marka olan Zest Ayvalık’ın web sayfasına bakmanızı tavsiye ederim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here