Kısaca kendinizden bahsedermisiniz?
GK: İstek Vakfı Semiha Şakir Lisesi sonrası, 1997 yılında Istanbul Üniversitesi İspanyol Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdim. Sonrasında Barcelona Üniversitesi Tarih Bölümü’nde master’ımı yaptım. İş hayatına başladığım dönemde Marmara Üniversitesi Dış Ticaret uzmanlık programını bitirdim. Yerli ve yabancı kurumsal firmalarda turizm, denetim ve dış ticaret-lojistik sektöründe deneyim kazandıktan sonra, 2005 yılından beri aile şirketinde çalışmaktayım.
DH: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi RTV-Sinema mezunuyum. Mezuniyet sonrası TV’den radyoya, reklam ajansından gazete ve dergiye, sektörün hemen her kolunda çalıştım. Ancak yayıncılık hep ağır bastı diyebilirim. Uzun zamandır profesyonel editör olarak bağımsız çalışıyorum. Son 10 yıldır da ağırlıklı olarak çocuk kitabı yayıncılığına odaklandım. Yayınlanmış üç ayrı çocuk kitabım var. İçinde çocuk olan her proje benim için özel.
Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?
GK: Üniversite zamanından beri girişimci bir tarafım vardı. İstanbul Üniversitesi’nde logolu t-shirt ve sweat shirt’leri ilk olarak ben dizayn ettirerek satışını yapmıştım. Üniversite sonrası girişimci yönüm, kurumsal şirketlerde çalışmaya başlayınca biraz köreldi.2009 yılında JCI Türkiye (Genç Liderler ve Girişimciler Derneği) ile tanışıncaya kadar da böyle devam etti. Sonrasında şube başkanlığı ve senatörlüğünü yaptığım JCI Derneği ile girişimciliğe geri dönüş şansım oldu. İki kadının,iki annenin keyifli bir girişimi olan markamız Kiddybooky yola çıktığı günden beri hem ailemizden, hem de çevremizden çok destek aldı. Güzel bir başlangıç yapma şansını elde ettik.
DH: Sektörümün verdiği avantajla ben zaten uzun zamandır bağımsız çalışıyorum. Daha önce de yayıncılığa ilişkin yalnız girişimlerim oldu. Ancak sanırım her alanda destek çok önemli. Gülin ile birbirimizi tamamlıyoruz bu işte. Ben sözcüklerle, o sayılarla ilgileniyor. Odağımızda ise hep çocuklar var ve hep de öyle olacak.
Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz? Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?
GK: Çocuklara özel, çocukların hayatının resimlerle anlatıldığı, içlerinde fotoğraflarının da olduğu, çocuğa özgü kitaplar üretmekteyiz.
Yola çıkışımız pandemi sürecinde gerçekleşti. Her evde olduğu gibi çocuklarımızı, saatlerce tablet ve cep telefonundan ayıramayınca, kendi kendimize dedik ki, çocuklar kitap okumuyor. Ne yapsak da dikkatlerini kitaba çeksek? Düşündük ki, kendi isimlerine ait bir kitapları olursa, kitap okuma alışkanlığını elde ederler ,tablet ve telefonda daha az zaman geçirirler.
Kitaplarımız doğumgünleri, baby-shower organizasyonları, anaokulları ve ilkokul öğrencileri tarafından çok sevildi ve benimsendi. Münferit olarak satışı devam eden kitaplarımıza , kurumsal talepler de almaya başlayınca bu yönde de hizmet vermeye başladık.
Ana temamız çocuk. Fakat her çocuğun güçlü ve bilinçli anneye ihtiyacı vardır. Bundan yola çıkarak,kadın gücüne, kadının güçlendirilmesine önem vererek tüm çalışanlarımızın kadın olmasını tercih ettik. İstihdamımızı kadın bazlı oluşturduk.
Yola devam ederken, gene kadın yazarların oluşturduğu Talker Yayınevi’ni kurduk. Yayıncılık sertifikamızı aldık. Çocuklar için farklı disiplinlerde, kazanımı yüksek kitaplar çıkarmaya başladık.
DH: Gülin’in açıkladığı üzere, biz çocuklarımızdan yola çıktık. Benim zaten alanım yıllardır çocuktu. Gülin’i de sahaya davet ettim.Başka fikirler, bambaşka fikirler vardır elbet, ancak biz odağımıza çocukları aldık. Fayda sağlamak, kazanım yaratmak istedik. Önce kendi çocuklarımız, sonra tüm diğer çocuklar için…
Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?
