İlgi çekici bir konu başlığı ve içeriği hazırladıktan, haftanın ürünlerini eklendikten ve bir de bunları güzel bir tasarımla süsledikten sonra kampanyanızı gönül rahatlığıyla gönderdiniz. Peki ya bundan sonra ne yapacaksınız, kolları sıvayıp sıradaki kampanyaya mı geçeceksiniz? Geçmeyin.

Kampanyanızı yolculayıp arkasından su döküp el salladıktan sonra bir daha yolculuk nasıldı diye sormuyorsanız, bir hata yapıyorsunuz demektir.  Her bir kampanyanızı gönderdikten sonra, geri dönüp sonuçlarını analiz etmelisiniz. Ama bunu bir sonraki haftalık departman toplantınızda sunmak için değil, birazdan hazırlamaya başlayacağınız yeni gönderiminiz için yapmalısınız. Çünkü gönderdiğiniz her bir kampanyanın performansı, ileride göndereceğiniz kampanyaların gelişmesini sağlar ve bu yüzden de gönderilen her bir kampanyanın yolculuğunun nasıl geçtiğini ve vardıktan sonra neler yaşadıklarını yolcularından dinlemeniz gerekir. Bunu da kampanyanızın analiz sonuçlarına bakarak yaparsınız.

Analizler bize ne anlatır?

Analizlerde özellikle neleri yanlış veya eksik yapıyor olduğunuzu ya da doğru yaptığınızı gözlemleyebilirsiniz. Tabi bu noktada kampanyanızı neyle karşılaştırdığınız da önemli bir unsurdur. Sektörünüzdeki ortalamaları ya da daha önceki gönderimlerinizin sonuçlarını baz alabilirsiniz kampanyanızı değerlendirirken.

Analiz sonuçlarında nelere dikkat etmelisiniz?

Gönderdiğiniz kampanyayı inceleyip daha iyisini yapabilmeniz için sadece birkaç yol gösterici nokta aşağıdakiler. Bunlar, elinizdeki analiz raporlarının sunduğu imkanlar dahilinde çeşitlendirilebilir.

Açma Oranı; Bu oran düşükse öncelikle konu başlığınızı kontrol etmelisiniz ve ilgi çekici bir hale getirmelisiniz. Ayrıca preheader kullanmalısınız, böylece konu başlığıyla yakalayamadığınız ilgi için ikinci bir şansınız olur.

Tıklama Oranı: Doğru segmente doğru ürünleri sunmak önemli bu oranı yüksek seviyede tutabilmek için. Ürünlerin görsellerini ve CTA butonunuzu da gözden geçirebilirsiniz bu oranı yükseltmek için. Örneğin butonunuzun rengi veya üzerindeki metin tıklanmayı etkileyen faktörlerdir.

Sert geri dönüş (Hard Bounce): Bu e-posta adreslerinin listenizden temizlenmesi gerekir, yoksa sürekli olarak sert geri dönüş oranınız yüksek çıkmaya devam eder ve bu da sizin domain repütasyonunuzu olumsuz yönde etkiler.

Blok geri dönüş (Block Bounce): Bu oran sizin için bir uyarıcı niteliği de taşıyor; herhangi bir ISP (Hotmail, Gmail vs.) tarafından bloklanıp bloklanmadığınızı kontrol etmeniz için sizi teşvik eder. Bunu engellemek için de metin-imaj oranına dikkat etmelisiniz, bloklandığınız ISP’yi kullanan tüm datanıza gönderim yapmak yerine bir süre bu ISP’yi kullanan sadece aktif müşterilerinize gönderim yapmalısınız.

Gönderim günü ve saati: Bunları inceleyip açılma/tıklanma oranlarının yüksek olduğu gün ve saat için gönderiminizi planlayabilirsiniz.

Yaptığınız analizlerin sonucunda, yukarıda da örneklendirildiği gibi gerekli aksiyonları almanız gerekir. Böylece daha başarılı kampanyalar yaratacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Tabi bunu her kampanyanızdan sonra tekrarlamalısınız.

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here