E-posta pazarlama kampanyalarının başarısını ölçümlemek için; her bir e-posta kampanyası için belli kriterlerde sürekli analiz yapmak gerekir. Bu ortalama başarı oranını bulmanızda yardımcı olacaktır. Böylelikle her e-posta kampanyasının başarısını ortalamanız ile karşılaştırabilir, çıkan sonuca göre ne kadar başarılı olduğunuzu değerlendirebilirsiniz.

E-posta servis sağlayıcınızın her kampanya için geniş bir performans raporu sağlaması gerekir. E-posta pazarlamada ki hızlı teknolojik gelişmeler ile bu raporları gerçek zamanlı olarak almak mümkündür. Bu raporlarda ve Google Analytics gibi servislerde yer alan bazı kriterlere önem vermeniz gerekir.

Peki kampanya başarısını hangi kriterlere göre belirleyebilirsiniz? Bu organizasyonunuzun genel hedeflerine göre farklılıklar gösterecektir. Her e-posta kampanyası, kişilere bir şeyler satmak niyetinde değildir. Web sitesine ziyaretçi çekmek de hedefiniz olabilir.

Aşağıda yer alan email kriterlerine önem vererek; e-posta pazarlama programlarınızın başarısını ölçümleyebilir, performansını arttırabilirsiniz.

  1. Okunma Oranı 

Okunma oranı, açılan e-posta sayısının iletilen e-posta sayısına bölünmesi ile bulunur. Çoğunlukla ne kadar başarılı bir e-posta başlığı kullandığınızın ve/veya müşteri bağlılığı yarattığınızın göstergesidir.

(Kullanıcı resimleri yüklemediği taktirde, e-posta okundu olarak kabul edilmeyecek ve okunma oranına bir etkisi olmayacaktır. Dolayısı ile okunma oranı %100 güvenilir rakamlar sağlamaz)

  1. Tıklanma Oranı (CTR) 

Tıklanma oranı, tıklama sayısının iletilen e-posta sayısına bölünmesi ile bulunur. Tıklanma oranı; gönderilen e-postanın okuyucuda ne kadar ilgi uyandırdığı ve okuyucunun aksiyon alması için ne kadar teşvik edici olduğunu belirteceği için, en önemli başarı kriterlerinden bir tanesidir.

  1. Bounce Oranı 

Bounce oranı, iletilemeyen e-posta sayısının toplam gönderilen e-posta sayısına bölünmesi ile bulunur. Hard ve Soft olmak üzere 2 tip bounce tipi vardır. Soft bounce; geçerli bir e-posta adresi olmasına rağmen, sunucu tarafında geçici sebeplerden yada e-posta kutusunun dolu olması ile oluşur. Hard bounce; geçersiz, kapatılmış veya varolmayan e-posta adreslerini belirtir. Hard bounce oranları ISP’ler tarafından gönderici itibarını belirlemek için kullanılır ve dolayısı ile ilk gönderim sonrası listeden çıkarılması gerekmektedir. Çok fazla hard bounce olması, organizasyonunuzun ISP’ler tarafından SPAM’ci olarak işaretlenmesine sebep olacaktır.

  1. Teslimat Oranı (Delivery Rate) 

Teslimat oranı, toplam bounce sayısının toplam gönderilen e-posta sayısından çıkarılarak, çıkan sayının toplam gönderilen e-posta sayısına bölünmesi ile bulunur. Teslimat oranınızın %95 veya daha fazla olması gerekir. Düşüşe geçen teslimat oranı, listenizde sorunlar olduğunun göstergesidir. (gecersiz e-posta adresleri) Ortalamadan düşük bir teslimat değeri olması durumunda, başlık ve içerik kontrol edilmelidir.

  1. Dönüşüm Oranı (Conversion Rate) 

E-posta içerisinde yer alan bir linke tıklayarak, belli bir aksiyonu (bir ürün satın almak, bir formu doldurmak) tamamlayan okuyucu oranıdır. Dönüşüm oranı, e-posta kampanyasının başarısındaki en önemli ölçüttür. Ne kadar ilgili içerik ve teklif yaparsanız, dönüşüm oranınız o kadar yüksek olur.

  1. E-posta Geliri (Email Revenue) 

E-posta kampanyasından elde edilen toplam gelirin, toplam gonderilen e-posta sayısına bölünmesi ile bulunur. 

  1. Listeden Çıkma Oranı (Unsubscribe Rate)

Listeden çıkma oranı, kullanıcılarınıza ne kadar ilgili içerik gönderdiğinizle bağlantılıdır. Kullanıcıların ilgisini çekmeyen yada çok sık gönderilen e-posta kampanyaları sonucu, listeden çıkma oranı artacaktır.
 

(Okunma oranında olduğu gibi listeden çıkma oranı da %100 güvenilir rakamlar vermez.
E-posta kampanyalarınızın sıklığından şikayetçi olan okuyucular, kampanyalarınızı okumaz, tıklamaz ancak listeden de çıkmayabilirler)

  1. Web Site Trafiği 

Her e-posta kampanyanızdan sonra web site trafiğinizi kontrol etmeniz gerekir. Diğer kampanyalara oranla sayfa trafiğinizin düşmesi durumunda, kampanyaya ait parametreleri gözden geçirmelisiniz. 

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here