GK: Aile şirketimizde 16 yıl boyunca edindiğim deneyimlerden sonra şirketsel yönetimsel veya operasyonel bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Başta eşim olmak üzere, şirketimizin çalışanları, avukatlarımız, mali müşavirimiz girişimimize destek oldular. Yeni bir işe girişirken çok iyi bir fizibilite çalışması, swot analizi, rakiplerin analizi ile beraber piyasa araştırmasının çok iyi yapılmasını tavsiye edebilirim. Organizasyonel, operasyonel, yönetimsel ve finansal süreci bir arada idare edecek şekilde bilgi sahibi olunması gerekir kanaatindeyim.
Örneğin bizim projemiz özelinde, iki ortak olarak çıktığımız yolda ikimiz de kendi bildiğimiz alanlara odaklandık. Ben, tüm pazarlama ve işletmesel görevler üzerine çalıştım. Dilhan ise işin kreatif kısmıyla ilgilendi. Ekibimizi kurdu. Kitapların yaratım süreçlerini yönetti.
DH: Gülin’in de özetlediği üzere, herkes bildiği işe yoğunlaştı. Benim operasyonel eksikliklerimi Gülin, onun yaratıcılık temelli ihtiyaçlarını da ben karşıladım. Ortaklı olacak girişimlerde herkesin en iyi bildiği alana yoğunlaşmasını şiddetle öneririm. Her ikimiz de neyi bilip neyi bilmediğimizi çok iyi bildiğimizden -keyifli bir cümle oldu bu- birbirimize ve bildiklerimize saygıyla yaklaştık. Ortak bir hedefimiz ve amacımız vardı. Annelik, dostluk, zor zamanları birlikte aşma gibi manevi değerler de çabasıydı. Girişimci kadınlara önerim, öncelikle hedef belirlesinler. Yola çıkarken bir amaçları olsun. Sadece kendileri için değil, yaşamdaki diğer ögeler için de yararlı bir şeyler yapma hevesleri olsun…
İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?
GK: Ben olduğuna inanmaktayım. Kadın-erkek eşittir denmesine rağmen, Hollywood‘da bile kadın-erkek oyuncular arasında ki ücret farkı oldukça fazla. Halen firmaların üst yönetimlerinde kadın sayısı erkeklere kıyasla oldukça az. Fakat günden güne bu olgunun değiştiğini/değişeceğini düşünmekteyim.
DH: İş hayatımın büyük bölümünde özellikle de medya gibi bir sektörde, kadın olmanın farklı zorluklarını yaşadım. Anne olduktan sonra her şey çok daha zorlaştı diyebilirim. Ancak yılmamak gerektiğini düşünüyorum. Kadın gücüne çok inanıyorum. Kendimden, yapabileceklerimden hiç vazgeçmedim. Annelik sonrası ise benim için gerçek bir şölen oldu diyebilirim kendi adıma.
Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?
GK: Çocuksu bir heyecanla çıktığımız yolda 8-9 ay gibi bir sürede beklentimizin üzerinde başarı sağladık. Yakın gelecekte işimizi yeni projelerle daha da geliştirerek sektörde bir farklılık yaratmak, hatta uluslararası bağlamda projeler üretmek hedefinde çalışıyoruz.
DH: Kısa zamanda keyifli işler çıkardık. Hiç aklımızda yokken butik bir yayınevini dahi hayata geçirdik. Hedefimiz hep daha fazla çocuğa ulaşmak olacak. Özellikle sosyal sorumluluk projelerine eğilmeye gayret ediyoruz. Çorbada tuzumuz bulunsun istiyoruz. Yurt dışı bağlantılarımıza biraz daha yoğunlaşma hedefimiz var bu yıl. Zaman neler gösterecek, göreceğiz.
Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?
GK: Öncelikle projelerine ve kendilerini inanmalarını tavsiye ederim. İşlerine karşı tutkulu ve istekli olmalarını, etraflarında ki kişilerin her dediklerine itibar etmemelerini ve asla denemeden vazgeçmemelerini tavsiye edebilirim. Tedarikçi tercihlerini çok dikkatli yapmalarını tavsiye ederim. Ve tabiki yola çıkılacak güvenilir iyi bir ortağa sahip olmaları.Ortaklık konusunda benim kadar şanslı olmalarını dilerim.
DH: Tekrar ediyor olacağım ama belirgin bir hedef belirlemelerini, kendilerine güvenmelerini ve benim kadar şanslılarsa doğru bir ortakla ilerlemelerini tavsiye ediyorum.
Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?
GK-DH:Bize web sitemizden, mail ve instagram adreslerimizden ulaşabilirler. Web sitemiz www.kiddybooky.com, mail adresimiz info@kiddybooky.com, Instagram adresimiz @kiddybookylove