Özlemişiz Be Abi

0
419

Sevgili Dostlar,

Haftanın gelişmelerini yazmadan önce ulu önder Mustafa Kemal Atatürk‘ü, silah arkadaşlarını, bu vatan için şehit olmuş herkesi rahmet ve minnetle anıyor, Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Ata’mızın Gençliğe Hitabesinde söylediği gibi Türk istiklâliniTürk Cumhuriyeti’niilelebet muhafaza ve müdafaa etmek her zaman ilk vazifemiz.

Radarıma takılan haberleri özetlediğim bu bültende haftanın gelişmelerini aşağıda göreceksiniz, şimdiden iyi okumalar.

Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız lütfen bu linkten e-bültenimize üye olun.

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

Not 1: Salı akşamı E-Ticaret Sohbetlerinde Dagi’nin E-Ticaret Direktörü Özlem Angı Can, Sinoz Kozmetik’in E-Ticaret Direktörü Fatoş Piranlıoğlu ve Lee Cooper Türkiye’nin E-Ticaret Direktörü Uğur Akbıyık ile beraberiz. Bütün dostları bekleriz, kayıt için lütfen tıklayınız.

Haftanın Konuşulanları 
Bu bültenleri takip edenler bilir, Facebook’un isim değişikliğine gitme ihtimali olduğunu geçen hafta yazmış, ilerleyen günlerde bakalım ne olacak demiştim, beklenen oldu, şirket ürünlerinin hepsinin birleştiği çatı şirketin adı Meta oldu. Konuyla alakalı sevgili Hakkı Alkan‘ın yayınladığı videoya bakmanızı tavsiye ederim.

Bulut Bilişim denince akla ilk gelen firmalardan birisi olan Bulutistan‘ın Cloud Weekend etkinliği için geçen hafta sonu Kıbrıs’a gittik. Bilmeyenler için söyleyeyim, Kıbrıs’a girişte aşı kartlarından son 72 saatte yapılmış PCR testlerine kadar onlarca evrak istendiğinden giriş biraz zahmetli ama bu önlemler sayesinde adada neredeyse vaka sayısı yok gibi bir şey, kontrollü giriş çıkış olmasından dolayı kolay kolay virüs olmuyor.

Bir AVM’ye girdiğinizde görebileceğiniz 45-50 markanın neredeyse hepsi bu etkinlikteydi, paneller, sunumlar, eğlenceli yarışmalar derken inanılmaz keyifli 2 gün geçirdik. İnsanlardan sıkça duyduğum cümle “Özlemişiz be abi” idi. Online etkinlikler hem zaman hem korunma anlamında kolaylıklar sağlıyor ama yüz yüze olmak bambaşka imiş, hele de herkesin virüs bulaşır korkusu yaşamadan rahat olabilmesi inanılmaz bir nimetmiş. Bu yazdıklarımı 1-2 sene sonra okuyunca belkide “ne acayip şeylere şükreder hale gelmişiz” diyeceğiz ama yüz yüze temasta olmak, içimizde en ufak bir korku olmadan hareket edebilmek harika bir hismiş, cidden özlemişiz.

Bu etkinlikte geleceği şekillendiren projelerle uğraşan, perakende firmalarının IT direktörlerini bulmuşken onları bolca dinledim. Sohbetlerden aldığım izlenim dijitalleşmeyi de içine alan mağazacılığın yakın zamanda daha da büyüyeceği şeklinde oldu. Akıllı mağazaların artacağını, online ile fiziki platformları birleştirip müşteri deneyimini artıran uygulamaların olmazsa olmaz olacağını, kişiye özel hizmetler sunabilen markaların ilerleyen zamanlarda rakiplerine fark atacağını bolca duymuş olduk.

Kendisini yasaklayan Facebook ve Twitter’a karşılık kendi sosyal medya uygulaması TRUTH Social‘ı gelecek ay başlatacağını duyuran Eski ABD Başkanı Donald Trump gene çok konuşuldu. Şu anki başkan Biden’ın beklentileri karşılayamamasından dolayı gelecek seçimlerde Trump aday olursa gene başkan olur mu sorularını alevlendirdi, olur mu olur, hayat bu belli olmaz.

