Çok uzak zamanlara gitmeden, 15-20 yıl öncesine dönelim. İnternetteyim anne, mail yazıyorum baba dediğimiz ancak ebeveynlerimizin yaptıklarımızdan bi haber oldukları ilk zamanlara. Mail adresi almanın dahi önemli bir hüner olduğu, ICQ’dan arkadaşlarımızla yazışmanın cool olduğu dönemler… Çok uzakmış gibi gelen bu zamanların üzerinden yalnızca 20 yıl geçti. Geride bıraktığımız bu 20 yıllık süreçte öncelikle internetin, ardından internetin en çok vakit geçirilen alanlarından olan sosyal medya ağlarının fikirlerimizi, alışkanlıklarımızı, çalışma biçimlerimizi, iş süreçlerimizi ve satın alma davranışlarımızı etkilediğine, dönüştürdüğüne tanık olduk. 

Bu hızlı dönüşüme bakacak olursak, 20 yıl öncesinde internet kullanıcı sayısı yalnızca birkaç milyondu. 2019 yılında ise internet kullanıcısı sayısı 4 milyara ulaştı. Bu oran günümüzde toplam dünya nüfusunun %53’lük dilimini oluşturuyor. Toplamda dünya nüfusunun %68’lik kısmı, diğer bir deyişle 5 milyarın üzerinde kullanıcı ise, bir veya birden fazla mobil cihaza ve akıllı telefona sahip. Sosyal medya kullanıcı sayısı ise istatistiklere son dönemlerde 3.5 milyar olarak yansıdı. Bu sayı her geçen gün inanılmaz bir hızla artıyor ve bizler bu hızın beraberinde getirdiği yeni bir sosyal medya ağı ile tanışıyoruz. 

5 yıl içerisinde hayatımızda daha fazla yer bulacak bu yeni sosyal medya ağlarına geçmeden önce ilk göz ağrımız olarak niteleyebileceğimiz Facebook, Twitter, Instagram ve son zamanların yükselen yıldızı Youtube ile ilgili bazı ilginç verilere birlikte göz atalım.

Sosyal medyada en fazla zaman geçiren ülke Filipinler

İlginç değil mi? Sosyal medyada en fazla zaman geçiren ülke ise 3 saat 57 dakikalık bir ortalama ile Filipinler. Filipinler’i, Brezilya ve Endonezya takip ediyor. Türkiye’de ise bir sosyal medya kullanıcısı ortalama 2 saat 24 dakikasını sosyal medyaya harcıyor. 

Facebook en büyük sosyal ağ olma özelliğini koruyor

Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında “The Facebook” olarak isimlendirilen Facebook’un dünya genelinde 2.2 milyar kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcı sayısının 1.4 milyarı her gün düzenli olarak platforma giriş yapıyor. Facebook’a her gün 300 milyon civarında fotoğraf yükleniyor. 

Facebook kullanıcılarının ortalama olarak %30’u 25-34 yaş arasındaki bireylerden oluşuyor. Her ne kadar düşüşte olduğu ifade edilse de Facebook en büyük sosyal ağ olma özelliğini koruyor. Facebook kullanıcılarının yüzde 44’ü kadınlardan, yüzde 56’sı ise erkeklerden oluşuyor. Türkiye ise 51 milyon kullanıcıyla dünya genelinde 9. sırada yer alıyor.

YouTube en çok kullanılan video paylaşım sitesi

YouTube’a her ay 1.5 milyardan fazla giriş yapılıyor. İzleyiciler YouTube videolarını izleyerek günde ortalama 1 saat harcıyor. Ortalama olarak, YouTube’a her dakika 300 saat video yükleniyor ve her gün 5 milyardan fazla video izleyiciler tarafından görüntüleniyor. Günlük aktif kullanıcı sayısı her geçen gün artış gösteren YouTube, dünya genelinde Facebook’tan sonra en yaygın ağ olarak göze çarpıyor.

Instagram’ın en yaygın kullanıldığı ülke sizce hangisi?

