Uzun zamandan beri dijital sektörde yer alan firma yöneticilerinden iş ilanlarını yayınlamaları istekleriyle karşılaşıyorum. Sektörün bir oyuncusu olarak hem işveren firmaya hem de iş arayan kişilere katkıda bulunmak anlamında bu ilanları sosyal medya kanallarımda seve seve yayıyorum. Kim bilir belki de uzun zamandır iş arayan birisinin bu ilanı görmesine ve başvuru yapmasına vesile oluyorum belki de oldum. Aynı zamanda iş arayan insanların özgeçmişlerini bana gönderip bir ilan gördüğümde bunu paylaşmam ile alakalı istekler ile de karşılaşıyorum ve onlara da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Çift taraflı istekler artınca ortada bir sorun olduğuna karar verdim ve herkes için faydalı olacağını düşündüğüm Kariyer Sohbetleri adlı etkinliği yapmaya karar verdim.

Kariyer Sohbetlerine başlarken aklımdaki birçok soru vardı, çalışacak adam arayan bir sürü firma ve iş arayan binlerce insan var ama denk gelemiyorlar, neden peki? Firmaların beklentisi mi yüksek? İlanlarda abartılı istekler mi var? İlanlarda yazılı şeyler iş arayan kişileri mi cezbetmiyor? Maaşlar mı düşük yoksa iş arayanlar mı maaşları beğenmiyor? Bunun gibi birçok sorunun yanı sıra birde sektör değiştirip dijitale gireceğim ama nereden başlamalıyım diye sorular soran insanların artması üzerine benimde merak ettiğim soruların cevaplarını bulmak ve ilham veren hikayelerin paylaşılmasına olanak sağlayacak bu etkinliklere başladım. Her ay Workinton’da düzenlediğim bu etkinlikte sektörden bir firmada kariyer anlamında belli bir yere gelmiş birisini ve bir firmanın IK yetkilisini ağırlıyorum. Amaç sektörü konuşmak, iyi yerlere gelmek için neler yapılması gerektiği hakkında tavsiyeler almak, görüşmelerde nelere dikkat edildiği konusunda bilgi edinmek ve iş arayan, mevcut işinden ayrılmak isteyen kişiler ile işveren firmaları orada tanıştırmak.

Bu dergi elinize geçtiğinde üçüncüsünü çoktan yapmış olduğum bu etkinlikte yapılan sohbetlerde bazılarını tahmin ettiğim bazılarını ise ilk kez duyduğum ilginç bilgiler edindim. Mesela; 

  • İşsizlik var dense de Y kuşağı kolay kolay iş beğenmiyormuş, çalışma saatlerini ve işyerinin eve yakınlığını her şeyden daha çok sorguluyormuş.
  • Yeni mezunlar maaştan çok çalışılan ortamın keyifli olup olmadığını anlamaya çalışıyormuş.
  • Stock option kavramı ülkemizde daha çok yeni bir şey olsa da özellikle çoğu startup firma yetenekli çalışanları kendilerine çekmek ve onların firmalarında uzun süre çalışmalarını sağlamak için stock option önermeye başlamış.
  • Beyin avcısı olan firmalar aday ile görüşmeyi yaptıktan sonra olumlu olanları işveren firma ile görüştürmek için tarih ayarlıyor ama firma ile görüşmeye gidilmediği durumlar çok oluyormuş. Genellikle mazeret ‘Babaannem Vefat Etti’ şeklinde oluyormuş. Bunun birde farklı versiyonu ‘şimdi metrodayım telefonum çekmeyecek sizi arayacağım oluyormuş’ ama o metro yolculuğu hiç bitmiyormuş.
  • Yurtdışındaki ilanlarda genellikle senelik maaş aralığı veriliyor ama ülkemizde bu olmadığı gibi hep adaya ne kadar maaş istediği soruluyor, bunu hepimiz biliyoruz. Bununla alakalı hem konuk olarak gelenlerden hem de seyirciler arasında sektör çalışanlarından gelen cevaplardan aslında çoğu firma bir pozisyon için ne kadar bütçe ayırması gerektiğini pek bilmiyormuş.
  • Her şey yolunda giderken çalışma koşulları çok iyi olan firmalardan ayrılmak isteyenler genellikle az iş deneyimi olanlar oluyormuş. Yapılan görüşmelerde çalışanların sektördeki diğer firmaların da aynı çalışma imkanlarını sunduklarını düşündükleri gözlemleniyormuş. Bunun böyle olmadığı, yeni işyerinde bundan dolayı sıkıntılar yaşayabilecekleri söylense bile kişiler ayrılıyormuş ve en fazla 3 ay sonra geri dönmek için telefon ediyorlarmış ama pozisyonlar hemen dolduğundan bu mümkün olmuyormuş.

Yerim kısıtlı olduğu için çoğu şeyi yazamadım ama dijital sektörün yeni yeni şekillenmesinden, değişimin çok hızlı olmasından ve Y kuşağın iş hayatında olmasından dolayı hem iş arayanlarda hem iş verenlerde farklı serzenişler olabiliyor. Bence yıllar geçse de değişmeyecek olan birkaç doğru var. Disiplinli olmak, ne istediğini bilmek, bir konuya odaklanmak, iletişimi bilmek, dürüst olmak, çok çalışmak ve farkındalık yaratmak. Bunu yapan kişi ister dijitalde olsun ister başka sektörde her zaman kazanacak her zaman iyi yerlere gelecektir. Umarım sizde kariyerinizde istediğiniz yerlere en kısa zamanda gelirsiniz. 

Bu yazı E-Ticaret Çağı Dergisinde yer almıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here