Reklam dünyasına bakarsak son zamanlarda ekranlarda hiç görünmeyen Tarkan, Trendyol reklamları ile geri döndü, görmedim demeyin, 10 dakikalık reklamlarda abartmıyorum 4-5 dakika bu reklamı görüyorum. Hepsiburada ile karşı atakla Black Friday yoğunluğunu güzel bir mizah yaparak Cem Yılmaz reklamı ile karşı atağa geçti. Bu satırları yazarken YouTube’da 449 bin takipçisi olan Trendyol’un reklamı 1.9 milyon kez, 133 bin takipçisi olan Hepsiburada’nın reklamı ise 1.2 milyon izlenmiş. İzlenme olarak Trendyol önde gözükse de takipçi sayısına göre oranlarsak Hepsiburada daha fazla geri dönüş sağlamış gibi.

Hangi reklam daha fazla ses getirdi diye sorarsanız sanırım çoğu kişi Tarkan der ama ben Cem Yılmaz’ın reklamını daha sıcak buldum. Bu tip tatlı rekabetleri seviyorum, görünen o ki Kasım ayı baya hareketli olacak, bolca kampanya, bolca alışveriş, Salı akşamı yapacağımız E-Ticaret Sohbetlerine gelirseniz bununla alakalı da bolca sohbet edeceğiz.

Bu arada etkinlik dünyasına bakarsak, gelecek hafta geleceğin teknolojileri konusunda farkındalık oluşturmak, yeni teknolojiler ile ilgilenen farklı sektörlerden insanların veri, yapay zeka, bulut bilişim, artırılmış gerçeklik ve benzeri teknolojiler ile şekillenen yeni dünyayı anlaması ve işlerine/hayatlarına entegre etmesini sağlamak amacıyla düzenlenen Türkiye’nin ilk sanal teknoloji haftası İstanbul Tech Week var, göz atmanızı öneririm, içerik oldukça güzel.

Dijital dünyada konuşulanlara bakarsak, dünyanın en büyük teknoloji firmalarından birisi olan Adobe’nin açıklaması gündeme oturdu. Firma, 8 Aralık tarihine kadar aşı olmayan çalışanlarını ücretsiz izne çıkaracağını açıkladı. Bakalım bu ve buna benzer uygulamalar diğer firmalara da sirayet edecek mi? Bu arada çizimlerini NFT olarak satışa sunan Cem Yılmaz bugüne kadar buradaki satışlardan 3 milyon TL’ye yakın gelir elde etmiş, bakalım diğer ünlüler NFT konusunda neler yapacak ne gelir elde edecekler.

Haftanın magazin haberlerine gelirsek, geçtiğimiz haftalarda Demet Akalın Instagram’dan video yayınlayıp “kocam tehlike altında, kendisini alıkoymuşlar, burası dağbaşı mı” diyerek emniyet güçlerinden yardım istemişti. Sosyal medyanın her türlü kullanımına şahit olmuştuk ama polis çağırmak için kullanılmasına ilk kez şahit olmuştuk. Sonradan ortaya çıkan kamera görüntülerinde ise anlatıldan farklı bir durum ortaya çıktı, artık kim haklı kim haksız onu bilemem ama kafalar karıştı o net. Gündemdeki diğer konu ise 2022’de Mayıs ayında İtalya’da gerçekleşecek olan Eurovision yarışmasında Türkiye’nin olmayacağı haberleriydi, zamanında ne heyecan yapardık, keşke şu geceye bir kez daha ışınlanabilsek.

