Bu yazımda sizlere belki de alışverişe açılan kapı diyebileceğimiz Üyelik Sayfasını hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç konuyu aktarmak istedim.

İlk olarak sitenize gelen ziyaretçiler, ana sayfanızdaki “Üye Kayıt / Üye Ol” butonlarının en alışık oldukları yerde, kolayca bulabilmelidirler. Özellikle e-ticaret sitelerinde sağ-üst köşenin, üye olmak ve üyelik girişi yapmak için evrensel bir bölge olduğunu söyleyebiliriz. Sağ üst köşede belirgin font ve renklerde olan ‘Üye Ol’ butonu, kullanıcılar tarafından kolaylıkla görülebilir ve kullanılabilir. Ayrıca ‘Üye Giriş’ ve ‘Üye Ol’ butonlarının birbirinden kolayca ayırt edilebilir olması ve devam sayfalarının kafa karıştırmayacak şekilde ayrı olması gerekmektedir.

Diyelim ki Üye Ol butonunu sitede en gözle gözüken yere koydunuz, peki ziyaretçilerin kolayca üye olmaları için nasıl bir form tasarlanması gerekir? İlk olarak sitenizin genel tasarımından çıkılmaması şartıyla font ve renkler doğru seçilmelidir. Resmi evraklar için kullanılan siyah renkli Times New Roman’dan ziyade daha yumuşak renk tonlarında göze hitap eden fontlar kullanılabilir (gri tonlarında Arial gibi). Ayrıca, potansiyel üyelerden aslında üyelik için gerekli olmayan adres, kimlik bilgileri gibi bilgilerin istenmesi form tamamlanma oranını azaltabilir, bu sebeple üyelik formunu her zaman en az bilgiyi isteyecek şekilde tasarlamanız üye sayınızı doğrudan etkileyecektir. İstediğiniz bilgilerin sıralanmasına (isim – soy isim – email – şifre); doldurulması gereken alanların büyüklüğü ve konumuna; sayfada reklam alanlarının olmamasına; ‘Üye Ol’ call-to-aciton butonunun net ve belirgin olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ziyaretçinin üye olur olmaz, ara bir “hoş geldin” mesajından sonra ilgili ürün ya da ana sayfaya yönlendirilmesi ziyaretçinizin ilk önce üye daha sonra ise hemen alışveriş yapacak potansiyel bir müşteri olmasını sağlayacaktır. Mobil trafiğin artmasıyla birlikte üyelik sayfasında da mobil uyumluluğa dikkat edilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da üye alırken istenen bilgilerdir. Temel bilgiler (isim-email-şifre) yeterlidir. Fazlasını istemek üye olmayı zorlaştırmak anlamına gelir. Daha fazla bilgi almak istiyorsanız ilk adımda değil sonrasında toplamanızı tavsiye ederim. Örneğin temel bilgileri giren ve üye ol butonuna tıklayan bir ziyaretçi ikinci bir sayfaya yönlendirilerek eksik kalan yerleri doldurması istenebilir ya da üyeliğin akabinde gönderilen bir e-posta ile eksik kalan bilgileri doldurması istenebilir. Unutulmamalıdır ki kişisel bilgileri (medeni durum, öğrenim durumu, TC kimlik No vs.) gerekmedikçe kimse isteyerek vermez.

Sade, mobil odaklı ve en az bilgi setiyle üyelik formunu tasarladınız. Şimdi ziyaretçilerin sitenize neden üye olması konusunu düşünmeniz gerekiyor. Bunun için sunduğunuz ‘avantaj’, ‘fayda’, ‘aidiyet’ veya ‘farklılıkları’ açık ve belirgin şekilde göstermeniz gerekecektir. Mesela  “Üye olup indirimlerden faydalanmaya başlayabilirsin”, “yeni ürünlerden herkesten önce haberdar olmak için üye ol”, “alışveriş keyfi için hemen üye olun” gibi üyelik faydalarını belirtebilir veya “Üye ol %10 indirim kazan” ya da “Üye olan herkese 25 TL hediye” gibi etkileyici bir fırsat sunabilirsiniz. Bir başka seçenekse, duygusal vurgu yapılması olabilir. Üyelik sayfasına alışveriş yapmış mutlu ve güzel bir kadın fotoğrafı koymak veya “bize katılın”, “hemen başlayın – hemen katılın”  şeklinde samimi yaklaşımlar standart “üye ol” mesajından daha olumlu ve etkileyici olacaktır.

E-ticarette temel başarı satış olsa da; ziyaretçilerinizi satışa götüren süreçte üyelik, dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisidir. Marka kimliğinizi korurken yukarıda bahsettiğim noktalarda göstereceğiniz özen ve olumlu farklılıklar ile üye sayınızı arttırabilirsiniz.

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here