Ülkemizde son yıllarda girişimciliğe artan bir ilgi var. İnsanlar girişimci olunca genelde iki konuda hata yapıyorlar. İlki işin hep güzel tarafını düşünüyorlar, bol para kazanacaklarını, bunu hemen kazanacaklarını ve kurumsal hayata göre çok daha az mesai yapacaklarını hayal ediyorlar. İkinci hata ise girişimciler finans, pazarlama, ürün gibi konulara daha çok önem veriyorlar ama hukuk gibi hayati önemi olan konuyu pas geçiyorlar. 

Hukuk hepimiz için önemli ama girişimci için çok daha önemli çünkü işi oturturken herşeyi yasal zemine oturtmak gerekiyor. Girişimciler genelde işleri basit yapmak, damga vergisi ile uğraşmamak veya akıl edemediklerinden yaptıkları işlerle alakalı sözleşme yapmıyorlar. Eğer şanslılarsa hiç sorun yaşamadan işlerine devam ediyorlar ama illa ki bir yerde bir zaman herhangi bir konuyla alakalı sorunlar yaşıyorlar. Ortada iyi niyet olsa da hukuk öncelikle imzalı dokümanlara bakıyor, bu da olmayınca siz haklı da olsanız ceza ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bir girişimci zaten zor müşteri bulup zor para kazanırken birde bu tip acemi hatalardan dolayı hem zaman hem para kaybediyor. Girişimcinin bütçesi az olsa da mutlaka bir avukatı olmalı, 

bilmediği her yasal konuyu danışmalı ve  nasıl olsa ben bunu bilirim demeyip en basit konuyu bile sormalı. Bütün detaylar önemli ama bence müşteriler ile yapılan sözleşmeler çok önemli çünkü senelerdir çalıştığınız müşteri ile beklenmedik bir zamanda bir sorun yaşandığında iş sözleşmeye bakalıma kadar gittiğinde burada firmanızı ne kadar korumuşsunuz bu çok önem kazanır. Girişimci sattığı ürün veya hizmet ile alakalı sözleşmesine A’dan Z’ye hakim olmalı çünkü her konuda bir çok soru sorulduğunda doğru cevapları verebilmeli. Hatta hangi kısımları değiştirebilir hangilerini değiştiremez mutlaka bilmeli ki sonrasında sorun yaşamasın.

Özetlersek hukuki konularda bilgi sahibi olmak, haklarınızı ve neyi nasıl yapacağınızı bilmek çok önemlidir. Bazen çok kısa zamanda bir karar vermeniz gerektiğinde hukuki süreçlere ne kadar çok hakim olursanız o kadar doğru kararlar verirsiniz. Bu anlamda bir girişimcinin mutlaka hukuki konularda yeteri kadar bilgisinin olması gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here