Birfatura.com’dan İbrahim Bayır ile Röportaj

0
2294

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İsmim İbrahim Bayır. Birfatura.com’un kurucusuyum. 2011 yılında Bilgisayar Öğretmenliğinden mezun oldum ve 2012 yılında kendi şirketimi kurdum. Fakat ilk şirketimi kurduğumda aslında yaklaşık 4 yıldır çalışıyordum. Üniversite hayatım boyunca part time çalışmayı sevdim ama aslında full time çalıştım.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Online SAAS diye tabir edilen Birfatura.com isimli projemiz var. Bu projemiz e-ticaret yapan Kobilerin hızlı ve kolayca faturalarını almalarını sağlayan bir sistem. Aylık, 6 aylık veya 12 aylık paketler halinde alıp kullanılabiliyor. Kobilerimiz tam anlamıyla test edebilsinler diye yazılımı bir ay ücretsiz olarak sunuyoruz.

Burada temel sorun e-ticaret yapan Kobi’miz pazar yerlerinde (N11, Gittigidiyor, Hepsiburada vb.) ve kendi özel sitelerinde satış yapıyorlar (Tsoft, Ticimax, İdeasoft, Opencart vb..) Gün içerisinde çok fazla sipariş alıyorlar ve bu siparişleri faturalandırmak klasik yöntemlerle çok zamanlarını alıyor. İşte birfatura.com tam da burada imdatlarına yetişiyor, satış yapılan tüm kanallara entegre oluyor ve ister basılı isterse e-fatura olarak siparişlerini bir tık ile faturalandırmalarını sağlıyor. Bu da ortalama 50 sipariş çıkan Kobi’mize günlük 2 saat kazandırıyor. Biz anlattığımız üzere sadece bir hizmet sunmaktayız ve bunu da Türkiye’de en iyi şekilde sunmaya kararlıyız.

Proje fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

2012 yılından bu yana normalde ücretini ödeyene yazılım yapmaktaydık. Benimse en büyük hayalim sadece bir tane ürünü çok iyi yapmaktı. Bundan dolayı yazılım yaparak kazandıklarımızı hep aklımdaki projelere harcadım. Bu şekilde yaklaşık 10 tane projeyi batırdım. Fakat her seferinde yeni bir şeyler öğrendim, hatalarımdan ders çıkarttım. 2015 yılında o zaman ortağımın da zorlamasıyla e-ticareti de denemeye karar verdim. Bu sırada işler iyi gitti ve günlük 30-40 siparişe ulaştık. Fakat satışlar iyi giderken bunları yönetmesi ve faturalarını kesmek, kayıtlarını tutmak çok zorlaştı. Bunun için bir yazılım aradım parasını verelim ve kullanalım diye ama böyle bir şey bulamadım. Bizde şirket içinde kullanmak için birfatura.com’un o zaman ilk halini yazdık. Zaman içerisinde her eksiğini hissettiğimizi de içine ekledik. Tabi ki bir yazılımcı olarak e-ticaret’in ticaret tarafı benim için pek iyi gitmedi, ortağımdan bir kazık yedim ve ayrıldık. Bende elimdeki kendimiz için yaptığımız yazılımı değerlendirmek istedim, birkaç firmayla görüşünce ve kullandırtınca da gerçekten tüm e-ticaret yapan Kobilerin buna ihtiyacı olduğunu gördüm. Böylece tüm işlerimi bırakarak sadece birfatura.com’a odaklandım ve o aradığım uzmanlaşacağım alanı bulmuş oldum.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

www.Birfatura.com’u yapmama kesinlikle en çok eşim destek olmuştur. Çünkü ortaklığımın bitmesi ve bazı diğer sorumluluklar karşısında en büyük desteği eşimden gördüm. Daha sonra ise ilk müşterilerimizden çok destek gördük çünkü çok iyi bir iş yaptığımızı, büyük bir sorunlarını çözdüğümüzü dile getiriyorlardı ve teşekkür ediyorlardı. Bu ise büyük bir motivasyon ve itici güç oluyordu bizim için.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Bence en büyük zorluk görünür olmak. İnsanlar gezerken çok fazla ilgisiz şeyle karşılaşıyorlar ve dikkatleri dağılıyor bu yüzden onların gerçekten dikkatlerini çekmek önemli. Ayrıca yeni bir girişimseniz güven problemi yaşıyorsunuz. Bizde ilk başlarda Ankara dışından olan müşterilerimizden Bugün varsınız ama yarın olacak mısınız? Size güvenebilir miyiz çünkü bunlar bizim mahrem bilgilerimiz? gibi sorular aldık. Zamanla bunlar azaldı çünkü iyi bir iş yaptığımızda ve referanslarımız arttığında artık kimse bu soruları sormuyor.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Trafik sağlamak için açıkçası yapabildiğimiz her şeyi deniyoruz. E-posta pazarlama, dijital reklamlar gibi konularda farklı kurumlarla anlaşmaya çalışıyoruz gibi. Yapmadığımız tek şey o da tek tek giderek Kobilerimizi rahatsız ederek satış yapmaya çalışmak bunu da asla yapmıyoruz ve yapmayacağız da.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

E-ticaret yapan yüzlerce Kobi ile çalışan birisi olan kesinlikle e-ticaretin her geçen daha büyüdüğünü görüyorum. Buradaki büyümeyi yeni firmaların açılması olarak algılamamak lazım mevcut Kobilerin dijitalleşmesi olarak düşünmek lazım. Ülkemizde de bilindiği üzere ekonominin itici gücü ve tabanı Kobiler. Bizde bu dijitalleşmeye katkı sağlıyoruz aslında.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Online iş yapmak isteyenler bence güven vermeli ve işlerini gerçekten iyi yapmalı. Yüz yüze de insanlarla iletişim kurmak daha kolay ama online dünyada çok fazla alternatifiniz olduğundan onların arasından bir şekilde sıyrılmanız gerekiyor.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

İsteyen herkes bana ibrahim@birfatura.com adresinden ulaşabilir, ayrıca birfatura.com adresimizden de ürünümüzü inceleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here