Sektöre katkı sağlamak için her ay Dome İstanbul’da düzenlediğim E-Ticaret Sohbetlerine yaz aylarında ara verdik. 8 ay boyunca birbirinden değerli konuklarla birçok konuyu işlediğimiz bu etkinlik dizisinde hangi konular ilgi çekti, hangi konuklar ön plana çıktı, ilginç yaşanan şeyler nelerdi diye sezonun ufak bir muhasebesini yaptım ve sizlerle de birkaç görüşümü paylaşmak istedim.

  • Dikkatimi en çok çeken şeylerden ilki etkinliğe gelen kişilerin ağırlıklı olarak erkek olmamasıydı. Genellikle bu tip seminerlere erkekler ilgi gösteriyor gibi düşünülür ama bu sohbet dizisinde zaman zaman kadın izleyici sayısının erkekleri geçtiği bile oldu, bu da sektör için sevindirici bir durum.
  • Gene çok dikkat çeken şey izleyicilerin oldukça soru sorması oldu. Eskiden bu tip etkinliklerin sonunda seyircilerin gözünün içine bakar ve soru sormaları için adeta yalvarırdık ama artık fazla soru sorup konukları gece yarılarına kadar bekletmesinler diye bakar olduk.
  • Eskiden seminer bitiminde mekan 10 dakika içinde boşalırdı ama artık seminer sonrası en az 45 dakika kalınıyor ve herkes konuklara ekstra soru sormak, onlarla tanışmak için sıraya giriyor. Bu arada izleyicilerin kendi aralarında da tanıştıklarına ve hatta ilerleyen dönemlerde beraber iş yaptıklarına da şahit olduk ki bu da bizleri çok mutlu etti.
  • Konu başlıklarına baktığımızda daha çok işin pazarlanması ile alakalı konu başlığı olunca seminere gelen kişilerin sayısı daha da arttı. Aslında işin operasyon tarafının pazarlama kadar hatta zaman zaman daha da önemli olduğu düşünürsek belki bu tip konuları duyururken daha farklı sloganlarla duyurup daha fazla ilgi uyandırmamız gerektiğini düşündük.
  • Genelde her etkinliğe 180 – 220 kişi bandında kayıt almamıza rağmen gelen kişi sayısı hep %35 civarında oldu. Bir gün hava soğuk dedik, bir gün havalar ısındı dedik, bir gün çok trafik var dedik, bir gün ay sonu dedik, kısacası hep bir sebep bulmaya çalıştık ama işin içinden çıkamadık. İnşallah gelen kişi sayısının kayıtlı kişi sayısına oranını %60’lara çıkardığımız gün bunu da başardık demiş olacağız.
  • Etkinliğe kayıt olmadan gelen kişi sayısının da azımsanmayacak kadar çok olduğunu gördük. Kimisinin nasıl olsa mekana kayıt olmadan da girerim düşüncesinde olduğunu kimisinin ise kayıt için zaman bulamadığını duyduk. Birde kayıt olmasına rağmen gelemeyeceği için sisteme tekrardan girip kaydını iptal ettirme nezaketini gösterenler de vardı ama bir elin parmak sayısını geçemeyecek kadar azdı.
  • Samimiyetin her zaman iş yaptığına bir kez daha inandık. Hem gelen seyirci hem gelen konuklara keyifli bir sohbet ortamı sunmak için elimizden geleni yaptık, içimizden geçen neyse bunu konuştuk, insanların cevabını duymak istediği soruları sorduk ve her seminer sonrası bizleri çok motive eden mesajlar aldık. 
  • Canlı çekim konusuna mesafeli yaklaştık ve yapmadık çünkü aynı ortamda yüz yüze yapılacak sohbetin, kurulacak ilişkilerin, yapılacak paylaşımların bir kamera ile bilgisayara geçirilmesinin zor olduğunu düşündük. Konuyla alakalı seyircimize sorduğumuzda da birçok canlı yayın izlediklerini ama fiziki mekandaki ortamı yaşayamadıklarının geri bildirimini de aldık.
  • Sorulan soruların kalitesine ve aralarda yapılan sohbetlerden duyduklarımız gelen kitlenin aslında birçok konuda bilgili olduğunu gösteriyordu. Gelenlerin çoğu ya yeni insanlarla tanışmak ya bilgisine biraz daha bir şeyler katmak yada konuk ile yüz yüze tanışıp bir iş bağlamak için geliyordu.

Özetlersek bilgiye erişimin arttığı günümüzde insanların ilgisini artık kişisel deneyimler ve yaşanan tecrübeler çekiyor. Seminerlerde konukların her yerde anlatmadıkları hikayeleri dinleyip buradan kendilerine bir ders çıkarmak veya seminer sonunda bu konuk ile tanışıp kendi işiyle alakalı görüş almak izleyici için en büyük motivasyon kaynağı oluyor. İnşallah yeni dönemde de içeriği daha da zenginleştirilmiş seminer dizisinde gene insanları bilgilendirmeye ve mutlu etmeye çalışacağız ve umarım sizinle de hala tanışmadıysak tanışıp bol bol sohbet edeceğiz.

Bu yazı E-Ticaret Çağı Dergisinde yer almıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here