Seda Özbulut – Kadın Girişimci Hikayeleri

0
1734

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

17 yaşında bir reklam ajansım ve 1 yaşında bir kırtasiye ürünleri markam var. Desenleri, renkleri, yazmayı, üretmeyi çok severim. Öğrencilik hayatımda da iş hayatımda da kendimi bildim bileli hep çok çalışmaya gayret ettim. TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde İktisat okudum. Sonrasında Oxford Brookes’ta Uluslararası İşletme yüksek lisansı yaptım. Okurken bir yanım hep sanatın ve tasarımın içinde oldu. O yüzden mezun olduğum bölümlerle ilgili değil, sanatsal tarafımı öne çıkaracağım işler yapmayı tercih ettim.

Kendi işinizi kurmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

İngiltere’den döndükten hemen sonra karar verdim. Yaratıcı fikirleri bir araya getirip başkalarına ilham olma kıpırtısıyla ZETA Reklamcılık’ı kurdum. Bu sektörde uzun zaman geçirdikten sonra da çocukluk hayalimi gerçekleştirmek için bir adım attım. Son bir yıldır IGGY adı altında tasarım defterler, organizerler, ahşap ve pleksiglass malzemelerden çeşitli kırtasiye ürünleri üretiyoruz. Bunları tüm Türkiye’deki zincir kırtasiye ve hobi mağazalarında satıyoruz. Aynı zamanda 2019 başından itibaren ufak ufak yurtdışına göndermeye başladık.

IGGY hayali benim için o kadar büyük bir tutkuydu ki ister istemez herkes fikrime destek oldu. Destek olmak zorunda kalmış da olabilirler. Bir de ilk başta zaten çok küçük miktarlarda üretim yaptık. Denedik ve tuttuğunu gördükten sonra ve hatta D&R gibi zincir mağazalara ürün vermeye başladıktan sonra büyük miktarda üretime başladık.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz?  Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

ZETA 2003 yılında Ankara’da kuruldu. Bir “iletişim ajansıyız”. Müşterilerimizin büyümesi ve arzu ettiği hedeflere ulaşabilmesi için, bir yol haritası dahilinde çeşitli araçlar sunuyoruz. Yenilikleri takip ediyoruz ve bunları Ankaralı reklam verenlerle buluşturuyoruz. Kreatif işler yapmanın en zor tarafı iyi fikirler bulmaktır. Biz bu anlamda Ankara’da en iyisi olduğumuza inanıyoruz.

Farklı olmak için çaba sarf etmeden farkımızı ortaya koyduk ve uzun zamandır Ankara’da en üstlerdeyiz. Bunun için çok basit bir reçetemiz var aslında; öğrenmeye açık, yeniliklerin peşinden koşan, eleştiri kabul eden, paylaşmayı seven, neşeli ve mutlu bir ekip olmak.

Gelelim benim çocukluk hayalime.

Iggy 2018 yılında dünyaya geldi, henüz bir bebek ancak çok hızlı büyüyor. Demode ve ruhsuz kırtasiye ürünlerine bir başkaldırı olarak defter tasarımlarıyla ortaya çıkan Iggy, şimdi kocaman bir aile oldu. Mumdan termosa, bez çantalardan ahşap bebeklere, çerçeve içi tasarımlardan parti ürünlerine tasarım delisi bir aile…

İnsanların hayalleri kadar sınırsız tasarımlar bunlar. Tarzını pekiştirmek isteyen 15-45 yaş kadınların tercihi olarak piyasaya hızlı bir giriş yaptı ve çok tuttu. Genellikle iş ve okul hayatında enerjik bir görünüm kazanmak isteyenlerin tercihi oluyor.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Herkesin kendine göre yöntemleri var. Ben bu konuda “inanç” kavramını devreye sokuyorum. Kendime ve işime inancım her zaman tam oldu. Aksilikler karşısında pes etmeden yoluma devam ettim. Sabırlı bir insanımdır. Üstüne giderim.

Ne yaparsanız yapın iyi araştırma yapmak en temel göreviniz olmalı. İşin püf noktalarını öğrenmek, hedef koymak ve sektördeki/dünyadaki trendleri takip etmek gerekiyor.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Piyasada var olmak her zaman bir risk taşır. Yani kadın veya erkek olmak fark etmez. Aslında ticaretin din, ırk, cinsiyet gibi ayrımları olmaması gerekir. Ama toplumsal cinsiyet eşitliğinin ideal anlamda yerleşmediği ülkemizde, hem kadın hem de girişimci olmak çifte risk anlamına geliyor. Kadınların işlerinde iki kat dikkatli hareket etmeleri gerektiğini, yapacakları her şeyden önce iki kez düşünmelerinin şart olduğunu söyleyebilirim.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorluklarını şu şekilde sıralayabilirim: toplumun çalışan kadın hakkındaki değer yargıları ve inanışları, kadınların bilgiye ulaşma zorlukları, sermaye bulma güçlükleri, rakiplerin engellemeleri, bazı durumlarda aşırı duygusallık.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Benim en büyük hedefim başta Londra ve New York’ta olmak üzere dünyanın pek çok noktasında IGGY ürünlerinin satılması. Bunun hem zincir mağazalar kanalı ile hem de e-ticaret yoluyla satılmasını hayal ediyorum. Fiziki olarak mağazalarda yer almak için öncelikle devlet destekleri ile Frankfurt’ta ve Güney Kore’deki kağıt ve kırtasiye ürünleri fuarlarında markamızı tanıtacağız..

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?

17 yıldır kendi firmamı yönetiyorum ve her sene iş hayatıyla ilgili yeni bir şey öğreniyorum. Benim en çok önem verdiğim şey trendleri takip etmek gereği. Bunun dışında istikrarlı olmak, yılmamak, dinlemeye açık olmak gibi önemli noktaları aklımdan çıkarmamaya çalışıyorum. Çok güzel iş fikirleri ile dolu gençler var etrafımda. Hayalleri büyük, anlatırken heyecanları dolup taşan gençler. Ama adım atmıyorlar. Sadece hayal kurmakla olmuyor. Onları gerçekleştirecek inat, çalışkanlık, sabır, cesaret yoksa ne işe yarar o hayaller?

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

IGGY sürekli genişleyen ürün ailesiyle dünyayı yakından takip eden bir marka. Iggy’e yakından bakmak isteyenler www.studioiggy.com adresine ve instagram.com/studio.iggy hesabına girebilirler.

Ajans hakkında fikir sahibi olmak isteyenler için web sitemiz: www.zetatasarim.com.tr

Ayrıca bana aşağıdaki kanallardan ulaşılabilir.

Zeta Reklamcılık

Cinnah Cad. 44-6 Çankaya Ankara

0312 466 86 96

seda@zetatasarim.com.tr

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here