Her sene olduğu gibi bu sene de bizleri bekleyen birçok teknolojik gelişmeleri kısaca özetledim. 2020 yılında dijital dünyada öne çıkacak 20 trende aşağıdan bakabilirsiniz.

5G geliyor
Teknoloji dünyasında 2020 yılında yaşanacak dönüm noktalarından biri de 5G teknolojisi olarak ön plana çıkıyor. 5G teknolojisi küresel çapta kullanılmaya başlanacak. Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticileri şimdiden 5G destekli cihazlarını piyasaya sunmaya başladı.

Cihazlar iletişim kuracak
Uzmanlar 2020 yılında 50 milyardan fazla cihazın internete bağlanabileceğini öngörüyor. Bu durum 2020 yılında nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin de yükseleceğini gösteriyor.

Sanal asistanların yılı
Geliştirilen sanal asistanlar günlük hayatımızda bizlerin birçok işini çözebiliyor. 2020 yılında sanal asistanların yeteneklerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

Podcastler daha çok dinlenecek
Podcastler 2019 yılında çok fazla talep gördü ve tüketildi. Bu durum 2020 yılında da devam edecek ve yeni podcast içerik üreticileri ile tanışacağız.

İnternet hızı 3’e katlanacak
2020 yılında hayatımıza girecek olan Wİ-Fi 6 ile şu anda kullandığımız internetin hızını 3’e katlayacağız. Sadece bu gelişme bile birçok insanı mutlu etmeye yetiyor.

Akıllı film ve diziler geliyor
2019 yılında piyasaya sürülen Black Mirror: Bandersnatch seyirciye sunduğu tercihlerle film/dizi dünyasında büyük ilgi toplamıştı. 2020 yılında izleyiciyi hikayenin gelişimine dahil edecek yapıtların sayısı artacak.

Daha yetenekli 3D yazıcılar
2020 yılında 3D yazıcılar gelişimini devam ettirecek. 2019 yılında piyasaya sunulan yazıcılara oranla daha da yetenekli olacak bu yazıcılar özellikle prototiplerin tasarlanmasında en büyük yardımcılardan biri olacak.

Robot asistanlar yaygınlaşacak
Dünyanın farklı bölgelerinde robot hasta bakıcılar, güvenlik görevlileri, hostesler ve garsonlar kullanılıyor. 2020 yılında ise bu teknoloji evlere girecek. Özellikle akıllı evlerde kullanılacak olan bu robot asistanlar gündelik hayattaki birçok işinizi kolaylaştıracak.

Mobilde daha çok oyun oynayacağız
Oyun sektörü giderek büyüyor. 2020 yılında da çok oyunculu mobil oyunlar önem kazanacak ve yeni oyunlar piyasaya sürülecek. Büyük oyun şirketleri bu noktadaki çalışmalarına başladı.

Mars’ta tatile ne dersiniz?
2020 yılı ile birlikte teknolojik gelişmelere bağlı olarak kişiselleştirilmiş tatil deneyimine sahip olacağız. Otel odalarını büyük film stüdyoları gibi her an istediğiniz konsepte çevirebileceksiniz. Bu gelişme ile birlikte Mars’ta bile tatil yapabileceksiniz.

Akıllı oteller ile farklı bir deneyim
2020 yılında sıra dışı oteller ile karşılaşacağız. Akıllı otellerde bizleri karşılayacak olan robot çalışanlar tüm ihtiyaçlarımızı karşılayacak ve farklı dil seçenekleriyle herkese yardımcı olacak.

3D yazıcılar temel ihtiyaçları karşılayacak
2020 yılında 3D yazıcılar daha da geliştirilecek ve evlerimize girmeye başlayacak. Günlük hayatımızda ihtiyaç duyduğumuz temel gereksinimlerimizi 3D yazıcılar sayesinde gerçek zamanlı olarak üretebileceğiz.

Zaman size kalacak
Gelişen teknoloji sizin için birçok işinizi halledecek. Kişisel seyahat avatarınız, otel rezervasyonlarınızı sizin yerinize gerçekleştirecek ve tüm işlemleri yönetecek. Hayalinizdeki tatili size sağlayan avatarınız, bu sayede zamanınızı kendinize ayırmanızı sağlayacak.

Daha çok online eğitim
Esneklik, düşük maliyet, kolay erişilebilirlik ve animasyonlu öğrenme gibi birçok avantaj sağlayan online eğitim hızla gelişecek ve daha fazla talep görecek. Çevrimiçi sınıflara evrimleşecek eğitim gençlerin tercihi olacak.

Güvenlikten sorumlu drone’lar
2020 ve sonrasında drone’ların yetenekleri geliştirlecek. Sağlık, iş, eğitim, eğlence ve seyahat gibi alanlarda yaygın olarak kullanılacak drone’ların can kaybı yaşanabilecek durumlarda kullanılması planlanıyor.

Artık yalnız değilsiniz
Amazon Alexa, Google Home ve Apple HomePod gibi akıllı hoparlörler teknoloji dünyasında büyük ilgi görüyor. Sanal bir asistan olarak görev yapan bu teknoloji 2020 yılında yemek tarifi alma, sipariş verme ve haber özetlerini dinleme gibi birçok işlemde hayatınızı kolaylaştıracak.

Gerçeklik algısı değişecek
Sanal, arttırılmış ve karma gerçekliğin yanı sıra 2020 yılında genişletilmiş gerçeklik gözlükleri de piyasaya sürülecek. Bununla birlikte 360 derece videolar, live streaming içerikler ve videolar eşsiz bir deneyim sunacak.

Sesli arama dönemi
2020 yılında kelime ile aramanın yerini ses ile arama özelliği alacak. Bu yöntem özellikle de e-ticaret sitelerinde farklı bir opsiyon olarak karşımıza çıkacak.

Sağlık sektöründe yeni asistanlar
Önümüzdeki yılda tıp alanında da ilginç değişimlere şahit olacağız. Asistan görevi görecek yapay zeka robotları sağlık sektöründe büyük etki uyandıracak. Bu sayede birçok işlem daha hızlı bir şekilde uygulanacak.

Çocuğunuz her an gözünüzün önünde
2020 yılında sıklıkla adını duyacağımız bir diğer gelişme ise akıllı elbiselerin yaygınlaşması olacak. Başta sağlık verilerini sürekli olarak takip edebilme yeteneğine sahip bu elbiselerin, çocuklar için geliştirilen versiyonlarında takip cihazları da olacak.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here