Heyglamy.com’dan Nilsu Sertatıl ile Röportaj

0
1882

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?  

Selamlar, ben Nilsu Sertatıl. Üniversite’den mezun olduktan sonra reklam ajanslarında “reklam yazarlığı” yaptım. Ardından uzun yıllardır arkadaşım olan Baran Öncel ile birlikte kendi startupımızı kurmaya karar verdik, Saim Emre Kanat ve Alican Özsırma ile birlikte “tam” olduk.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Glamy kadınların birbirleri arasında elbise, ayakkabı, çanta gibi moda ürünlerini kiralayıp aynı zamand kiraya verebildiği bir pazar yeridir.

Kiralama aşamasında sigorta, kuru temizleme, moto kurye ile teslimat gibi iş birliklerimiz ile bu sürecin sorunsuz olmasını amaçlıyoruz.

Kadınlar her davette farklı olmak istiyor, bir giydiği kıyafeti bir daha giymek istemiyor. Sosyal medyanın da bunda çok büyük etkisi var. Ancak her davette farklı elbise giymek gerçekten çok maliyetli. Düşünün, bir elbise alıyorsunuz ve onu sadece bir gecede iki saat kullanıyorsunuz. Birim fiyatına baktığınızda neredeyse servet harcamış oluyorsunuz. Artık Glamy ile birlikte kadınlar istedikleri elbiseyi servet harcamadan yalnızca 1 gecelik satın alabiliyor, yani kiralıyor. Diğer taraftan baktığımızda da servet harcayarak aldıkları, dolaplarında atıl bir şekilde bekleyen elbiseleri kiraya vererek satın aldıkları bedelin dahi üzerine çıkabiliyor.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Glamy, birçok kadın gibi benim de yaşadığım “her davette farklı giyinme isteği” sonucunda ortaya çıktı. İşim gereği etkinliklere çeşitli lansmanlara katılıyordum. Bir de düğünler, davetler eklenince bir giydiğim kıyafeti bir daha giymek istemiyordum. Ama yenisini almak oldukça pahalıydı.

Artık sosyal medya hesaplarımıza bile aynı elbiseyle iki fotoğraf yüklemiyoruz. Aynı zamanda yalnızca bir gece giydiğim elbiselerim dolabımın kullanılmayan köşesinde öylece bekliyor. Bu tarz elbiseler satınca değer de kaybettiği için en iyi yolun kiralamak olduğunu düşündüm. Hemen, uzun yıllardır arkadaşım olan aynı zamanda birçok startup tecrubesi de bulunan Baran’a söyledim. Bu tarz bir uygulama var mı, nerede var, ne durumda… gibi araştırmalar yapmaya bir yandan da fikri valide etmek için birkaç kişiye sormaya başladık. Derken Ekim, Kasım gibi ekibimizi kurduk. Mart ayında öncelikle IOS ardından da Android’de uygulamamız hayata geçti.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Biz bir pazaryeriyiz, offlineda bunu gerceklestirmemiz cok zor. Gerceklestirsek dahi bir kac ayda yakaladigimiz hacme ulasmamiz mumkun olmazdi.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Öncelikle ailem ve elbette ki canım ekibim! En başından beri Glamy’ye inandılar. Yalnızca fikir yetmiyor, ekibinizin güçlü olması çok önemli. Buna çok önem verdik hepimizin birbirine olan inancı, güveni tam.

Aralık ayında İş Bankası’nın Workup programına katıldık. Ekipte yalnızca benim ilk startup’ımdı ve Workup sayesinde birçok alanda başta Ömer Abi olmak üzere mentör desteği hem Glamy’nin hem de benim gelişmemde çok faydalı oldu. Ardından da Türk Telekom’un Pilot programına seçildik. Oradaki mentörlerimizle konuşmak, önerilerini dinlemek çok faydalı oluyor.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Glamy bir App yani kadınların elbise kiralayıp, kiraya verebilesi için öncelikle indirmesi gerekiyor. Telefonunun hafızasının dolacağını düşünürsek de uygulamamızı silmemeleri muhtamel. Yani hem telefonlarına Glamy’yi indirtmemiz hem de silmemeleri için kendimizi sürekli hatırlatmamız gerekiyor. Tabii tüm bunları yaparken onları sıkmamız lazım.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Instagram’da sponsorlu reklamlar çıkıyoruz. Gerçekten doğru bir hedefleme ve içerik çok güzel geri dönüşler almamızı sağlıyor. Bunun yanında uygulamamız ilk  çıktığında micro influencerlarla çalışmıştık. Çeşitli growth hacking yöntemleri de vazgeçilmezimiz! 🙂

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Rekabet hızla artıyor. Geçmiş yıllara göre bence artık birçok startup local yerine global düşünmeye, global hareket etmeye başladı.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Online bir iş yaparken mentörlerimden öğrendiğim, her şeyi mutlaka ölçmek gerekiyor. Yaptığınız bir şeyin sizin için iyi getirisi olup olmadığını ancak ölçerek anlayabilirsiniz. Belki boşa kürek çekiyorsunuz ya da paranızı harcıyorsunuz… Bu bakımdan benim de tavsiyem her şeyi ölçmeleri olur.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

www.heyglamy.com’dan inceleyebilir, http://onelink.to/ydf8ut buradan da indirerek daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Kullanmadığınız elbise, ayakkabı ve çantalarınızı anında Glamy’ye yükleyebilir ya da davetli olduğunuz etkinlikler için istediğiniz kıyafetleri kiralayabilirsiniz. Bana da nilsu@heyglamy.com’dan akıllarına takılan her şeyi sorabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here