Elis Yılmaz – Kadın Girişimci Hikayeleri

0
3435

Kısaca kendinizden bahseder misiniz? 

Antalya’da okuduğum lise döneminde matematik olimpiyatlarında elde ettiğim bölgesel başarıların ardından Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü’nü tam burslu kazandım. Üniversite döneminde öğrenci kulüplerinde yönetim ekiplerinde yer aldım. Öğrenci kulüplerinde yer aldığım dönemde çeşitli kanallar üzerinden başvurduğum staj ilanlarına herhangi bir geri bildirim alamayınca okul arkadaşım Emre Aykan ile 2014 yılında Stajim.net’i kurduk.

Çeşitli yarışmalarda kazandığım ödüllerle Koç Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nde hızlandırılmış Executive MBA programlarına katılarak yöneticilik ve girişimcilik alanındaki pratik bilgimi aldığım eğitimlerle pekiştirdim. 2016 yılında Capital tarafından “30 yaş altı kendi işini kurmuş en başarılı girişimci” ve “Türkiye’de kendi işini kurmuş gelecek vaad eden kadın girişimci” seçildim.

2,5 yıllık Stajim.net macerasının ardından Türkiye’nin ilk ve tek dijital işveren markası platformu Youthall’u kurduk. Staj, MT ve yeni mezun işe alım süreçlerinde projeler, Y ve Z kuşağına yönelik dijital işveren markası çalışmaları, insan kaynakları alanında yapay zeka ve akıllı algoritmalar geliştiren şirketimizde pazarlamadan sorumlu yönetici ortak olarak çalışmalarıma devam ediyorum. Düzenli spor yapar, çikolata yemeyi çok severim. 😊 TurkishWin üyesiyim.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

2014 yılının sonlarında okul arkadaşım ve ortağım Emre ile Stajim.net’i kurduk. Stajim.net, staj yapacak yer aramamız ve kendi yetkinliklerimize uygun bir yer bulamamamız üzerine ortaya çıktı. Aslında tamamen ihtiyaçtan da diyebiliriz. İnsan kaynakları yetkililerinin aradıkları yetkinliklerin çoğuna sahip olmamıza rağmen sistemin düzgün işlememesinden dolayı şirketlere bir türlü ulaşamadık. Yaptığımız araştırmalar sonucu insan kaynakları uzmanlarının ve şirket sahiplerinin de Y kuşağına kolaylıkla ulaşacak platform bulamadıklarını analiz ettik. Türkiye’de staj alanında özelleşmiş bir web sitesi ve şirketin olmaması ve çevremizdeki insanların yaşadığı problemlere çözüm arayışı; bizi bir problemi iş fikrine çevirmeye ve hayata geçirmeye yönlendirdi. Stajim.net’i kurmadan önce Türkiye’de yaşayan çoğu genç gibi bizim de idealimizde kurumsal bir şirkette iyi bir pozisyonda çalışmak vardı. Türkiye’de insanlar genelde 20’li yaşlarda kendi işini kurmayı düşünmüyor. Daha ilerleyen yaşlarda kurumsal şirketlerde belirli üst düzey noktalara gelip deneyim ve network kazandıktan sonra kurumsal hayattan sıkılıp “Artık kendi işimi kurmalıyım.” diye düşünerek hareket ediyor. Bu yönüyle bizim hikâyemiz Türkiye ekosisteminde oldukça farklı. Açıkçası “Hadi bir iş kuralım ve kendi işimizin patronu olalım.” diye düşünerek bu işe başlamadık. İş fikrimize olan güvenimiz, iyi giden metriklerimiz ve en önemlisi de deli cesaretimiz (girişimci ruhumuzda denebilir.) bizi fikrimizi ticarileştirmeye yöneltti.