Keyif veren, içimizi ısıtan gelişmelerle karşılaşmak dileğiyle…

Türkiye’deki Gelişmeler
1) Toplum:36 saatlik nöbetin ardından kazada hayatını kaybeden doktorun meslektaşları isyan etti: yorgun doktorlar ölüyor.
2) İBB Ulaşım Daire Başkanı Cihan: Nakit para sistemini kaldıracağız.
3) İBB’nin yeni taksi sistemi ve 5 bin yeni taksi önerisi 10. kez reddedildi.
4) Çevre: Tuz Gölü: Kuruyan göl yatağı yerini çatlamış toprağa bıraktı.
5) Spor: TFF: 9 Kasım’dan itibaren profesyonel liglerde statlara tam kapasitede seyirci alınacak.
Dünyadaki Gelişmeler
1) DSÖ Genel Direktörü: Salgın sona ermekten uzak, elimizdeki araçları iyi kullanmalıyız.
2) Avustralya yasağa hazırlanıyor: “Çocuklar ailelerinden sosyal medya izni alacak
3) Avusturya‘da aşı yaptırmamış kişilerin sokağa çıkması kısıtlanabilir.
4) ABD cinsiyet tanımında X yazan ilk pasaportu verdi.
5) IMF: Türkiye 2021 ve 2022’de ‘en büyük 20 ekonomi’ liginde olmayacak.
Dijital Dünyadaki Gelişmeler
TÜRKİYE1) Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren yerli teknoloji şirketi Getir’in büyüme ve pazarda derinleşme politikaları kapsamında MOOV‘u satın alacağı rakam kesinleşti.
2) Arena of Valor, yerel pazardaki büyüme planları, ülkemize özel içerikler ve yeni ismi Arena of Valor: Yeni Çağ ile artık Türkiye’de.
3) Geçtiğimiz eylül ayında Türkiye’nin önemli karikatüristlerinden Selçuk Erdem’in duyurduğu NFT projesi Fluffy Polar Bears, dün kendi web sayfası üzerinde satışa çıktı.
4) LC Waikiki, geçen sene e-ticaret aracılığıyla 42,6 milyon adet ürün sattı.LC Waikiki’nin hedefi, Avrupa’da faaliyet gösteren Assos, Zalando, Boho ve Otto markaları gibi moda sektöründe uzman bir pazar yeri olmak.
5) Vodafone, kendi e-ticaret platformu Her Şey Yanımda’yı kullanıma sundu. Vodafone Yanımda uygulamasının bir parçası olarak kullanıma sunulan platform, Vodafone abonesi olmayan tüketiciler tarafından da kullanılabiliyor.
6) YouTube, Ekim ayından itibaren kısa video içerik üretimini teşvik etmek amacıyla YouTube Shorts Fonu’nu Türkiye’de de kullanacağını açıkladı.
7) Türkiye’nin önde gelen ikinci el platformlarından arabam.com; oto kuaför, yol yardım ve periyodik bakım gibi araç sahiplerinin ihtiyaç duyabileceği tüm hizmetleri aynı çatı altında toplayan hizmeti arabam/garaj‘ı tanıttı.

