Milyarlarca Tweet Gelecek Hakkında Ne Söylüyor?

1
381

Sevgili Dostlar,

Twitter son iki sene atılan milyarlarca mesaja bakarak önümüzdeki dönemi şekillendirecek üç konuyla alakalı bir rapor çıkartmış. Bende bu rapordan anladıklarımı, kendi tarzımda yorumladım ve sizlerle paylaşmak istedim.

Trend #1: The Great Restoration 
Bazen İngilizce kelimelerin Türkçe karşılıkları çok anlamlı olmadığından bilinçli olarak başlığı İngilizce olarak paylaşmak istedim ama illa ki Türkçesi nedir derseniz büyük restorasyon, onarım, yenilenme, iyileşme gibi düşünebilirsiniz. Korona sonrası insanoğlu belli bir dönem yavaşlayınca ve iç yolculuğa çıkınca “biz bu hale nereden geldik” diye sorguladı ve dünyayı ne kadar yıprattığımızı fark etti. Sürdürülebilir olma, karbon emisyonu, yeşil yıkama (greenwashing), yeşil enerji, iklim hareketi, elektrikli araçlar, atık yönetimi gibi konular sıklıkla tartışılmış.

Markaların ilk başlarda zarar etmelerine yol açsa da sürekli tüketimi pompalamak yerine yavaşlamaları, müşterilerle sadece alışveriş odaklı iletişim halinde olmamaları, çevre ile alakalı demeçler vermek yerine aksiyon almaları, müşterilerin tek başına yapamayacağı değişim için önce onların ön ayak olmaları ve sürdürülebilirlilik konusuna önem vermeleri önerilmiş.

Bu sonuç bizi tabi ki çok şaşırtmadı, özellikle yeni jenerasyon bu konularda daha bilinçli ve aktivist, bundan 15 sene önce master yaparken yeşil pazarlama konusunda tez yapmış, bu konunun ilerleyen yıllarda çok önemli olacağını düşünüp yeşil ürün başta olmak üzere bir çok alan adını satın almıştım. 10 sene önce bu konuyla alakalı yazdığım yazılara bakmak isterseniz bu linkten okuyabilirsiniz.

Trend #2: Fan-Built Worlds
Türkçe olarak hayranların oluşturduğu dünyalar diye çevirirsek bir anlam ifade eder mi bilmiyorum ama bu bölümde artık insanların sanal dünyada sanal kostüm ve paralarla zaman harcama eğiliminde oldukları söylenmiş. Oyun sektörü başta olmak üzere müzik telif hakkı NFT’lerini başlatan ilk platform Opulous sayesinde  müziğin de önem kazandığı, sanal dünyada ticaretin büyüyeceği, pasif gelirin önem kazanacağı, NFT ile alakalı herşeyin öne çıkacağı, x yere üye olurken onlara destek olunmasını sağlayan bir çeşit kripto para birimi olan Fan Token‘lara ilginin artacağı, içerik oluşturucuların bağış toplama platformu Patreon tarzı platformaların yaygınlaşacağı bir gelecekten bahsedilmiş.

Rapor, markanın sahibi artık sen değilsin, o insanları bir arada tutmanın yollarını bul, onları sanal dünyada nasıl mutlu edebilirsin bunu araştır, onlarla beraber yeni bir platform oluştur ve kültürlerini oluşturmalarına yardım et diyor, özetle.

Aynı ihtiyaca sahip insanların daha küçük topluluklar kurarak bir araya gelme isteklerini bizde uzun zamandan beri gözlemlediğimizden dolayı bundan 18 ay önce Türkiye’nin kendi alanında ilk ve tek abonelik modelini, Ready For Change adlı platformu kurmuştuk, hala da devam ediyoruz. Milyonlarca insanın olduğu yerlere üye olmak yerine insanların daha ufak topluluklar kurma eğilimi içinde olduğu çok net. Dünya bu yönde hızla ilerliyor, ülkemizde de buna benzer oluşumlar yavaş yavaş şekilleniyor.

