Dijital Yollardan Nasıl Para Kazanabiliriz?

0
227

Sevgili Dostlar,

İşim gereği gündemdeki konularla alakalı bilgi sahibi olabilmek için ya bir şeyler okuyor veya izliyor ya da birilerini dinliyorum. Sonrasında bütün bilgileri birleştirip bunun günlük hayatımıza etkisi ne olur anlamaya çalışıyor sonrasında da herkesin anlayacağı basitlikte anlatıyorum. Sadece okumak ve izlemek yetmiyor farklı ortamlarda farklı kişileri dinlemekte insanı çok besliyor, oradan da farklı analizler yapmaya çalışıyorum.

Son zamanlarda herkesin gerçeği fiyat pahalılığı, meslek hayatında belli bir yere gelmiş beyaz yaka çalışan da, iş hayatına yeni başlamış olan da sıkıntılı. Geçenlerde düzenlediğimiz bir etkinlikte insanlarla sohbet ederken bir misafirimiz “geçen seneye kadar kahve zincirlerinden her gün en az 2-3 kahve içerdim, şimdi latte olmuş 40-50 TL, günde bir tane bile içsem deli para ödemek zorunda kalırım, o yüzden içmiyorum” dedi.

Çalışanlar aldıkları maaştan mutlu değil ama işverenlerde ne yapacağını şaşırmış durumda. Sene başında asgari ücrete yaklaşık %50 zam yapılınca çalışanlarda da doğal olarak bu oranda maaş isteği oluşmuş, x şirketin üst düzey yöneticisi zaten Eylül ayında zam yapmıştık şimdi nasıl %50 zam yapalım diyor, daha düşük maaşla çalışanların daha yüksek oranda zam almasının normal olduğunu ama zaten maaş skalasında en üst seviyede olanların da en alt seviyedeki kişiyle aynı oranları istemesine anlam veremediğini belirtiyor.

İnsan kaynakları departmanlarında çalışanlar aşırı yoruldukları pandemi dönemi sonrasında gene zorlu bir süreci yönetmeye, çalışanları elde tutmaya çalışıyor. Çalışanlar istedikleri maaşı alamadıklarından İK departmanları onları mutlu edebilmek adına farklı çalışmalar yapıyor, işe alım yapmak istediklerinde ise istedikleri gibi birisini bulamamaktan yakınıyor.

Departman yöneticilerini zorlayan bir konu da bütçeler oluyor, çoğu firma hala bütçeleri finalize edememiş, edenler ise eskiden altı ayda bir baktıkları rakamlara artık her ay bakmak zorunda olduklarından çok mutlu değil, kısacası şirketlerin her kademesinde bir mutsuzluk var, bir yandan da maaşlı çalışma dışında nasıl gelir elde edebilirim düşüncesi ile ek iş yapanlar var. Eskiden firmalar çalışanlarının dışarıdan iş yapmasına sıcak bakmazdı ama şimdi çoğu şirket bu konuda daha esnek davranıyor, belki de çalışanları mutlu etmek adına karışmıyorlar bilmiyorum.

Belki sizinde böyle bir isteğiniz var, bu anlamda bir adım attınız ya da ne yapacağınız konusunda soru işaretleriniz var, dijital sayesinde artık eskisine göre birçok fırsat var, son zamanlarda denk geldiğim güzel örnekleri sizinle paylaşayım.