YURTDIŞI

1) Teknoloji devinin nisan ayında verdiği “herkes Spaces odası açabilecek” sözü sonunda gerçek oldu. Buna göre şimdi, tüm Twitter kullanıcıları, sohbet etmek üzere bir Spaces açabilecek.
2) Spotify Video Podcast özelliğiyle gündemde. Geçen yıl Temmuz ayında, platform bazı yayınlar için video podcast sürümünü kullanıma sunmuştu. Kendi video içeriklerini üretmek isteyenler de artık bu seçeneğe sahip olabilecek.
3) IGTV’yi yaklaşık 3 yıl önce kullanıcılarının beğenisine sunan Instagram, pek de tutmayan bu özelliğini sessiz sedasız kaldırıyor. IGTV yerine gelecek yeni özelliğin ise platformun Reels’tan elde ettiği başarıyı pekiştirip içerik üreticileri için son derece kullanışlı bir zemin oluşturması bekleniyor.
4) İsveçli Jetson Aero ve Çinli HT Aero şirketleri geçtiğimiz günlerde iki ayrı uçan otomobil modelini tanıttı. Elektrikli araçların hem çevre dostu olması hem de havada hareket etmeleri nedeniyle kent yaşamına yeni bir soluk getireceği öngürülüyor.
5) Elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın son günlerde piyasa değerindeki artış, bugün gelen büyük bir haberle artıştan ziyade fırlamaya döndü. Tesla’nın piyasa değeri, 1 trilyon doların üzerine çıktı.
6) Kullanıcılarının veri gizliliği hakkında son dönemde kötü şöhret edinen Facebook, kullanıcıların günlük aktivitelerinden kalp ritimlerine kadar birçok veriye ulaşabiliyor.
7) WhatsApp, resmi internet sitesinde yaptığı bir güncellemeyle bazı kullanıcıların tepkisine yol açacak bir karar alındığını duyurdu. Desteklenen işletim sistemlerini güncelleyen WhatsApp, bazı popüler modelleri bile destek dışı bıraktı.
8) Facebook tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, 2021 yılı içinde Facebook Reality Labs birimi için 10 milyar dolar harcayacak. İnternetin ve teknolojinin geleceği olarak görülen metaverse konsepti, gerçeğe yakın sanal bir dünya oluşturulmasına odaklanıyor.
9) Uzay rekabetini ticari uçuşlarla körükleyen ABD’li milyarder Jeff Bezos, 2030 yılına kadar uzaya ticari uzay istasyonu inşa edeceğini açıkladı. 2025 yılında da ilk misafirlerin ağırlanması bekleniyor.
10) Tokyo Üniversitesi’nden bilim insanları, etrafındaki duvarları ve engelleri aşabilen ve tarihte ilk defa kendi kendine düşünebilen üstün zekalı bir robot geliştirdi.
11) Dünyaca ünlü oyuncu Morgan Freeman, Türk dijital sanatçısı Mohaç Yücel’in çizdiği portreyi paylaştı. Yücel’e portre nedeniyle teşekkür eden Freeman, teknolojinin geldiği noktadan memnun olduğunu ifade etti.

Yatırım ve Satın Alma Haberleri 

1) Kaliforniya merkezli tedarik zinciri alanında robot çözümler sunan Dexterity girişimi 140 milyon dolar değerinde yatırım alarak unicorn oldu.
2) Hindistan’ın önde gelen fintech girişimlerinden olan Groww, 6 ayda değerlemesini üçe katlayarak 3 milyar dolar değerlemeye ulaştı.
3) ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren girişimlerden Geodo, tohum öncesi yatırım turu başlatarak ilk etapta 120 bin dolar toplamayı hedefliyor.
4) Türk mobil oyun şirketi Click Game Studio, Netmarble Türkiye’den yatırım alarak büyüme ivmesini devam ettiriyor.
5) Birleşik Arap Emirlikleri merkezli tarım teknolojileri girişimi Pure Harvest Smart Farms, çarşamba günü yaptığı açıklamada 64.5 milyon dolarlık büyüme sermayesi sağladığını duyurdu.
6) Türkiye’de yerleşik online ikinci el araç alım-satım platformu olan VavaCars, Türkiye ve Pakistan’daki faaliyetlerini daha fazla büyütmek için 50 milyon dolar yatırım topladı.
7) Çalışmalarını ABD’de sürdüren Türk girişimci Şahin Boydaş tarafından kurulan RemoteTeam, yine ABD merkezli 10 milyar dolar değerindeki şirket Gusto tarafından satın alındı.