Trend #3: Finance Goes Social
Finans sosyalleşiyor ya da sosyalleşen finansal çözümler gibi de çevirebileceğimiz bu başlık altında eskiden sadece belli bir zümrenin konuşabildiği ve yatırım yapabildiği finans piyasasındaki keskin değişimden bahsedilmiş. Hiçbir merkezi bir yapı barındırmayan, blokzinciri üzerinde çalışan yazılımların işleyişi yönettiği finansal ekosistem Merkeziyetsiz Finansın (Decentralized Finance) ön plana çıkması çok mantıklı çünkü kripto paralar son yıllarda oldukça popüler olmaya başladı.

Ripple, Ethereum, Bitcoin, Cardano, Binance, Bitcoin AVM, NFT Hisseleri, NFT Pazaryerleri, Token Ekonomisi gibi terimlerin sıkça geçtiği bu kısımda markaların NFT çıkartmak için acele etmemeleri, hayranlarında tutku yaratacak şekilde hareket etmeleri ve yeni bir şeyin lansmanı olduğunda tüketiciyi nasıl merkezde tutabileceğini düşünmeleri gerektiğini belirtilmiş.

Sokakta gördüğümüz iki kişiden birisinin illa ki bir sanal cüzdanı olduğunu düşünürsek yukarıda yazılanlar çok ütopik gelmiyor, artık çoğu ülke bile bu akışın önünde duramadığı için ülkeye özel kripto para çıkartma konusunda çalışmalar yapıyor. Görünen o ki, para transferleri ve alışverişleri yakın gelecekte çok daha kolay ve hızlı olacak.

Özetlersek, çevre ile dost markaların ön plana çıkacağı, ufak toplulukların yaygınlaşacağı, finansal konularda alternatiflerin çoğalacağı, NFT/Blockchain gibi terimlerin sıklıkla konuşulacağı ve içerik üreticilerinin fazlasıyla destekleneceği bir döneme doğru gidiyoruz.

Bugüne gelirsek, dijital dönüşüme ayak uyduran, rekabetçi ve e-ticaret alanında daha güçlü kadınların buluşma noktası olan E-Ticaret Kadınlar Kulübü’nde üçüncü dönemi de bitirmiş olduk. Web sayfası yapan girişimci kadınlarımıza jürimiz oy verdi ve ilk 3 belli oldu. 1 Nisan Cuma akşamı saat 17.00’de birbirinden değerli konuklarla girişimci kadınlarımızı ağırlayacağımız mezuniyet törenini bu linkten izleyebilirsiniz. 4. ve son dönem için kayıtları almaya devam ediyoruz, e-ticarete ilgi duyan bütün girişimci kadınlarımızı bu platforma davet ediyoruz.

İnşaat sektörünün yakın geleceği hakkında sohbet edeceğimiz programı Perşembe günü saat 14.00’de yapacağız, katılmak için bu linke tıklamanız yeterli. Bu arada uzun zamandan sonra gene fiziki etkinliklere başlayacağız, 12 Nisan Salı günü öğleden sonra E-Ticaret Sohbetleri için birbirinden değerli firmalarla beraber İzmir’de olacağız, ücretsiz katılım için buradan kayıt olabilirsiniz.

Bu hafta Instagramda bu videoya denk geldim, kahkahalar attım, sizde mutlaka bakın derim. Bu arada çok yakında iş hayatını tiye alacağımız farklı bir program serisine başlıyoruz, göz atmak ve yerinizi şimdiden ayırtmak isterseniz lütfen buradan tıklayın.

Kafa dağıtmak için;

-) Bu günlerde ne okusam, ne dinlesem, ne izlesem diyorsanız Sadece 5 Dakika ekibi olarak hazırladığımız haftalık önerilere buradan bakabilirsiniz.

-) Haftanın spor, sağlık, magazin ve sinema haberleri için Sadece 5 Dakika ekibi olarak hazırladığımız Pazar bültenine buradan göz atabilirsiniz.

Bu hafta size çok özel bir markanın indirimini duyurmak isterim, Çarşamba günkü Hafta Ortası adlı bültende de duyurmuştuk ama kaçırdıysanız tekrar hatırlatmak isterim. Valiz ve çanta konusunda öncü firmalardan birisi olan My Valice’den 31 Mart tarihine kadar geçerli %20 indirimi kaçırmayın. İndirim kodu: ME20 

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

PS: Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız bu linkten e-bültenimize üye olabilirsiniz.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here