Siz Olsanız Ne Yapardınız?

0
231

Sevgili Dostlar,

Teknoloji iş yapış şekillerini değiştirirken yaşadığımız hayatı da şekillendiriyor. Tüketiciler artık bir seçim yaparken sadece referanslara değil o ürünün dijitalleşme sayesinde hayatını ne kadar kolaylaştırdığına da bakıyor. Firmalar piyasaya sürdükleri ürünlerin insanların ihtiyaçlarını karşılamaları için çabalıyor ama aşağıdaki gibi hesaba katmadıkları durumlar ortaya çıkabiliyor.

Şubat ayında ABD’de hamile bir kadının Volkswagen Atlas marka arabası içinde iki yaşındaki çocuğu varken çalınıyor. Arabanın içinde araç sahiplerinin aracı uzaktan izlemelerine imkan tanıyan Car-Net adlı bir teknoloji olduğundan polis araca ulaşabilmek için firma ile temasa geçiyor ama müşteri temsilcisi aracın ücretsiz deneme süresinin sona erdiğini söyleyip, 150$’lık ücret ödenene kadar yardım edemeyeceğini belirtiyor.

Günün sonunda para ödeniyor, temsilciden GPS konumu öğreniliyor, 30 dakika gecikmeyle de olsa araç bir otoparkta terk edilmiş halde bulunuyor. Volkswagen, yaşanan bu skandal sonrasında konu hakkında inceleme başlatıldığını açıklıyor ama o annenin yaşadığı korkuyu hiçbir şeyin hafifletmeyeceğini hepimiz biliyoruz.

Marka senelerdir süren arge çalışmaları sonrasında harika bir uygulama başlatıyor, içeride bununla alakalı eğitimler veriyor ama böyle bir olayda nasıl davranılması gerektiği hakkında ya bilgilendirme yapmıyor ya da yapmasına rağmen içerideki çalışan “şirket politikası” diyerek para yatana kadar yardım etmiyor, peki siz olsanız ne yapardınız? Eminim inisiyatif alır polise yardım ederdiniz, zaten normali de bu, hatta sistemde ödeme gözükmeyince çalışan bu bilgiye erişemiyorsa kredi kartınızı çıkartıp ödemeyi yapıp 30 dakika gecikmenin önüne geçer belki de şirkette bir kahraman olurdunuz. Ezcümle, teknolojinin kralını yapmak yetmiyor, insanın olduğu yerde her ihtimali düşünmek, buna göre eğitimler yapmak ve olası senaryoları çalışmak gerekiyor.

Madem insandan başladık aynen devam edelim, her okuduğumuz on haberin sekizinde hep teknoloji veya dijital lafı geçiyor, ChatGPT vs gibi yıkıcı teknolojiler hayatımıza girince acaba işimizi mi kaybedeceğiz ya da yapmakta olduğumuz iş küçülecek mi gibi endişelerimiz olabiliyor. Mesela içerik üretimi yapan firmalar için ChatGPT kabus olabilir, sonuçta size iş veren markalar bu platformdan ücretsiz olarak içerik çıkartabilirler ama işler çokta öyle olmayacak, bu tip gelişmeleri tehdit olarak görmek yerine sağlayacağı katkı ile işleri nasıl büyütürüz diye bakınca olaylar daha rahat ilerliyor. Geçen hafta İçerikmatik markasının kurucusu sevgili Aykut Otu ile konuşurken şakayla karışık sonunuz mu geldi dedim, o ise gözleri parlayarak tam tersi harika şeyler bizi bekliyor dedi, kısacası bakış açısı çok önemli, bardağa boş tarafından mı dolu tarafından mı bakacağız o tamamen size kalmış.

LinkedIn geçenlerde en çok tercih edilen meslekleri yayınladı, listeye baktığımızda hep teknoloji ile alakalı başlıklar var ama bazıları ilgimi çekti. Mesela 4 numarada yer alan, müşterinin aldığı hizmetten eksiksiz faydalanması ve en iyi deneyimi yaşaması için destek veren kişiler, müşteri başarı uzmanları. Neden önemli diye yazmama gerek yok sanırım, biraz önce yazdığım araç örneğindeki müşteri temsilcisi örneği herşeyi açıklıyor. Peki 8 numaraya ne demeli? Yaşlanan nüfus sonrası herkesin bakıma ihtiyacı var ve hasta ilişkileri uzmanı en çok aranan mesleklerden birisi olmaya devam edecek. Bu arada en çok tercih edilen meslek oyun tasarımcılığı olmuş. Ülkemizde son yıllarda burada çok başarılı işler çıkartıldığını hepimiz biliyoruz, son haberlere göre oyun ekosistemine yapılan yatırımlarda 333 milyon $ ile Avrupa’da birinci sıradaymışız.

Çalışanları hep konuşuyoruz, peki çalışan bağlılığı ne durumda? Bununla alakalı harika bir etkinliğimiz var. 16 Mart Perşembe akşamı saat 19.00’da eOfis Nurol Tower‘da çalışan bağlılığını artırmanın yollarını konuşacağız. Bu etkinlikte haftanın 4 günü çalışmanın verimliliğe etkilerini, olması gereken yan hakları, maaş artışlarını, hibrit çalışma modelini ve çalışan memnuniyetini artırmak için yapılması gerekenler hakkında sohbet edeceğiz. Etkinliğe katılmak isterseniz buradan hemen kaydınızı yapabilirsiniz.

Bu arada bu akşam geçen ay iptal ettiğimiz E-Ticaret Sohbetleri adlı etkinliğimiz olacak. Trendyol Avrupa Bölgesi Müdürü Berna Saygıner, Sefamerve firmasının Genel Müdürü Ömer Balkaya ve English Home firmasının Yurtdışı E-Ticaret Yöneticisi Batuhan Sözer ile akşam 19.00’da beraber olacağımız etkinliğimizde yurtdışına ürün satışını detaylarıyla konuşacağız, ilgilenenleri mutlaka bekleriz.

Cuma günü ise saat 14.00’da Pazarlama Sohbetlerinde Tüketici Gizliliği hakkında YouTube başta olmak üzere beş mecradan canlı yayında sohbet edeceğiz.

Gözüme takılan ilginç birkaç haberi de paylaşmadan geçmek istemiyorum;

  • En çok ziyaret edilen ilk 50 web sayfası açıklanmış, ilk on sayfanın sekizinin ABD’li olması sürpriz olmasa gerek.
  • Local Makers, deprem sonrası bölgedeki üreticilere yardım etmek isteyen herkesin faydalanabileceği bir web sayfası tasarlamış. Bu site üzerinden deprem bölgesinde yer alan üreticilerin online satış kanallarına ve sosyal medya iletişim bilgilerine ulaşarak bölgedeki ücreticilerden alışveriş yapabilirsiniz.

Takip edebileceğiniz veya izleyebileceğiniz/dinleyebileceğiniz yayınları da listeledim.

  • Girişimcilik ile alakalı sene başında eOfis ile başladığımız projede girişimciliğe dair video çekimleri yapmaya ve yayınlamaya başladık, paylaşımlı ofisler ile alakalı ilk videomuza buradan bakabilirsiniz.
  • Zamana Kafa Tutanlar adlı radyo programında sevgili Esra Baykal ile iş hayatına dair harika bir sohbetimiz oldu, dinlemek isterseniz buradan bakabilirsiniz.
Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

PS: Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız bu linkten e-bültenimize üye olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here