Hemen yanıt verelim, İsviçre. Yine şaşırdınız değil mi? Instagram’ın 800 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor. Ortalama olarak, günlük 95 milyon fotoğraf Instagram’a yüklenirken, her gün yaklaşık 4.2 milyar fotoğraf beğeniliyor. Instagram kullanıcılarının büyük çoğunluğu 18 ila 29 yaş arasındaki bireylerden oluşurken, kullanıcılarının% 32’si üniversite öğrencisi olduğu göze çarpıyor. Instagram’ın en yaygın kullanıldığı ülke İsviçre. Türkiye ise Instagram kullanımında 5. sırada yer alıyor.

Karizmasını sürdüren ağ Twitter

2006 yılında 14 kişilik bir yazılım ekibi tarafından kurulan ve efsaneye dönüşen Twitter’ın aylık 330 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor. Twitter’ın aktif kullanıcılarının 70 milyonu ABD’de yaşıyor. Günlük aktif kullanıcısı sayısı yaklaşık 100 milyon olan Twitter’da her gün 140 milyondan fazla tweet atılıyor. Her twitter kullanıcısının ortalama 208 takipçisi olduğu istatistiklere yansırken, 550 milyon hesabın en az bir tweet gönderdiği bildiriliyor.

Peki yakın zamanda bizleri hangi yeni sosyal medya ağları bekliyor? Yakın zamanda internette vakit geçirmemiz olası sosyal medya ağları şu şekilde…  

Vero

2015 yılında ilk kullanıcıları ile buluşan Vero, Instagram sosyal medya ağına alternatif olarak gösteriliyor. Paylaşmayı seven ve sevdiklerinin paylaşımlarını yakından takip edenler için alternatif olabilecek ağlardan biri olan Vero, film, TV, müzik, kitap ve mekanlar ile ilgili paylaşmaları farklı bir arayüzüyle sunuyor. Platformun gelecekte hem sanatçılar hem de markalar için tercih edilen buluşma noktalarından biri olması öngörülüyor.

Telegram

Son dönemlerin en hızlı yükselen sosyal medya mecralarından WhatsApp’e alternatif olarak gösterilen Telegram, ilk olarak 2013 yılında piyasaya sürüldü. Emekleme döneminin ardından 2018’e yükselişle başlayan Telegram’ın 2019 ve sonrasında daha fazla kullanıcıya ulaşması bekleniyor. 

WhatsApp’i güvenlik alanında yetersiz bulan kullanıcıları güvenlik ve daha hızlı iletişim noktalarıyla yakalamaya çalışan Telegram, uçtan uca şifreli sesli aramaları destekliyor, reklamsız ve abonelik olmadan ücretsiz kalmayı sonsuza dek vadediyor.

Care2

Daha iyi bir dünya inşa etmeye kendini adayan bir ağ olan Care2, hayvan hakları, insan hakları, çevre, çocuk sağlığı ve refahı, eğitim, sağlık hakları, kadın hakları ve daha birçok toplumsal konuda duyarlı insanları birbirine bağlıyor. Kar amacı gütmeyen ve daha iyi bir dünya sloganıyla hareket eden insanları bir araya getiren ağın günümüzde 50 milyon civarında kullanıcısı bulunuyor. 

MyOpportunity

İşini geliştirmek, büyütmek, yeni potansiyel müşterilere ulaşmak isteyen kullanıcılarını müşteri adaylarıyla bir araya getiren MyOpportunity, iş profesyonellerine ulaşmayı sağlayan bir iş ağı olarak işlev görüyor. 85 milyon aktif kullanıcısı bulunan ve her geçen gün büyüyen ağ, LinkedIn sosyal medya ağının rakipleri arasında yer alıyor.

Geni 

2012 yılında faaliyete başlayan ancak son 2 yıldır yükselişe geçen Geni, kullanıcılarına kendi aile soyağacını oluşturma ve akrabalarını bir araya toplama imkanı sunuyor. Yeni akrabalar keşfetmek ve mevcut aile bireyleriyle irtibatta kalmak isteyen kullanıcıları buluşturan Geni’nin 130 milyona yakın kullanıcısı bulunuyor. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here