Fabrikasyon Bebek Sahibi Olmak Gerçekleşecek mi?

0
407

Sevgili Dostlar,

Teknoloji geliştikçe insanoğlunun hayatını kolaylaştıran gelişmeler yaşanıyor. Özellikle sağlık alanında son yıllarda o kadar çok değişim yaşandı ki artık insanların daha konforlu ve uzun yaşaması mümkün hale geldi. Geçtiğimiz günlerde EctoLife adlı yapay rahim tesisi tarafından yayınlanan video insanları ikiye böldü, kimisi bu gelişmeleri çok olumlu bulurken kimisi ise endişe verici olarak nitelendirdi.

Doğurganlığın azalması, evlat edinme prosedürünün seneler sürmesi, genetik yolla geçen hastalıklar, gebelikten dolayı kadınların yaşadıkları sıkıntılar gibi sebeplerden dolayı bu ihtiyacın ortaya çıktığı söylenen projede anne karnında büyümesi gereken bebek bir tür yapay rahimde büyüyor ve gelişiyor. Zeka seviyesine, göz rengine ve daha birçok şeye karar verebiliyor, bütçenize göre aldığınız pakete göre bebeğinizi tasarlayabiliyorsunuz. Proje belki iyi niyetli ve mantıklı sebeplere dayanıyor ama videodaki görüntülere bakınca insanın içi bir acayip oluyor.

Bana sorarsanız bu proje eğer gerçekleşirse yaratacağı sorunlar faydasından kat ve kat fazla olacak, hayattaki en doğal ve olması gereken “doğum” denen mucizenin bu tip yapay şeylere dayandırılması normal değil. Hayatta her şey bir zincir şeklinde ilerliyor ve bir bebeğin oluşumu, hayata gelme aşamasını bu şekle getirmek çok büyük sorunlar yaratabilir. Doğurganlığın az olmasına sebep olan şeyleri çözmeye odaklansak sanki daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir hayat mümkün ama bu çağda her şeyde olduğu gibi tak fişi bitir işi olsun isteniyor ama bu konu hassas.

Son haftaların diğer ses getiren gelişmesi ise OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış ChatGPT adlı yapay zeka sohbet robotu oldu. Uzun uzun sizlere ne olduğunu anlatmayayım, hemen şimdi bu linke tıklayıp üye olun, sisteme girdiğinizde istediğiniz şeyi aratın, Google’dan farkı yok.

Önünüze reklam çıkmaması ve alakasız web sayfaları arasında kaybolmayacak olmanız en büyük artıları ama hala öğrenme aşamasında olması da işin başında olduğunu gösteriyor. Ben “Ankara hakkında ne biliyorsun” diye arama yaptığımda karşıma gayet güzel bir Türkçe ile bilgiler çıktı, heyecan yapıp kendimi yazdım ama alakasız bilgiler çıktı, şimdi yazdığımda da bu kişi hakkında bilgim yok cevabını veriyor, kısacası öğreniyor, deneyin sizde seveceksiniz.

Haftanın bir diğer flaş konusu ise Dünya Kupası final maçı ve sonrasında Nusret’in kupa töreninde bütün futbolcularla manasız bir şekilde resim çektirme hevesi oldu. Özellikle Messi ile yaşananlar tam bir trajikomikti. Bundan 1.5 sene önce onun hakkında yazdığım yazı aklıma geldi, “zaten çoktan maçı bitirmiş adamsın ne işin var senin bu işlerde” dedim içimden ama insaoğlu işte demek ki bazen nefsine yenik düşüp saçma hareketler yapabiliyor. Reklamın iyisi kötüsü olmaz lafı aklımıza geliyor ama bence reklamın kötüsü de kötü oluyor be arkadaş.

İlerleyen günlerde iş bambaşka boyuta geldi, hala ne iş yaptığını anlayamadığım, her gün onlarca kadın ve lüks hayatı ile gündemde olmayı başaran Dan Bilzerian, Nusret’in kendisine 8 sene boyunca Instagram üzerinden attığı mesajları ifşa etti. Ne yalan söyleyeyim ağzım açık kaldı, bir insan neden hiç cevap almamasına rağmen sürekli çekildiği resimleri başkasına gönderir ki? Hem de 8 sene boyunca…

Bu arada konudan rahatsız olan Nusret kendi hesabından Messi’nin onunla resim çektirme istek videosunu yayınladı ama olan oldu bir kere, önce ABD’deki futbol turnuvası olan U.S. Open Cup‘a sonrasında da Los Angeles’da yapılacak Rolling Loud adlı müzik festivaline girişi yasaklandı ve sosyal medya hesaplarından duyuruldu. Kişisel marka ve itibar yönetimi bir günde nasıl yerle bir olur, okullarda vaka çalışması olarak okutulursa şaşırmam.

Radarımıza takılan haberlere bakarsak;

  • 2022 FIFA Dünya Kupası’nın resmi sponsoru Coca-Cola, kupanın sahibi olan Arjantin’e özel olarak sınırlı sayıda altın rengi kutular tasarladı. Özel tasarım kutular sadece Arjantin’de satışa çıktı.
  • Yeni kararla birlikte sadece kullanıcıların kontrolünde olan ve Twitter Analytics ile öğrenilebilen tweet görüntüleme sayıları artık herkese açık hale geldi.
  • Medya takip kurumu Ajans Press, 2022 yılının en çok konuşulan başlıklarını derledi. Gazete, dergi, televizyon/radyo kanalları ve internet haber sitelerinde 2022 yılı boyunca en çok konuşulan olayların derlediği araştırmanın sonuçları ilginç.
  • The Magger 2022 yılında olan bitenleri özetlemiş, merak edenler buradan bakabilir.
Bu haftaki bülteni sonlandırmadan bir eğitim ve etkinliği sizinle paylaşayım.
  • Türkiye’de başarılı işlere imza atttıktan sonra ABD’de firmasını kuran ve onlarca firmanın bu pazara girmesine destek veren Başak İlhan, Amerika’da marka olmak, uluslararası arenada e-ticaret yapmak isteyenlere bir online eğitim açtı. Kısa süreliğine 50$ olan bu eğitime göz atmanızı tavsiye ederim.
  • 14 Ocak Cumartesi günü Action Coach tarafından düzenlenen gün boyu sürecek harika bir etkinlik var. 100’den fazla işletme sahibiyle beraber kendi firmanızın 2023 planını yapmak, konusunda uzman konukları dinlemek ve hangi konularda neleri yapmadığınızı görmek için yapılan bu çalışma eminim sizlere çok şey katacak. Detaylı bilgi için bu linki tıklayın ve formu (işletme koçu olarak Ayşegül Akşak’ı seçin) hemen doldurun.
Bu hafta etkinlik yok ama yılın ilk haftası gümbür gümbür başlıyoruz, etkinliklere buradan bakabilir, istediğinize kayıt olabilirsiniz.
Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör
PS: Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız bu linkten e-bültenimize üye olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here