Kültür, Sanat ve Eğlence Dünyasındaki Gelişmeler
TÜRKİYE

1) ‘Sinan’ operası AKM’de ilk provasını yaptı. Hasan Uçarsu’nun bestelediği, librettosunu Halit Refiğ’in aynı adlı senaryosundan hareketle Bertan Rona’nın yazdığı “Sinan” operası Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) ilk provasını yaptı.
2) Dünyanın en prestijli fotoğraf yarışmalarından biri olan Sienna Photo Awards’ta “yılın fotoğrafı” ödülünü Hataylı fotoğrafçı Mehmet Aslan kazandı.
3) 32. Ankara Film Festivali’nde Ulusal Uzun Film, Belgesel Film, Kısa Film ve Proje Geliştirme dallarında yarışma heyecanı yaşayacak filmlerin yanı sıra, dünya sinemasının merakla beklenen, festivallerden ödüllerle dönmüş yapımları, kült eserler ve Türkiye’de ilk kez Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak filmler yer alıyor.
4) 25. İstanbul Tiyatro Festivali. 25. İstanbul Tiyatro Festivali, “Bu Zamanda Tiyatro” sloganıyla başladı. Yarım asırı geride bırakan festivalin programı dopdolu.
5) İstanbul, 4 – 7 Kasım arasında 2’nci kez Babylons & IAAF Sanat ve Antika Fuarı‘na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Organizasyon, yerli ve yabancı birçok sanatçıyı ve eseri tek çatı altında buluştururken, sergilenecek antika parçalar ile sanatseverleri geçmişe, NFT koleksiyonuyla da geleceğe yolculuğa çıkaracak.
6) Tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy’un büstü 1980 yılından vefatına kadar yaşadığı Bodrum’a bağlı Geriş köyünde açıldı. Derya Şensoy: Babam Geriş’i çok seviyordu. Geriş’e gelmek, babamın tatili demekti.
7) Hürrem Sultan’ın 16. yüzyıl sonları veya 17. yüzyıl başlarında yapıldığı düşünülen portresi İngiltere’de açık artırmaya çıkarıldı. Tablo, 100 bin sterline alıcı buldu.
8) Nebil Özgentürk’ten ‘Nâzım 120 Yaşında’ belgeseli. Belgesel, Nâzım Hikmet’in 120. doğum günü ve ölümsüzlüğünün 59. yılı olacak 2022’ye hazırlanıyor.

YURTDIŞI

1) İspanyol ressam Pablo Picasso’ya ait 11 eser ABD’nin Nevada eyaletine bağlı Las Vegas kentinde düzenlenen bir açık arttırmada satışa sunuldu. Açık arttırmada, 1973 yılında hayatını kaybeden ressamın 9 tablo, 2 seramik eser yer aldı.
2) İngiliz şarkıcı Adele, yeni teklisi Easy On Me ile 6 yıl sonraki müziğe dönüşünü bir dizi rekorla taçlandırdı.
3) Ünlü bilim kurgu serisi Matrix‘in dördüncü filmi Resurrections seyirciyle buluşmadan beşinci film ihtimali konuşulmaya başlandı. WarnerMedia CEO’su Ann Sarnoff, yazar ve yönetmen Lana Wachowski istediği sürece, serinin de devam edebileceğini açıkladı.
4) Hollywood’un ünlü oyuncularından Jim Carrey‘nin yazar Dana Vachon’la birlikte kaleme aldığı “Anılar ve Yanılsamalar” adlı romanı, kitapseverlerle buluştu.
5) Dünyaca ünlü ressamların en sevilen tablolarının engelli haklarına dikkati çekmek için farkındalık temasıyla yeniden yorumlandığı Down sendromlu Mona Lisa gibi eserlerin yer aldığı sergi New York’ta gösterime sunuldu.

Magazin, Sağlık, Spor ve Sinema Dünyasındaki Gelişmeler
  • Bunlarla alakalı güncel haberlere bugünkü Sadece 5 Dakika bülteninden ulaşabilirsiniz.
Kitap Önerisi 
  • İş dünyasının en popüler konularından birisi olan Oyunlaştırma ile alakalı Ready For Change üyelerine de önerdiğimiz İşte Oyunlaştırma adlı kitaba buradan bakabilirsiniz.
Yogh Artık Dedirten Olaylar  
  • Sokak röportajı sırasında bir kadının, “Ben muz yiyemiyorum, siz kilolarca muz alıyorsunuz” açıklaması üzerine provokasyon amacıyla muz yerken çektikleri videoyu sosyal medyada paylaşan Suriyeliler’dan bazıları sınır dışı edildi.
Haftanın Web Sayfası   
  • İşinizi geliştirmenize veya kariyerinize hızlı bir başlangıç yapmanıza yardımcı olmak için tasarlanan ve ücretsiz olarak sunulan öğrenim içerikleri için Google Dijital Atölye sayfasına bakmanızı öneririm.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here