Pazarlama Otomasyonu (Marketing Automation) ile yapılabilecekler neredeyse sınırsız olsa da, işler uygulamaya geldiğinde yeterince düzgün örnekler ile karşılaşamıyoruz. Öncelikle her pazarlama aktivesinin temeli, insanların ilgisini belirli ürün veya hizmetlere çekebilmektir. Son kullanıcının davranış kriterlerine göre ilgisini daha çok çekecek ürün ve hizmetleri ulaştırmak en büyük amacımız olmalı. Pazarlama Otomasyonunun yardımı ile bu kişilerin ilgilerini çekmek daha da kolaylaşıyor.

Ama bir otomasyon kullanmak, işleri arka planda bir yazılıma teslim ederek, bütün aktivitelerin robotik bir şekilde yapılacağı anlamına gelmiyor. Pazarlama aktivitelerini otomasyon haline dönüştürürken, bir takım basit pazarlama gereksinimlerini unutuyoruz. Pazarlama otomasyonu için unutulmaması gereken 8 temel kuralı aşağıda görebilirsiniz.  

1) Her şeyden önemlisi amaç müşteriye hizmet olmalı
Her zaman müşteri odaklı içerik üretmek, müşteriye ihtiyacı olan içeriği göndermek en önemsememiz gereken konudur. Müşterimiz hakkında ne kadar çok bilgimiz olursa onunla o kadar iyi iletişime geçebiliriz. Gereken veriler, müşterinin e-posta açma ve tıklama davranışlarından, sitedeki gezinme hareketlerinden ve satın almalarından toplanabilir

2) Müşteri kendini baskı altında hissetmemeli
Potansiyel müşterileriniz, sitenize üye olduğu an satın almaya hazır olmayabilirler. Bir otomasyon ile bu potansiyel müşterinize sık aralıklarla satın almaları için e-posta gönderirseniz, müşterinizi kaybedebilirsiniz. Bunun dışında ürün veya hizmetinizle ilgili bilgilendirici e-postalar yollayarak ilgilerini kazanmanız mümkündür. Bunlarla birlikte müşterilerinize satın alma kararlarını etkileyecek içerik de göndermelisiniz.

3) Ürün / Hizmet dışında kendi şirketinizi de pazarlamalısınız 
Sadece ürün veya hizmetlerin gösterildiği e-postalar dışında, şirketinizle ilgili içerikleri de müşterilerinizle paylaşmalısınız. Şirketiniz ile ilgili müşterilerinizin ilgisini çekebilecek haberler, iş alanınız ile alakalı müşterilerin işine yarayacak bilgiler de belirli aralıklarla paylaşılmalıdır.

4) Pazarlama Otomasyonu genel pazarlama stratejisinin içinde yer almalı
Olabilecek bütün pazarlama süreçlerini otomasyonda kurgulamak yerine gerekli olanları kurgulamak önemlidir. Bütün pazarlama stratejisi otomasyon üzerinde olmak zorunda değildir. Unutulmamalıdır ki otomasyon pazarlama stratejisinin bir bölümüdür. Her şeyi otomatikleştirip, başka bir stratejiye ihtiyaç duyulmaması fikri büyük bir yanlıştır.

5) İlk satış sonrasında, müşterilerin otomasyonlar ile deneyim kalitesi artırılmalı ve bir sonraki satışa teşvik edilmeli
Müşterilere ilk satışı yapmak ne kadar zor olsa da, bu noktadan sonra yapılacaklar da büyük önem taşıyor. Satın alma yapıldıktan sonra, kişiye özel ürünle ilgili bilgiler paylaşmak, sipariş, kargo bilgilerini iletmek ve satın alma deneyimi ile ilgili müşteriden bilgi toplamak çok önemlidir. Bunların dışında, müşterinin verileri doğrultusunda, ilgi alanlarına göre müşteriler bundan sonraki satın almalara yönlendirilmelidir.

6) Otomasyonların odak noktası “içerik” olmalı
Pazarlama otomasyonu ne kadar güçlü bir teknoloji olsa da, içerik olmadan kullanmak imkansızdır. Örnek vermek gerekirse, kaybedilen müşterileri geri kazanma otomasyonunuzda, müşteriye giden içerik yeteri kadar iyi değilse, geri dönüşler beklenenin altında kalacaktır. Gönderilecek içerik direkt olarak geri dönüş oranlarınızı etkileyecektir. İçeriğinizle değer yaratmalısınız.

7) Birden çok pazarlama kanalı kullanılmalı
Müşterinizin karar verme süreci çok değişkendir. Bu süreçte müşteriye tek bir kanaldan değil, birden fazla kanaldan ulaşılırsa, müşteri kendini markaya daha çok bağlı hissedecek ve satın alma süreci hızlanacaktır. E-postalar ne kadar satışa yardım eden büyük etkenlerden biri olsa da, diğer kanallardan da desteklenmelidir. Bir müşteriniz sizi hem Facebook’tan takip ediyor hem de hakkınızda Tweet atıyor ise, o kişi e-postalarınızı açmayan bir müşteriden çok daha değerlidir. Farklı kanallar kullanarak müşterinizin size olan ilgisini ölçebilirsiniz.

8) Otomasyonlar müşterilerin hareketleri ve ilgileri doğrultusunda tasarlanmalı
Otomasyonlar kurgulanırken, müşterilerden toplanan bütün verilerin değerlendirilmesi çok önemlidir. Örneğin, Sadece sitenize üye olan bir müşteriyle, hem üye olup, hem e-postalara tıklayan aynı zamanda da Twitter’dan takip eden iki müşteriye farklı kurgular kurulmalıdır. Ya da aynı şekilde, iki tane satın alma yapmış müşteriden bir tanesini ayda diğerinin iki katı harcama yapıyorsa farklı bir otomasyon programına girmelidir. Müşteriyle ilgili her detay fark yaratmak açısından çok önemlidir.

Sonuç olarak Pazarlama Otomasyonu bütün pazarlama stratejinizi otomatikleştiren bir yazılım değil, müşterileriden toplanan bilgiler ile onlara en doğru içeriğin ulaştırılması ve ilgili içerik ile satışa yönlendirme ve geliri artırmak amaçlıdır.

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here