2013 Yılında E-Posta Pazarlamasında Neler Olacak?

0
970

Pazarlama departmanları mobil cihazlara uyumlu e-posta tasarımları geliştirmeye daha fazla önem vermeye başlayacak.

Günümüzde akıllı telefon (Smart Phone) ve tablet cihaz kullanan ve e-postalarını bu cihazlarda görüntüleyen internet kullanıcılarının sayıları artıyor. Bu artışla beraber firmaların gönderdikleri e-postaların mobil cihazlarda nasıl görüntüleneceği konusunda aksiyon almaları da bir gereklilik haline geldi. 2013 yılında, cihaza uyumlu tasarım (responsive design) kullanan ve bunu destekleyen e-posta servis sağlayıcıları ile çalışan firmalar bir adım öne geçecek.İşlemsel e-postalarda (transactional emails) fark yaratmanın önemi giderek artacak.

İşlemsel e-postalar müşterileriniz tarafından bir işlem yapıldığında otomatik olarak gönderdiğiniz şifre hatırlatması, siparişiniz tamamlandı, ürününüz kargoya verildi, siparişiniz iptal edildi gibi bilgilendirici e-postalardır. Müşteri tarafından bir işlem yapıldığı ve bu e-postanın gelmesi beklendiği için, bu tip e-postaların açılma oranı pazarlama amaçlı e-postalara göre çok daha yüksektir ve verimli kullanıldığında müşteriniz ile güzel bir bağ kurmanıza yardımcı olur. İyi bir e-posta servis sağlayıcısı (ESP) ile çalıştığınızda bu tip e-postalarınızı kolaylıkla otomatize edebilir, hayat döngüsü (life cycle) kampanyaları yaratabilir ve bu e-postalardan gelecek geri dönüşleri arttırabilirsiniz. Ne kadar gelişmiş ve kapsamlı bir e-posta döngüsü yarattığınız sizi rakiplerinizden kolaylıkla ayıracaktır. Sadece metinden oluşan (plain text) ve müşterinin istediği bilgiler ile sınırlı e-postalar yerine, firmanızın logosunun, detaylarının, kampanyalarınızın ve bazı ilgi çekici ürünlerinizin olduğu işlemsel e-postalar göndermeniz hem geri dönüşleri arttıracak, hem de marka algınızı geliştirecektir.

E-postalarda video kullanımı yaygınlaşacak

Pazarlama ekiplerinin uzun zamandır beklediği HTML5 video nihayet e-postalarda kullanılabilir hale geliyor. Amerika’da bazı firmalar bunu şimdiden kullanmaya başladılar ve 2013 yılında bu kullanımın yaygınlaşması bekleniyor.

E-posta başlıklarında özel karakterlerin kullanımı artarak devam edecek.

2012 yılında birçok e-ticaret firmasında örneklerini gördüğümüz e-posta başlığında kalp, yıldız, nota gibi özel karakterlerin kullanılması belki de 2012’nin en büyük e-posta pazarlama trendlerinden biriydi. Farklı ISP’lerde ya da telefonlarda renkli de görünebilen bu özel semboller, yerinde kullanıldığında kullanıcıların ilgisini çekmekte ve açılma oranlarını arttırmakta oldukça etkili olmuştu. 2013 yılında da e-posta başlıklarında özel karakterlerin kullanımı devam edecek gibi görünüyor. Bu arada seçilen karakterin tüm ISP’ler tarafından tanınır formatta olması önemli aksi takdirde seçtiğiniz karakter görüntülenmeyebilir.

E-posta içeriklerinde GIF kullanımı artıyor

Animated GIF dediğimiz hareketli görselleri kullanarak e-posta  kampanyanızı daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Hareketli GIF’lerin kullanımı tamamen sizin kampanyanıza ve yaratıcılığınıza bağlı. 2012’de en çok örneğini gördüğümüz kullanım şekilleri ön plana çıkarılmak istenilen ürünlerin farklı açılardan fotoğraflarının arka arkaya sıralanması, aksiyon butonlarında (call-to-action) yanıp sönme etkisi yaratılması, tek bir banner alanında 4-5 farklı bannerın döndürülmesi olarak özetlenebilir. Hareketli GIF’lerin doğru şekilde kullanıldığında geri dönüşüm oranlarını (conversion rate) arttırdığı bilinmektedir. Siz de kendi kampanyalarınızı test ederek en iyi sonucu veren animated GIF türlerini bulabilirsiniz. Ek bir bilgi olarak, Outlook gibi e-posta programları şu anda GIF animasyonları desteklememekte ve animasyonunuzun sadece ilk karesini göstermektedirler.

Pinterest’in e-postalar ile entegrasyonu giderek artacak.

Pinterest’in yaygınlaşmasıyla e-postalarda ürünlerin paylaşımı yaygınlaşacak. Birçok firma şimdiden Pinterest sayfası açmaya ve ürünlerini Pinterest sayfalarında tanıtarak yaygınlaştırmaya başladı. Pinterest paylaşımına dayanan yarışmalar yapıp kampanyaları e-posta ile duyurmak 2013’te beklenen trendler arasında yerini aldı.

Kaynak: Gizem Terzi – Emarsys Web

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here