Geride bıraktığımız 15 yıllık süreçte öncelikle internetin, ardından internetin en çok vakit geçirilen alanlarından olan dijital dünyanın fikirlerimizi, alışkanlıklarımızı, çalışma biçimlerimizi, iş süreçlerini ve satın alma davranışlarımızı etkilediği yeni bir dönemin başladığına tanık olduk. Bu yeni dönemde, web dünyası ve sosyal ağlar aracılığıyla yakın çevremizi kısacası kendi iş çevremiz ve özel hayatımızla olan iletişimimizi dönüştürürken, tüketici ve çalışan kimliğimizle de kurumları, ürün ve hizmetleri şekillendirmeye başladık. Dijital dünyanın gelişimi ülkemizde birçok sektörü etkiledi ve dönüştürdü. Bu dönüşümden en çok etkilenen sektörlerin başında ise perakende sektörü geliyor. Tüm bu gelişmeleri ve değişimleri dikkate aldığımızda dijital dönüşüm, perakende sektörü açısından büyük önem taşıyor.

Kimler ayakta kalacak?

Dijital dönüşüm gelecekte de artarak tüketicilerin sosyal ve kişisel hayatını büyük oranda etkileyecek. Kısaca özetlemek gerekirse, bu dönüşümden küçüklü, büyüklü tüm perakende kuruluşları etkileniyor ve etkilenecek. Gelişen dünyada bu değişime herkes ayak uyduracak ve bu değişimin gerisinde kalmak şirketler için olumsuz sonuçlar doğurmakta gecikmeyecek. Bu bağlamda geleceğin getirdiği yenilikleri takip eden, dijital dönüşüme uygun stratejiler belirleyerek dijital altyapılar daha sağlıklı hale getiren perakende sektörü oyuncuları büyüyebilecek.

Sektörü bekleyen gelişmeler

Tüketicilerin firma tarafından yayınlanan video üzerinden beğendiği ürünü sanki web sayfasındaymış gibi seçip sepete atarak alışverişini tamamlayabildiği Shoppable Videos, Amazon ve Alibaba’nın başladığı, içeride çalışanların olmadığı, QR code ile ürünlerin okutularak ödeme yapılabildiği ve işlemlerin çok daha hızlı yapıldığı çalışansız dükkanlar, Walmart’ın uygulamaya başladığı ve müşterilerinin mutlu olup olmadığını gözlemleyerek müşteri deneyimlerini iyileştirmeyi amaçladığı Yüz Tanıma Sistemi (Facial Recognition Camera), müşterilerine yeni deneyimler sunmaya çalışan markaların kullanmaya başladığı Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) sektörde yüzünü gösteren gelişmelerden birkaçı. Ayrıca eskisinden daha kolay kullanımı olan ve her cihazdan rahatlıkla okunabilen kodlar yani QR Kod kullanımı artacak. Markalar vermek istedikleri pazarlama mesajlarının veya web sayfa adreslerinin olduğu bu kodları ambalaj üzerine yerleştirmeye başlayacaklar.

Ayrıca perakende sektöründe stoksuz satış olarak da ifade edilen ve son zamanların e-ticarette yükselen trendlerinden olan Dropshipping’e ilgi daha da artacak. Stok tutmak yerine, ürünlerin tedarikçinin deposundan müşteriye ulaşmasını sağlayan Dropshipping modelini kullanarak e-ticaret yapacak kişi ve marka sayısı artış gösterecek. Kelime ile aramanın daha da gelişmiş hali olan “görselle arama”, e-ticaretin yükselen trendlerinden biri olacak. Örneğin elinizde beğendiğiniz montun bir resmi varsa, dilediğiniz bir e-ticaret sitesine girerek, resmi bu e-ticaret sitesine yükselebileceksiniz. E-ticaret sitesi yüklediğiniz resme yakın tüm ürünleri ekranınızda size sunuyor olacak. 2020’ye doğru ise “ses” ile arama özelliği e-ticaret sitelerinde arama opsiyonu olarak karşımıza çıkacak. Sesli arama özelliğiyle istediğimiz ürünleri kolayca aratabileceğiz.

Değişim sürecek

Dünya dijital uygulamalara ve platformlara doğru inanılmaz bir hızla evriliyor. Büyük bir değişimden ve yenilenmeden söz ediyoruz. Bu değişim, istesek de istemesek de Türkiye’yi ve perakende sektörünü de içine alıyor ve bu yüzden burada faaliyet gösteren yerel ya da küresel kurumlar dijital dönüşüm özelinde adımlarını hızlandırmalı. Sektördeki markalar insan kaynakları, pazarlama, satış ve yönetim alanında sahip oldukları dijital altyapılarını daha sağlıklı hale getirerek, çalışma süreçlerini buna göre organize etmeli. Çünkü değişim her geçen gün artıyor ve artmaya da devam edecek. 

Sektör nelere odaklanmalı?

Kısa bir özet sunmak gerekirse, perakende sektöründe tam bir dijital dönüşüm yaşanabilmesi için şirketlerin bu duruma hazırlıklı olmaları gerekiyor. Şirketler, dönüşümün getireceği değişimlere hazır olduklarını düşündükleri anda buna girişmeli ve üst yönetimin %100 desteğini almalıdır. Bu çok önemli bir nokta…  Dijital dönüşüm yalnızca teknolojik değişimlerin gerekliliğini ifade etmez. Her alanda yenilikçi davranabilme ve düşünebilme yeteneği de ister. Dijital dönüşüme ayak uydurmak isteyen şirketler öncelikle teknolojik altyapılarını oluşturmalı ve belirlenen dijital stratejiler ile kararlılıkla ilerlemeliler. Çünkü bu kararlılık, geleceğin iş hayatına ve müşteri beklentilerine ayak uydurmanın temeli durumunda.

Bu yazı E-Ticaret Çağı Dergisinde yer almıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here