İşi kurduktan sonra Bilkent Üniversitesi Cyberpark, Koç Üniversitesi Kworks, Şirket Ortağım Melek Yatırım Ağı gibi Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin önde gelen oyuncularından maddi ve manevi destekler aldık.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz?  Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

2,5 yıl boyunca Stajim.net’te kazandığımız deneyimden sonra hayata geçirdiğimiz Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve dijital işveren markası platformu. Platformu kullanan şirketler, şirketlerini ve yaptıkları çalışmaları gençlere anlatabilecekleri bir profil oluşuturuyor. Bu profili genç yetenekler takip edip şirketlerle etkileşime geçiyor. Şirketler platform üzerinden videolarını, ofis fotoğraflarını, ilanlarını, şirket içi eğitim/etkinliklerini ve gençlere ulaştırmak istedikleri faydalı içerikleri yayınlayabiliyor. Genç yetenekler ilanlara başvurup, eğitim ve etkinliklerle, platform üzerinden yayınlanan içeriklerle mezun olmadan önce kendilerini geliştirme ve deneyim kazanma fırsatı buluyor.

Aslında bakarsanız bu işi yapmaya ben karar vermedim, iş beni buldu. 😊Ama iyi ki dediğim bir hayli çok zaman var. Çünkü gençlerin toplumun gelecek kuşaklarının temelini oluşturduğunu düşünüyorum ve bir şeyler inşa etmek için temelin sağlam olması gerektiğine inanıyorum. Gençlere yönelik projeler hayata geçirmek ve onların kendilerini geliştirmelerini sağlamak manevi açıdan da bir hayli tatmin edici.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Genç yaşta iş kurmanın birtakım zorlukları vardı. Üniversitelerde şirket kurmak, pazarlama- satış-finans-insan kaynakları gibi organizasyonel ve yönetimsel süreçlerin nasıl yapılacağına dair derinlemesine bilgi vermiyorlar. Sadece teoriden ibaret. Bu konularda temel de olsa az çok bilgi sahibi olmak gerekiyor, benim gibi bilgi sahibi olmadan başladığınız zaman günde 14 saat çalışmak ve tam tabiriyle burnu sürte sürte öğrenmek zorunda kalıyorsunuz.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Muhtemelen 10 yıl sonra bu soruya vereceğim cevap çok daha farklı olacak. Şu an bekarım, çocuk sahibi değilim. Aile olmanın sorumluluğunu henüz üstlenmediğim bir dönemdeyim. Beni iş hayatında kadın olarak yer almak şu an etkilemiyor, hatta pozitif ayrımcılık sayesinde ekstra ilgi gördüğüm yerler bile oluyor. Ama eminim evli ve çocuklu olduğum zaman pek çok hemcinsim gibi ben de iş hayatında kadın olmak zor cevabını vereceğim.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Girişimcilikte sonuç diye bir kavram olmadığına inanıyorum. İşe başladığımız ilk günden beri fikirlerimiz ve gerçekleştirdiğimiz projeler bir hayli değişti, gelişti. Gelişmeye de devam ediyoruz. İleriye dönük en büyük isteğimiz genç/deneyimsiz işsizlik (Türkiye’de şu an %20 civarı) problemine çözüm olacak bir kanal olmak. Tabii bir de çoğu girişimci gibi yurtdışı açılımları hedeflerimiz arasında.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?

Bir yenilik yaptığınızda insanların size deli gözüyle bakmasına hazırlıklı olun. İnsanların fikrinizin aptalca olduğunu söylemesine izin vermeyin. (ilk çıktığımızda yapılan haberlerin altında bu iş batar yazanlar vardı, devam ediyoruz.) Eğer bir şeyle ilgili gerçekten tutkuluysanız, onu yapmanın bir yolunu bulun. Girişimcilik tutku olmadan yapılacak bir iş değil. Tutkunuz motivasyonunuz olsun.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

LinkedIn’i bir hayli aktif olarak kullanıyorum. Bana https://www.linkedin.com/in/elisyilmaz/ üzerinden veya elis@youthall.com adresine mail göndererek ulaşabilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here