Cocteyl.com’dan Manolya Doğan ile Röportaj

0
1353

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İş hayatına 1983 yılında Türk Hava Yolları bilgi işlem merkezinde başladım.2006 yılına kadar farklı sektörlerde satış pazarlama ve reklam alanlarında çalıştım.Küçük kızımın okul hayatına başlamasıyla beraber iş hayatından emekli oldum. Çalışma hayatına erken başlamam sebebiyle tahsil hayatımı da lise bitince sonlandırdım. Üniversite için ancak 1998 yılında büyük kızım üniversiteye başlarken imkanım oldu ve üniversiteye başladım. Yönetim ve organizasyonda 2. sınıftayken küçük kızım doğdu. Dolayısıyla o da yarım kaldı. Bir gün üniversite hayatına tekrar dönmek istiyorum. Bu sefer belki tamamlayabilirim. Uzun zaman iş hayatından ayrı kaldım. Çünkü kızımın büyümesi beklemek istiyordum.Çalışan anne olmanın zorluklarını büyük kızımda yaşamak bana ciddi bir ders olmuştu. 8 yıllık arada boş durmadım tabii. Kendimi kişisel gelişim ve psikoloji konusunda eğittim.Sayısını hatırlayamadığım kadar çok seminer ve eğitime katıldım. Sosyoloji ve Antropoloji özel merakım. Resim ve eski mimari ise seyahatlerimde önceliğe sahip. Aslında seyahat benim için bir yaşam biçimi. Öyle ki otellerde yaşayabilirim. Tabii ki bunda eşimin bir seyahat acentesi sahibi olmasının da payı büyük.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Cocteyl.com yayın hayatına başlayalı henüz 4 ay oldu. Ancak hızlı ve emin adımlarla ilerleyerek büyüdü. Kurulurken amacımız tüketiciyi perakende mağazası olmayan ürünlerle buluşturmaktı. Bu konsepti muhafaza etmekle beraber bazı mağazası olan markalarla da tüketiciden gelen talepler doğrultusunda çalışmaya başladık.

Ürünler şimdilik kadın giyim, erkek giyim, ayakkabı, çanta ve aksesuar. İlerleyen zamanlarda talebe bağlı olarak farklı konseptte ürünler de satmayı planlıyoruz.Ancak büyümemizin bir planı var. Bu plana sadık kalarak şimdilik bu ürün gruplarındayız.

Cocteyl’ in başlangıcından bu yana bir yayın ilkesi var. Dürüst şeffaf ve tüketici odaklı alışveriş. Bu sebepten biz açıldığımız günden canlı destek hattı kurduk. Müşterilerimizle online olarak iletişimdeyiz. Zaten sitemizin hakkımızda sayfasında ilkelerimiz yazıyor.Ve bu vaatlerimizin arkasında da bütün ekip olarak kararlılıkla duruyoruz.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Aslında online ticaret fikri hep aklımdaydı. Çünkü bir iş yapmak istiyordum, uzun soluklu ve geleceği olan bir iş. Zevkli eğlenceli ve büyüme potansiyeli olan,yenilikçi bir mecra arayışındaydım. Uzun zaman araştırdım ve tam istediğim gibi iş olduğuna karar verdim. Başladığımda ise göründüğü kadar basit değil aksine karmaşık ama çok zevkli olduğunu gördüm.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Aslında bir işim daha var. Uzun yıllardır turizm sektöründe hizmet veren bir aile şirketimiz var ancak o sektörün MICE diye adlandırılan bir kolunda hizmet veriyoruz ve online satış bizim işimizde pek etkili değil. Bu sebepten sadece e-ticaretin  kendi ilgilendiğim bölümü hakkında fikir belirtebilirim. Bana göre fiziki ortama göre çok daha avantajlı. Zira birden çok çeşitte ürünü, aynı ortamda görüp, satın alma şansınız var. Öyle ki bilgisayarınızın başında otururken ayakkabınızı elbisenizi ve orta sehpanızı satın alabiliyorsunuz. Hem de ayağınıza geliyor. Bu büyük bir zaman ve enerji tasarrufu demek.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Manevi olarak soruyorsanız bilgi ve işgücü desteği ekibimden geldi. Maddi olarak soruyorsanız kendi kaynaklarım ve tabii ki benim melek yatırımcım olan eşimden. Dolaylı olarak da halen yönetim kurulu üyesi olduğum B2B Travel’den.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

En zor tarafı hem üreticinin hem tüketicinin henüz tam olarak bu sektörün önemli işleyiş kurallarını anlamamış olması. Bu yüzden maalesef sirkülasyon çok hızlı. Güven telkin etmek zor. Hatta ne yazık ki ilkeli üretici bulmak da satıcı bulmak da zor.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Bu sektörde iş yapmak istediğinizde zaten karşınıza belli pazarlama yöntemleri olmazsa olmaz şeklinde dikiliyor. Eğer amacınız hedef kitlenize ulaşmaksa mecburen reklama giriyorsunuz. Müşteri kitleniz interneti kullananlar olduğundan onlara ulaşmak amacıyla reklam yapıyorsunuz. Biz de etkin olarak online reklam kullanıyoruz. Müşteri hedef kitlemizin bizi girdiği her yerde görmesini sağlıyoruz. Bu marka bilinirliği için önemli. Sonrasında çeşitli kanallar vasıtasıyla online satış odaklı çalışmalar yapıyoruz. Müşteriye cazip gelebilecek öneriler ya da kampanyalar gibi.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Çok genç görüyorum. Her iki anlamda da. Henüz çok yeni. Ülke olarak çok genç nüfusa sahibiz ve online ticaret onların hayat konseptine çok uygun. Ayrıca sektör içinde çalışanlar da çok genç ki bu da apayrı bir dinamizm demek. Olumlu anlamda tabii ki. Ülkemiz henüz e-ticaretle tanışalı çok olmadı. Bana göre şu anda mevcut kapasitesinin sadece % 10 unu kullanıyor. Ve bu hızla gitgide büyüyor.Bu geleceğin işi. Bence herkes buna hazırlanmalı. Eğitim ve üretim olarak.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

İki şey tavsiye edebilirim. Konuyu çok iyi araştırıp hesap yapsınlar. Dürüst, gerçekçi ve cesur olsunlar. Bütün başarılı insanların hikayelerine bakarsanız hepsinde bu unsurları görürsünüz.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

manolya.dogan@cocteyl.com benim e-posta adresim, web sayfamız   www.cocteyl.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here