  • Geçen gün canlı yayında ClickmeLive adlı firmanın CEO’su sevgili Emre İlban ile beraberdik, Çin’de 500 milyar dolarlık bir hacme ulaşan canlı yayında satış hakkında sohbet ettik, izlemenizi tavsiye ederim. Sizde bir ürünü canlı yayında satabilir ve bunlar üzerinden komisyon kazanabilirsiniz. İlla fiziki bir ürün olmak zorunda değil, eğitim bile satabilirsiniz, ya da sizin bir markanız olmayabilir, başka bir firmanın ürünlerini de satabilirsiniz, günün sonunda o ürünle alakalı konuşacak kadar bilginiz ve biraz hikayeleştirme beceriniz varsa burada çok potansiyel olduğunu düşünüyorum.
  • İçerik pazarlaması konusunda onlarca markaya hizmet veren İçerikmatik firmasının kurucusu Aykut Otu ile Cuma günü yaptığımız özel görüşmede birçok freelance yazarla çalıştıklarını, bu kişiler arasında ev hanımından tutun da doktora kadar farklı meslek gruplarından insanlar olduğundan bahsetti. Bir marka yemek ile alakalı bir yazı talep ettiğinde bununla alakalı bir ev hanımı yazı yazarken bir hastalığın tedavisi ile alakalı da konuyla alakalı uzman bir doktor yazı yazabiliyormuş. Kısacası her meslek grubundan insana fırsat var, yeter ki yazı yazıp konuyla alakalı deneyimlerinizi yazmak isteyin. Bu arada muhteşem bir yazar olmayabilirsiniz, zaten içeride yazdıklarınızın üzerinden geçen bir editör kadrosu var, önemli olan buna zaman ayırmak, yazı yazdıkça zaten bir tarzınız oluşuyor. İki hafta sonra kendisini canlı yayında ağırlayacağım, buradan kayıt olabilirsiniz, size canlı yayın linkini göndeririz, sizde sorularınıza birinci ağızdan cevap alırsınız.
  • Özellikle startup firmalar bazı konularda danışmanlık alma ihtiyacı duyabiliyor, sadece 10-15 dakika konuşsa sorularını sorup cevap alsalar işleri görülecek, işte burada Eksperin firması işin uzmanı olan kişiden uygun fiyatlarla bu hizmeti almanızı sağlıyor. Siteye girdiğinizde hangi konuyla alakalı destek almak istiyorsanız yazıp bununla alakalı uzmanları bulabiliyor, birisini seçip görüşme talep edebiliyorsunuz, hem sizin ihtiyacınız görülüyor, hem de uzman kişi yapılan telefon görüşmesinden para kazanıyor. Siz de uzmanlık alanınıza göre buraya kayıt olabilir, kendiniz için bir ücret belirleyebilir ve deneyimlerinizden para kazanma şansını elde edebilirsiniz.
  • Teknosa’nın yakın zamanda herkese açtığı Paylaş Kazan adlı programı da ilginç olan örneklerden birisi. Teknosa CEO’su sevgili Sitare Sezgin ile yaptığımız sohbette Kayseri’de bir teyzenin açık ara en iyi satıcı olduğunu söylemişti. Teyze sadece robot süpürge linkini bütün eş dostla her kanaldan paylaşmış, yani bir fenomen değil, yüzbinlerce takipçisi yok, bu anlamda sizde buradaki ürünlerden linkler oluşturup paylaşımlara başlayabilir her satıştan para kazanabilirsiniz.

 

  • Eğitim verme konusunda hevesliyseniz son senelerde Türkiye pazarına çokça yatırım yapan Udemy sizin için güzel bir platform olabilir. Uzmanı olduğunuz konu neyse bununla alakalı bir eğitim programını çekip sonrasında eğitim linkini her yerde paylaşıp satıştan para kazanabilirsiniz. Sistemde farklı anlaşma şekilleri var, siz pazarlama tarafında destek alayım ama daha düşük komisyon kazanayım derseniz işin pazarlaması ile de çok uğraşmanıza gerek kalmıyor. Ben eğitimle uğraşamam ama burada yer alan başkalarının eğitimlerini satıp para kazanmak isterim derseniz sistem bunu da sağlıyor. Hangi eğitimi satmak isterseniz bunun özel linkini istediğiniz yerde paylaşıp yapılan satışlardan komisyon alabiliyor, sisteme girip ne zaman ne kazandığınızı anında görebiliyorsunuz.

Yukarıda sadece bildiğim en güncel örnekleri paylaşmak istedim, bunların dışında onlarca mecra var, yurtdışındaki kişilere iş yapmak isterseniz Fiverr web sayfasına da bakmanızı öneririm.

Bitirmeden önce iş ortağımız Mobildev’in yeni açtığı podcast kanalını sizlerle paylaşmak isterim. İki haftada bir pazarlama ile alakalı güncel konuları işin uzmanlarıyla konuştuğumuz yayınları sesli olarak dinlemek isterseniz Spotify üzerinden yayınlara ulaşabilirsiniz. Bu hafta da mobil uygulamalar hakkında Hopi Pazarlama Direktörü sevgili Yiğit Kalafatoğlu ile beraber olacağız, buradan kayıt olursanız size canlı yayın linkini göndeririz.

Gelecek haftalarda gene harika etkinliklerimiz olacak, hepinizi bekleriz, yüzyüze hala tanışmadıysak sizi 8 Şubat Çarşamba akşamı saat 19.00 – 21.00 arasında HAN Spaces Levent’te yapacağımız E-Ticaret Sohbetlerine bekleriz. E-Ticaretin yurtdışına açılması hakkında birbirinden değerli konuklarımızla sohbet edeceğimiz programda bolca sohbet, eğlence ve sürpriz hediyeler oluyor. Ücretsiz etkinliğimize katılmak için buradan yerinizi ayırtabilirsiniz. Ocak ayındaki etkinliğimizden görüntülere bakmak isterseniz bu videomuzu izleyebilirsiniz.

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

PS: Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız bu linkten e-bültenimize üye olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here