1972 yılında Ayten Alpman’ın pop tarzda seslendirdiği şarkı Türkçe aranjmandır. Uyarlama bir eser olan şarkının sözlerini Fikret Şeneş kaleme almıştır. Şarkının müziği ise, Mireille Mathieu adlı sanatçıya ait olan Fransızca şarkı L’aveugle’den alınmıştır. Müzik aslen Klezmer tarzındaki Rabbi Elimelekh isimli bir Yahudi halk şarkısına aittir. 

Yidiş dilinde seslendirilen şarkının orijinal sözleri ve sözlerin düzenlemesini 1885- 1943 yılları arasında yaşayan Moyshe Nadir takma adlı Amerikalı yazar Yitzchak Rayz’a aittir. Alan Scheer gibi pek çok şarkıcının seslendirdiği şarkının dünyada tanınmasını Fransız Mirelle Mathieu sağlamıştır. 1905 yılında Rusya’daki Yahudilerin yaşamış oldukları zorlukları anlatan 1964 yılındaki Damdaki Kemancı adlı ünlü müzikalde yer alan parçalardan biri de müziğin aslen şarkısı olan Rabbi Elimelekh’tir.

Türkiye’de 45’lik Plaklarda Hayat Buldu

1972 yılında sözlerini Fikret Şeneş’in kaleme almış ve caz şarkısı olan Ayten Alpman’ın Türkçe olarak seslendirmiştir. Bu şarkının yanı sıra ‘Unutsana’ adlı bir başka şarkının da yer aldığı 45’lik vinil plak başlangıçta piyasada beklenen ilgiyi görmemiştir. 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Harekatı esnasında TRT kanlında şarkı çalınmaya başlayınca bir anda ilgi görmeye başlamıştır. Şarkının orijinaliyle alakası dahi olman bu şarkı Türkçe sözleriyle halkın milli duygularıyla birebir örtüşmüş bu nedenle de geniş kitlelerce dinlenmeye başlanmıştır. Gördüğü ilgiden sonra ‘Memleketim’ adında yeni bir 45’lik plak ile piyasaya sürülmüştür. Öncekinde elde edilemeyen satış rakamlarına ulaşılmıştır. 

2008 yılında tekrar düzenlenen şarkı ‘Bir Başkadır Benim Memleketim’ ismiyle yeniden yayınlanmıştır. 

Bir Başkadır Benim Memleketim Albümü

1 Nisan 2008 tarihinde Seyhan Müzik etiketiyle çıkan ‘Bir Başkadır Benim Memleketim’ isimli albümün ‘Memleketim’ adlı şarkısının adı ‘Bir Başkadır Benim Memleketim’ olarak değiştirilmiştir. Şarkı dört farklı versiyonda kaydedilmiş ve CD biçiminde basılarak piyasaya sürülüştür. 15 dakika çalma süresine sahip albümün içerisindeki dört parçanın düzenlemelerini de farklı aranjörler üstlenmiştir. 

  1. (Bayram Versiyon) ‘Bir Başkadır Benim Memleketim’: Murat Tunalı ve Can Hatipoğlu
  2. (İntizam Versiyon) ‘Bir Başkadır Benim Memleketim’: Gökhan Ketenci
  3. (Hars Versiyon) ‘Bir Başkadır Benim Memleketim’: Orhan Şallıel
  4. (Hüzün Versiyon) ‘Bir Başkadır Benim Memleketim’: Murat Uslanmaz

Şarkının Yer Aldığı Albümler

Caz sanatçısı Ayten Alpman’ın 45’lik vinil plağından sonra LP ve Audio CD formatlarında üç ayrı albümde yer almıştır. Bunlar;

  • ‘Memleketim’ Albümü, Ses Plak, Vinil LP, B-Yüzünün ilk şarkısı
  • ‘Ayten Alpman’ Albümü (Ayten Alpman Klasikleri), Ada Müzik, Audio CD, 1999, İlk parça
  • ‘Bir Başkadır Benim Memleketim’ Albümü, Seyhan plak, 2008, Dört ayrı versiyonda

Bir Başkadır Benim Memleketim şarkısını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

Kaynak: Wikipedia

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here