Fotopazar.com’dan Tahir Yıldız ile Röportaj

0
1496

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?  

Merhaba, ben Tahir Yıldız. 1985 Aydın doğumluyum, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği, ardından Bahçeşehir Üniversitesi MBA – Pazarlama yüksek öğretimi yaptım. Bir süre mühendislik yaptıktan sonra geleceğin e-ticarette olacağını düşünüp 2011 yılında e-ticaret sektörüne giriş yaptım. 3 yıl kadar pazarlama yöneticiliği yaptıktan sonra kendi e-ticaret girişimimizi yapip Fotopazar.com u kurduk.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Fotopazar.com olarak fotoğraf makinesi ve video kameralar sektöründe çalışıyoruz. Sosyal ticaret platformu olma amacımız var, sadece e-ticaret değil aynı zamanda kullanıcıların fotoğraf yükleyip paylaşabilecekleri, yorum yapıp satın alma yapabilecekleri büyük bir platform oluşturmak istiyoruz. Fotoğrafçıların sadece alışveriş amaçlı sitemize gelmesindense bilgiler bulabilecekleri aynı zamanda fotoğraf ve video hakkında bir şeyler öğrenebilecekleri bir site oluşturmak istedik. Umarım zaman içerisinde hepsini gerçekleştireceğiz.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Zaten 2011’den beri online ticaret sektöründeydim, artık kullanıcıya bir şeyler vermelisiniz. Kullanıcılar ne kadar fazla zaman geçirirse, ne kadar fazla bilgi bulabilirlerse ve kendilerini geliştirebilirlerse o kadar büyük bir marka bilinci oluşuyor ve lovebrand oluyorsunuz. Marka olmak offline tarafta olduğu gibi online tarafta da şu anda en önemli amaç ve bunu gerçekleştirmek için çalışacağız.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Fotopazar.com’da kullanıcıların bilgi alabilecekleri pek çok imkan var. Özellikle hangi lens makineme uyar veya fotoğraf makinemle hangi lensler uyumludur gibi kısımlar çok pratik ve çok faydalı. Fiziki ortamda bunlara bu kadar hızlı ve pratik şekilde ulaşmak çok zor ve her satıcının hemen cevap verebileceği şeyler değil, çünkü ortalama bir markada 100 kadar lens var.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Zaten fotoğraf geçmişimiz olduğu için açıkçası en büyük sorun sadece yazılım kısmındaydı, sıradan hazır paketler bizim işimizi görmediği için iyi bir yazılımcıyla çalışmamız gerekiyordu. En büyük zorluk bu kısımda olsa da şu anda çözdüğümüz için mutluyuz.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Fiyat dinamizmi cok yüksek online mecrada, her an rakipler aksiyon alabiliyor ve bir bakmışsınız 3-4 rakibiniz fiyatları aşağıya çekmis ve siz çok yukarıda kalmışsınız, dolayısıyla hem fiyat hem de stok kısmında ciddi takipte olmak gerekiyor.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Online trafik oluşturabilecek hemen her şeyi kullanıyoruz, Google Adwords, Facebook Ads, Retargeting, Karşılaştırma Siteleri, Email Marketing gibi mecraları kullanıyoruz ve kullanacağız. Aynı zamanda kendi kişisel çevrelerimizi de kullanarak sosyal ve viral bir pazarlama da yapıyoruz.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Güven hala önemli bir faktör Türkiye’de, kredi kartı bilgisi vermek istemeyen onlarca müşteriyle karşılaşabiliyorsunuz, telefonda, canlı destekte benzer sorunları yaşıyoruz. Bu güvenin artmasıyla beraber sektör hızlıca büyümeye devam edecektir. Bazı sektörlerde fazla şişme olduğunu düşünüyorum, zamanla erimeler olacak ve büyükler kalacak zamanla.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Günümüzde e-ticaret oldukça zor ve rekabetçi, hizmet değil ürün satacaksanız ortalama en az 500 bin TL gibi bir bütçeniz olması gerekiyor. Aylık masrafların büyük kısmını pazarlama faaliyetleri oluşturuyor, bu da başlangıç seviyesinde yüksek gelebilir ama marka bilinirliği yaratana kadar buna da katlanmak gerekiyor.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Fotoğraf konusunda kişisel blogum www.tahiryildiz.com adresinde uzun zamandır paylaşımlarda bulunuyorum. Ayrıca tahir.yildiz@fotopazar.com e-posta adresimden de bana ulaşabilir, fikir alabilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here