Ücretsiz e-posta servisi veren şirketler daha iyi ve yenilikçi servisler sunabilmek için kullanıcı davranışlarını yakından takip ederek analizinde daha gelişmiş ve karmaşık algoritmalar kullanmaktalar. Örneğin kullanıcıların hangi e-postaları okuduklarını, hangilerini okumadan sildiklerini, hangilerinde ne kadar zaman harcadıklarını, içerikte bulunan linklere ne kadarına tıkladıkları ya da hangi e-postaları zamanla okumaktan vazgeçtiklerini takip ederler. Sonrasında ise bu verileri çok sofistike algoritmalarla değerlendirdikten sonra kullanıcılar tarafından spam olarak işaretlenmemiş olsa bile bir süre sonra ilgisiz kalınan e-postaları spam kutusuna göndermeye başlarlar. Bu nedenle gönderim yaptığınız kullanıcılar e-postlarınızı açmamaya başladığında kampanyalarınız spam kutusuna düşmeye başlayacağı için kampanya gönderimlerinizde iletilebilirlik sorunları yaşamaya başlarsınız. Kullanıcıların gönderimlerinize olan ilgisini kaybetmesinin nedenlerinden biri de artan mobil cihaz kullanımıyla birlikte telefonlarından e-postalarınızı düzgün görüntüleyememesidir.  

Dünyada ve Türkiye’de her geçen gün e-postaların önemli bir kısmı mobil cihazlar üzerinden okunuyor. Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun raporlarına göre 2013 yılı üçüncü çeyreği itibariyle mobil internet abone sayısı 23,7 milyonu aştı.  Abone sayısındaki artış ile birlikte abonelerin internet kullanımlarında da her geçen sene bir önceki seneye göre muazzam bir trafik artışı görülmekte. Deloitte’un 2014 tahminlerinde ise genç yaş gruplarına göre nispeten düşük olan üst yaş segmentlerinin akıllı telefon kullanımında önemli oranda artışlar öngörülüyor.

Türkiye’de yapılan e-posta kampanyalarının mobilden açılma oranlarına baktığımızda iee iPhone ve iOS kullanan tabletler açık ara önde.  Android işletim sistemi kullanan cihazlar ise geriye kalan oranın önemli bir kısmı. E-postaların farklı ekran boyutlarına göre farklı görünüm alabilen şekilde tasarlanması, bir kaç yıl öncesinde opsiyonel olarak düşünülürken, şimdi mobil uyumlu e-posta tasarımları artık bir zorunluluk. Bu nedenlerle PreHeader kullanımı da olmazsa olmazlar arasına katılırken, daha yalın ve temiz, tek sütunlu tasarımlar, daha büyük fontlar, 40 karakterden kısa e-posta başlıklarının kullanımı artacak.  Karmaşık tasarımları, ince navigasyon menülerini, birçok bağlantı barındıran ve kullanıcıyı farklı URL adreslerine yönlendirecek biçimde bölümlenmiş resimleri eskisi kadar görmeyeceğiz. Mobil internet abone sayısının ve mobil cihazlardan e-postaların okunma oranın hızla arttığı göz önüne alınırsa, 2014 e-postalar için mobil uyumlu (responsive) tasarımlar üzerinde çok çalışılacak bir yıl olacak.  

Konuyla alakalı daha fazla bilgi edinmek isterseniz Emarsys tarafından hazırlanan “Mobil Cihazlar için E-posta Optimizasyonu  konulu raporumuza da göz atmanızı tavsiye ederim.

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here