İş fikrini hayata geçirirken ve büyütürken uygulanması gereken pazarlama stratejileri nelerdir?

Pazarlama stratejilerini hayata geçirirken, oluşturacak stratejiye yön verecek ön çalışmaların yapılması; doğru verilerin toplanması, ortaya çıkan bu verilerin analiz edilmesi hayati önem taşıyor. Tüm bu unsurları göz ardı ederek ilerlemek yapılan hatalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Ulaşmak istediğiniz hedef kitleler, bu hedef kitlelere sunacağınız ürün ya da hizmetiniz özelinde işinize yarayacak tüm alt kırılımları masaya koymamız oldukça önemli. İçinde bulunduğunuz sektör, rakipler, hedef kitle analizi, ürün ya da hizmetin sunulacağı kanallar, mevcut ekonomik koşullar gibi denklemin tüm parçalarını da iyi analiz etmeniz gerekiyor. İş fikrini büyütürken ise mevcut bir pazarlama bütçesinin ayrılması, alanında uzman bir ekip ya da ajans ile yol haritasının çizilmesi önem taşıyor. 

Minimum bütçelerle en çok kişiye erişmek için hangi aşamada ne tür adımlar atılmalı?

Atılacak adımlar ürün, hizmete, içinde bulunulan koşullara ve sektöre göre farklılık gösterdiği gibi, hangi aşamada bu bütçenin kullanılacağı da değişmektedir. Ancak çok kişiye ulaşmak için günümüzde en doğru adımlardan biri dijital pazarlama çalışmaları. Makul bütçelerle kendi dijital kanallarınızı oluşturmak, bu kanalları takip eden kitlenizi yaratmak, markanız, ürün ya da hizmetinizle ilgili bilgiler sunmak, daha düşük bütçeler gerektiren çalışmalar olarak karşımıza çıkıyor.

Bireysel ve kurumsal müşterilere yönelik kampanya ve tanıtım faaliyetleri düzenlerken nelere dikkat edilmeli? 

Bireysel ve kurumsal müşterilere yönelik kampanya ve tanıtım faaliyetlerinde can alıcı nokta, dokunmak isteyeceğiniz kitleyi iyi tanıyor olmanız, diğer bir deyişle iyi analiz etmiş olmanız… Kampanya ve tanıtım faaliyetlerinizi sunacağınız kitlenin ihtiyaç ve beklentilerini bilmek ve bu ihtiyaçlar, beklendiler doğrultusunda çatıyı kurmak atılacak tüm adımların temel dayanağını oluşturuyor.

En uygun müşteri profilleri nasıl belirlenir? Müşteri profilleri özelinde pazarlama stratejileri nasıl kurgulanmalı? 

Hedef kitle, müşteri analizlerine başvurarak en uygun müşteri profillerinizi belirleyebilirsiniz. Dijital alanda da hedef kitleleri ölçümlemek, davranış ve beklentilerini ortaya koymak eskisinden daha kolay durumda. Bu ölçümlemeleri yapan, doğru bilgiler sunan kurumlar mevcut. Bu kurumlarla mutlaka işbirliğine giderek, deneyimlerinden yararlanmak, kısa ve uzun vadede doğru sonuçları beraberinde getirecektir. 

Günümüzde sayıları her geçen gün artan ve çeşitlenen ekranlar; cep telefonları, tabletler, televizyonlar, kindlelar hedef kitlelerin olduğu asıl ortamlar haline geldi. Başarı ise bu ortamlara giden doğru kanalları bulmak, doğru mesajları üretmek ve doğru zamanda hedef kitleye ulaşımı sağlamak. Bu yolla, günümüzün son derece hızlı ve değişken yaşam şartlarında şirketler, markalarını doğru temsil ederek önce itibarlarını ardından da satışlarını artırabilirler.

Dijital pazarlama süreçlerinde kullanılabilecek ücretsiz veya düşük ücretli kanal ve teknolojik araçlar nelerdir? 

Dijital pazarlama süreçlerinde kullanılabilecek ücretsiz araçların markalara fayda sağladığını düşünmüyorum. Ancak daha düşük bütçeler ile sosyal medya hesaplarının yönetimi, bu hesaplarda kendi takipçi evreninizi oluşturmanız, bu kitleye doğru zamanda, doğru mesajlar sunmanız mümkün durumda. 

Hangi sosyal mecrayı hangi müşteri profillerine ulaşmak ve hangi ürünleri pazarlamak için kullanmalı?

Türkiye’de toplamda 54 milyon internet kullanıcısı mevcut. Öte yandan toplam ülke nüfusunun %61’lik dilimi sosyal medya kullanıcısı. Bu oran ülkemizde 51 milyon sosyal medya kullanıcısı olduğunu gösteriyor. 2018 yılında Facebook kullanıcılarının sayısı dünyada 2 milyar 17 milyona ulaştı. Facebook’a yüzde 88’lik bir dilim mobil cihazlar üzerinden erişim sağlıyor. Facebook kullanıcılarının en kalabalık grubunu ise 18 yaşındaki kullanıcılar oluşuyor. Ayrıca Facebook kullanıcılarının yüzde 44’ü kadınlardan, yüzde 56’sı ise erkeklerden oluşuyor. Instagram’a gelince… Instagram kullanıcılarının büyük bölümü 1834 arası yaş gruplarından oluşuyor. Linkedin ise hitap ettiği kitle açısından Facebook ve Instagram’a göre miktar farklılaşıyor. İş dünyası ağırlıklı olarak Linkedin’de vakit geçirirken, Facebook, Twitter ve Instagram ise daha lifestyle içerik özelinde rağbet görüyor. Ürünleri pazarlarken en basit haliyle bu kriterleri baz alabiliyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here